Εδώ και λίγες ημέρες παραδόθηκε προς χρήση, η ολοκαίνουργια και σύγχρονη παιδική χαρά η οποία βρίσκεται στο αναπλασμένο πάρκο της κοινότητας Πλαγιαρίου του δήμου Θέρμης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ελεύθερος χώρος άσκησης για τους ενήλικες με πιστοποιημένα όργανα, ώστε να μπορούν να γυμνάζονται την ώρα που τα παιδιά τους παίζουν με ασφάλεια στην παιδική χαρά.
Η λειτουργία της πρώτης πιστοποιημένης παιδικής χαράς στο Πλαγιάρι αποτελεί ορόσημο στον κύκλο των μεγάλων παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές, τις οποίες υλοποιεί ο δήμος Θέρμης, αφού έως το τέλος του έτους, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης σε τρεις νέες παιδικές χαρές. Δύο από αυτές βρίσκονται στην Καρδία και μία στον Τρίλοφο. Πρόκειται για την παιδική χαρά στο πάρκο Φυτοποικιλότητας με προϋπολογισμό 282.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interrreg και την παιδική χαρά στο κεντρικό πάρκο της Καρδίας, η οποία αναπλάστηκε με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ, καθώς και η κεντρική παιδική χαρά του Τριλόφου με προϋπολογισμό 129.500 ευρώ.
Σε οκτώ παιδικές χαρές του δήμου οι οποίες βρίσκονται στη Θέρμη, τη Ν. Ραιδεστό, τη Φιλοθέη, το Ν. Ρύσιο, τους Ταγαράδες, τα Βασιλικά, την Περιστερά και το Λιβάδι έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και τοποθέτηση οργάνων και δαπέδων συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, έχουν πάρει πιστοποίηση του χώρου της παιδικής χαράς από διαπιστευμένο φορέα, ενώ απομένουν εργασίες συντήρησης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και πρασίνου, προκειμένου να αποκτήσουν και το σήμα καταλληλότητας που απαιτείται.
Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις προϋπολογισμού 600.000 ευρώ σε 29 αυλές νηπιαγωγείων σε όλη την έκταση του δήμου, όπου επανασχεδιάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν άμεσα θέματα ασφάλειας, ώστε να είναι πιο λειτουργικές και με σωστή υποδομή για τη βέλτιστη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών. Όλες οι παιδικές χαρές στις αυλές των νηπιαγωγείων έχουν πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση.
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει επιπλέον ανακατασκευές παιδικών χαρών στο πάρκο των Ταγαράδων, στη Θέρμη στην οδό Πόντου και στο Τριάδι, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης και σχεδιασμού.
Παράλληλα, δρομολογούνται δύο ανοιχτοί χώροι άσκησης ενηλίκων με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής στον Τρίλοφο, πάνω από το γήπεδο μπάσκετ και στη Ν. Ραιδεστό σε χώρο όπου προϋπήρχε παιδική χαρά, η οποία, πλέον, δεν λειτουργεί.
Σκοπός όλων των παρεμβάσεων είναι η διαμόρφωση απόλυτα ασφαλών, λειτουργικών και καλαίσθητων χώρων αναψυχής σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών που θέτει η υπ’ αριθμ. 27934/14 (ΦΕΚ 2029 Β/25-07-2014) απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης Δημήτρη Βογιατζή, η Τεχνική Υπηρεσία καταβάλλει τα τελευταία χρόνια τεράστιες προσπάθειες για την προώθηση των παραπάνω παρεμβάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών, προκειμένου να προσφέρει ο δήμος Θέρμης ασφαλείς και αναβαθμισμένους χώρους αναψυχής και παιχνιδιού για τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014, με την υπουργική απόφαση 27934/2014 (ΦΕΚ 2099 Β), θεσπίστηκαν αυστηρότατες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών. Την ίδια χρονική περίοδο, με αφορμή ατύχημα σε παιδική χαρά του δήμου Αθηναίων, έπειτα από παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών, επιβλήθηκε η παύση της λειτουργίας όσων παιδικών χαρών δεν διέθεταν πιστοποίηση. Επισημαίνεται ότι, εκείνη την περίοδο, σε όλη τη χώρα, μόνο 200 από τις περίπου 20.000 παιδικές χαρές διέθεταν σήμα πιστοποίησης. Αυτό οφειλόταν, αφενός στην κατάσταση των παιδικών χαρών και αφετέρου στη δυσκολία και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για τη σύσταση και λειτουργία (αυτοψίες κ.λπ.) των αρμόδιων Επιτροπών οι οποίες ελέγχουν την καταλληλότητα των παιδικών χαρών.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος Θέρμης ενήργησε άμεσα και η διοίκηση του δήμου έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο