Στο πλαίσιο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την άνοια, το Κέντρο Πρόληψης Υγείας Θέρμης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, διοργάνωσε τεστ μνήμης σε πολίτες του δήμου Θέρμης. Η δράση έγινε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης. Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (2015) υπολόγισε ότι 47 εκατ. άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο. Το 2015, προστέθηκαν 9,9 εκατ. καινούριες περιπτώσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι μία καινούρια περίπτωση άνοιας διαγιγνώσκεται κάπου στον κόσμο κάθε 3 δευτερόλεπτα! Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 197.000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 365.000 το 2050.
Η Alzheimer Ελλάς από το 2007 και το 2009 αντίστοιχα λειτουργεί δύο Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη (Μονάδα «Αγία Ελένη», Πέτρου Συνδίκα 13 και Μονάδα «Άγιος Ιωάννης», Λεωφ. Κων/νου Καραμανλή 164), οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, τους περιθάλποντες και τις οικογένειές τους. Οι δομές αυτές απασχολούν περίπου 50 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (όπως ειδικούς ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.ά.) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όπως: πλήρη νευροψυχολογικό έλεγχο, λήψη ιατρικού ιστορικού, διαγνωστική εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Στις Μονάδες λειτουργούν: α) Κέντρο Ημέρας, β) Τμήμα Περιθαλπόντων γ) Ομάδα Κατ΄ Οίκον Φροντίδας και παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης απαραίτητης και ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής των ασθενών μας όσο και για το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Για το 2019 πραγματοποιήθηκαν 115.593 επισκέψεις στις δύο Μονάδες. Λειτουργεί, επίσης, 24ωρη γραμμή βοήθειας, στον τηλεφωνικό αριθμό 2310-909000, όπου μπορεί το κοινό να απευθύνεται για να πάρει αξιόπιστες απαντήσεις σε θέματα άνοιας.

Στις επισκέψεις τους στα Κέντρα Ημέρας των Μονάδων οι ωφελούμενοι εκτός από τη Νευροψυχολογική εκτίμηση και τη Διάγνωση που τους παρέχεται, συμμετέχουν σε πρωτοποριακές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και πρόληψη των νοητικών ελλειμμάτων. Ενδεικτικά κάποιες από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις Μονάδες είναι οι εξής:
Βιβλιοθεραπεία
Αριθμητική και Ανάγνωση
Μεταφορικός λόγος
Λύση προβλημάτων
Διδασκαλία στρατηγικών μνήμης
Προοπτική μνήμη
Νοητική Εκπαίδευση Ικανοτήτων Προσοχής και Εκτελεστικής Λειτουργίας μέσω γραπτών ασκήσεων
Ασκήσεις λόγου και προσοχής
Προσανατολισμός στην επικαιρότητα
Νοητική εκπαίδευση μέσω Η/Υ
Γυμναστική
Παράλληλα, στο Τμήμα των Περιθαλπόντων, για την ψυχολογική υποστήριξή τους, παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες από τους Ψυχολόγους:

Ομάδες Ψυχολογικής Στήριξης Περιθαλπόντων (ομάδα στήριξης, ομάδα ψυχοεκπαίδευσης, ομάδα χαλάρωσης και ομάδα διαχείρισης πένθους, διαδικτυακή ομάδα στήριξης για τους περιθάλποντες που δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία εκ του σύνεγγυς ομάδα, οικογενειακή στήριξη και δυαδική  παρέμβαση).
Οικογενειακή συνάντηση προς ενημέρωση των μελών της οικογένειας.
Ατομική συνάντηση με περιθάλποντα για ψυχο-κοινωνική εκτίμηση και ένταξη σε Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Ατομική συνάντηση με περιθάλποντα για συμβουλευτική υποστήριξη, σε περίπτωση που δεν δύναται να ενταχθεί σε Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Τηλεφωνική Συμβουλευτική.
Βιωματικό σεμινάριο για την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών (από 6 έως 18 ετών) της οικογενείας του ατόμου με άνοια.

Η Μονάδα «Αγία Ελένη» διαθέτει Ομάδα Κατ΄Οίκον Φροντίδας που απευθύνεται σε άτομα σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Η Ομάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγοι, νευρολόγοι, οδοντίατρος, κοινωνικός λειτουργός, φυσικοθεραπευτής και πραγματοποιεί επισκέψεις κατ’ οίκον με στόχο:
Τη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς.
Την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με ζητήματα σίτισης/κατάποσης και ενυδάτωσης του ασθενούς.
Την παρακολούθηση της κλινικής κατάστασης του ασθενούς και την παροχή της απαραίτητης φροντίδας.
Τη συμβουλευτική  και εκπαιδευτική υποστήριξη των περιθαλπόντων.
Τη διεκπεραίωση ζητημάτων σχετικά με ασφαλιστικά/ συνταξιοδοτικά/ προνοιακά ζητήματα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο