sxolari xoroi soyperΡοζακί, Βικτώρια, μοσχάτο, ρεμπιέ, σουλτανίνα, ροδίτη, καμπερνέ και μαύρο σταφύλι χωρίς κουκούτσι, αλλά και γευστικό κρασί από τα σταφύλια της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι εκατοντάδες επισκέπτες της γιορτής σταφυλιού και κρασιού, το Σάββατο 18 και χθες Κυριακή 19 Αυγούστου, στο Κάτω Σχολάρι. Το φετινό διήμερο των εκδηλώσεων χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που από την πρώτη ημέρα κυριολεκτικά κατέκλυσε το χώρο του Δημοτικού Σχολείου, παρακολουθώντας τα δρώμενα του διημέρου, ενώ και φέτος τους δόθηκαν δωρεάν σταφύλια και κρασί , προκειμένου να γευτούν τις εξαιρετικές ποικιλίες του Κάτω Σχολαρίου.

DHMARXOS TZELY KALH TRAPEZIΤη γιορτή του σταφυλιού και φέτος πλαισίωσαν παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα με τη συνοδεία πολλαπλών χορευτικών σχημάτων από το Πλαγιάρι και το Κάτω Σχολάρι. Η φετινή γιορτή συμπληρώνει 40 χρόνια , καθώς ξεκίνησε το 1978, όταν άρχισε να ανθεί η αμπελουργία στην περιοχή με καλλιέργειες που έφταναν μέχρι και τα 7.500 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών. Ο θεσμός καθιερώθηκε, οι παραγωγοί επεκτάθηκαν και τα διάσημα σταφύλια της περιοχής άρχισαν να εξάγονται στο εξωτερικό. Σήμερα, παρά την μείωση της αγροτικής δραστηριότητας και τον περιορισμό της αμπελουργίας σε καλλιέργειες 3.500 στρεμμάτων, η γιορτή εξακολουθεί να αναβιώνει και να προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών.

sxolari dhmarxos 1sxolari xoroi kalh 2sxolari xoi soyper 2sxolari ekthesi dhmarxos 2

Και φέτος οι καλλιεργητές της περιοχής πήραν μέρος στην έκθεση της ποιότητας ,που φιλοξενήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης , όπου, όπως είναι γνωστό εκτίθενται κάθε χρόνο σταφύλια από κάθε ποικιλία που καλλιεργείται στο Κάτω Σχολάρι.
Οι φετινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν παρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου ο οποίος ευχήθηκε καλή συγκομιδή στους παραγωγούς της περιοχής ώστε να αναπτυχθεί το πολυπόθητο οικονομικό αποτέλεσμα των κόπων και των προσπαθειών  μιας ολόκληρης χρονιάς, που είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θέρμης. Υπάρχει συγκεκριμένος και κυρίως στοχευμένος σχεδιασμός από τη Δημοτική Αρχή και σε αυτόν το τόσο παραγωγικό τομέα συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Θέρμης ευχόμενος παράλληλα καλή ολοκλήρωση της σοδειάς και καλή διασκέδαση σε όλους τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή γιορτή.
Τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλός κ. Απόστολος Πράτανος, ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γεώργιος Αγγέλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Καραολάνης καθώς και σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Σχολαρίου.

sxolari mvrosxolari topikosxolari dhmarxos trapezi 1

Θυμίζουμε ότι τη γιορτή σταφυλιού, η οποία ξεκίνησε το 1978, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θέρμης, η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, η Τοπική Κοινότητα, ο Σύλλογος Πολιτισμού Εθελοντισμού Κ. Σχολαρίου και ο Α.Μ.Ο Κ. Σχολαρίου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο