33434381_10214457495007765_7425241711611215872_nΣτελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θέρμης και εκπρόσωποι κοινωνικών υπηρεσιών άλλων δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ασχολούνται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δικτυώθηκαν και αντάλλαξαν καλές πρακτικές διαχείρισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε συνάντηση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, στο δημαρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 24/05/2018.
Η συνάντηση οργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΜΙΝ2, που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας (European Antipoverty Network – EAPN). Εκπρόσωποί του έχουν ξεκινήσει το “road trip” από τις Βρυξέλλες, για να προωθήσουν Συστήματα Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρώπη επαρκή, με στόχο την ενδυνάμωση, ενεργοποίηση και ενεργό συμμετοχή οικονομικά αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για σχετικά ζητήματα. Το “Ταξίδι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” (European Minimum Income Journey) και οι ενημερωτικές δράσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα European Minimum Income Network-ΕΜΙΝ2, που στοχεύει στη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου οργανώσεων και φορέων από ευρωπαϊκές χώρες. Το Πρόγραμμα στην Ελλάδα υλοποιεί η Μ.Κ.Ο. Praksis με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απώτερος στόχος της εν λόγω συνάντησης στρογγυλής τραπέζης, ήταν να ανοίξει ένας διάλογος φορέων και προσώπων που ασχολούνται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, να διερευνηθεί αν έχει γίνει ευρέως γνωστό, κι αν όχι, που οφείλεται η έλλειψη ενημέρωσης. Επιπλέον, συζητήθηκε αν λειτούργησε ολιστικά ως μηχανισμός προστασίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αν καλύπτει κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες όλων των ομάδων, αν διακρίνονται καινοτόμα στοιχεία με την καθιέρωσή του, αν πλεονεκτεί έναντι άλλων μορφών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και με ποιες αδυναμίες και προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι από την εφαρμογή του υπάλληλοι αρμόδιοι για την υποβολή των αιτήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από στελέχη Κέντρων Κοινότητας του Νομού Θεσσαλονίκης, στελέχη άλλων υπηρεσιών Δήμων του Νομού, στελέχη Μ.Κ.Ο και οργανισμών, η Συντονίστρια Επειγόντων Βορείου Ελλάδος της PRAKSIS, η εθνική Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, η προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Δήμου Θεσσαλονίκης και η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο