Ο Άγιος Χαράλαμπος, ο προστάτης των λοιμωδών νόσων, είναι ο Άγιος που προστάτευσε τα Βασιλικά από την “πανούκλα” και οι κάτοικοι τιμούν τον Προστάτη Άγιό τους με τα “Χαραλάμπεια”, ένα τετραήμερο εορτασμό με Θρησκευτικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα “Χαραλάμπεια” ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή με δύο εξαιρετικές ομιλίες πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα κάθε οικογένεια. Συγκεκριμένα, μία εξαιρετική παρουσίαση πάνω σε θέματα που απασχολούν τους γονείς στη σύγχρονη κοινωνία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της ενορίας Βασιλικών προς τιμήν του Αγίου Χαράλαμπου.


Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια ώστε τα παιδιά να έρθουν ακόμη πιο κοντά στην εκκλησία παρουσίασε με την εισήγηση της η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Ιορδανίδου.
Τα οφέλη του αθλητισμού , τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που αθλούνται αλλά και τις θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός παρουσίασε η ψυχολόγος κ.Πήτα .
Το δίδαγμα και στις δύο παρουσιάσεις ένα. Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά , να παροτρύνουν, να εμψυχώνουν , να υποστηρίζουν και να θέτουν όρια.

Τα “Χαραλάμπεια”, που ολοκληρώνονται σήμερα, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά φέτος με τη στήριξη της Ι.Μ. Κασσανδρείας, του Δήμου και της ΔΕΠΠΑΘ, και φιλοδοξούν να αποτελέσουν στο μέλλον θεσμό για την Κοινότητα Βασιλικών και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Λίγα λόγια για τον Άγιο:

Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, διότι είναι προστάτης από των λοιμωδών νόσων και ιδίως από την πανούκλα. Γι’ αυτό και ο Άγιος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Γι’ αυτό του έδωσε ο Θεός την χάριν αυτήν. Σε πολλές εικόνες ο άγιος απεικονίζεται να ποδοπατεί την πανούκλα που είναι με τη μορφή μιας αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόμα της. Σε άλλες εικόνες ο άγιος κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας. Σε άλλες υπάρχει δίπλα στον άγιο μια φράση «ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ» Είναι η ικεσία- μεσιτεία του αγίου προς το Θεό για την προστασία των πιστών από την αρρώστια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων στην Κοινότητα Βασιλικών περιελάμβανε:

1α Χαραλάμπεια 2020

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων :

Παρασκευή 07|02| 2020

18.00 – 20.00 – Ομιλία στην νέα αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου :

Θέμα : Αθλητισμός και Οικογένεια – Ομιλητής : Μαρία Ιορδανίδου

…………………………………………………..

Σάββατο 08|02|2020

18.30 – 19.30 Παρουσίαση Βιβλίου | Μπραστιάνου Μαρία – «Τα άνθη της ερήμου»

20.00 – 21.00 Χορωδία ΚΑΠΗ Βασιλικών – Χοράρχης Στυλιανός Ζαχαρίου.

………………………………………………………..

Κυριακή 09|02|2020

07.00 – 10.30 Θεία Λειτουργιά

Με το πέρας της Λειτουργίας ,καφές στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου

12.00 – 13.00 Χορευτικό πρόγραμμα στον προαύλιο χώρο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους :

-ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ

-Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

-Σύλλογος Φίλων Κρήτης Θέρμης «Η ΞΑΣΤΕΡΙΑ»

19.00 – 22.00 Πανηγυρικός Εσπερινός με τον Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης Δημήτριο Χριστοδούλου .

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα προσφέρεται κέρασμα με χωριάτικο ψωμί – λουκάνικο και κρασί.

Στην αίθουσα του Νέου Πνευματικού Κέντρου του ναού θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με παλιές φωτογραφίες των κατοίκων Βασιλικών.

Σήμερα τα 1α Χαραλάμπεια ολοκληρώθηκαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργιά του Αγίου Χαραλάμπους.

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του τριήμερου λειτούργησε έκθεση εργόχειρων γυναικών από τα Βασιλικά στο Νέο Πνευματικό Κέντρο , ενώ τα εργόχειρα προσφέρονταν προς ενίσχυση των έργων εξωραϊσμού του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο