therino sinemaΤο Cine Θερμαϊς  παρουσιάζει τη νέα δουλειά του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, με τίτλο Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα – Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου. Το ντοκυμαντέρ που πραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρώπη, προβάλλεται στο πλαίσιο της καμπάνιας “Ε όχι και το Νερό” που διοργανώνουν φορείς και συλλογικότητες της πόλης υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ίδιο πλαίσιο  προκηρύσσεται διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής με θέμα το  Νερό για πεζά κείμενα μικρής φόρμας (μπονσάι) μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Την στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος, επιστρέφει με τη νέα του δουλειά, με τίτλο Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα – Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη ή στα αγγλικά, Up to the Last Drop – The Secret Water War in Europe.
Γυρισμένο σε 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νέο ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Έλληνα δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα, εξετάζει και χαρτογραφεί τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με το νερό, το πιο βασικό στοιχείο για την επιβίωση όλων μας.
O Αυγερόπουλος επικεντρώνεται για το Up to the Last Drop στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Το Up to the Last Drop εξετάζει συγκεκριμένα την προσπάθεια πόλεων και κρατών να απορρίψουν το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους, διεκδικώντας να επαναφέρουν τη διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, έχοντας αντιληφθεί ότι οι ιδιώτες συχνά δεν είναι πρόθυμοι να βάλουν τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από το κέρδος τους.
Ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο είναι δύο πόλεις που έχουν πρόσφατα επανακτήσει τον έλεγχο του νερού τους, το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις χτυπημένες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, να ιδιωτικοποιήσουν τις δικές τους υπηρεσίες ύδρευσης, μέσω της Τρόικα.
Το Up to the Last Drop αποκαλύπτει έναν υπόγειο, μακροχρόνιο πόλεμο για το νερό στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, με σχετικές προβλέψεις να βρίσκονται στα μνημόνια που έχουν υπογράψει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Είναι τελικά το νερό ανθρώπινο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο προϊόν, στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΝΕΡΟ…
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως, αν οι κοινωνίες δεν αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, θα προκύψει σύντομα ένα τεράστιο χάσμα ανεφοδιασμού. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση είναι ολοένα και υψηλότερη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό περιορίζεται, η ποιότητά του φθίνει, ενώ η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, με πραγματικές και άμεσες τοπικές προεκτάσεις.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ευθύνη όλων μας: κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών.

Ώρα έναρξης προβολής 21.00 το βράδυ.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο