Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον εκλιπόντα Χρήστο Θωμάρεϊ, διοργάνωσε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ο δήμος Θέρμης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο Νέου Ρυσίου και περιλάμβανε την ονοματοδοσία του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Νέου Ρυσίου στο οποίο  δόθηκε το όνομα του Χρήστου Θωμάρεϊ.

 

Ο Χρήστος Θωμάρεϊς γεννήθηκε το 1945 στο Νέο Ρύσιο όπου έζησε όλα τα χρόνια ως το 2021 που έφυγε από τη ζωή. Υπήρξε απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων της Σχολής Ευκλείδη.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση δραστηριοποιήθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Το 1978 εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος και για τέσσερα χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινότητας Νέου Ρυσίου. Το 1982 εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της κοινότητας Νέου Ρυσίου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινα έπειτα ως το 1998 οπότε καταργήθηκε η κοινότητα και εντάχθηκε στον καποδιστριακό δήμο Θέρμης. Στη συνέχεια διετέλεσε αντιδήμαρχος στο δήμο Θέρμης και από το 2006 ως και το θάνατό του ήταν πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νέου Ρυσίου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον Χρήστο Θωμάρεϊ «έναν ξεχωριστό άνθρωπο αυτού του τόπου που επί πολλά χρόνια πρόσφερε σ’ αυτόν και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς τα απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα και θα τα απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές στο μέλλον. Ο Χρήστος ήταν ο παλαιότερος αυτοδιοικητικός της παλαιότερης δημοτικής παράταξης στη χώρα, της παράταξης που ακόμη και σήμερα διοικεί το δήμο. Γιατί ο Χρήστος ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση πριν ακόμη δημιουργηθεί η Δημοκρατική Ενότητα και πριν να ασχοληθώ και εγώ με την αυτοδιοίκηση.

Ο Χρήστος Θωμάρεϊς αγαπούσε υπερβολικά το χωριό του. Όταν ο Χρήστος έλεγε Ν. Ρύσιο αισθανόταν, και πολλές φορές το εξωτερίκευε σαν να μιλούσε για κάτι πολύ δικό του, σαν να αναφερόταν στην οικογένειά του, στα παιδιά του, στους οικείους του. Γι’ αυτό ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της, πρώτη φορά το 1978 όταν εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της κοινότητας. Αμέσως ξεχώρισε και στις επόμενες εκλογές εξελέγη πρόεδρος στην κοινότητα Ν. Ρυσίου. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που εξελέγη άλλες τρεις συνεχόμενες φορές πρόεδρος σε δύσκολα χρόνια για την αυτοδιοίκηση, χωρίς χρήματα, με έναν ή δυο υπαλλήλους, τον γραμματέα και τον νερουλά και τον πρόεδρο πανταχού «παρών» να προσπαθεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην περίοδο της συγκρότησης του καποδιστριακού δήμου Θέρμης, θύμισε τις προσπάθειες του Χρήστου Θωμάρεϊ να σχηματιστεί αυτόνομος δήμος με έδρα το Νέο Ρύσιο. «Ήταν άνθρωπος ιδιαίτερα πιεστικός και επίμονος μέχρι να πετύχει το στόχο του. Ειδικά όταν πίστευε ότι η άποψή του ήταν σωστή και δίκαιη, βεβαίως δίνοντας βαρύτητα πρωτίστως στον τόπο του. Όμως επειδή ήταν και πολιτικό ον και αντιλαμβανόταν άμεσα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το γενικότερο κλίμα, και παρά το ότι δεχόταν τοπικές πιέσεις, είχε την πολιτική ευφυία, να ανασκευάσει και να αναμορφώσει τους στόχους του, έτσι ώστε να τους πετυχαίνει. Έτσι, μετά τη συγκρότηση του καποδιστριακού δήμου Θέρμης στον οποίο εντάχθηκε και το Ν. Ρύσιο, μπήκαμε σε μια πολύ παραγωγική περίοδο. Και η συνεργασίας μας ήταν σταθερή, άψογη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και του Ν. Ρυσίου και του δήμου που φτιάξαμε». Καταλήγοντας ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε πως «εμείς που τα ζήσαμε δεν θα τα ξεχάσουμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Όμως πρέπει όλοι να θυμόμαστε το όραμά του, το έργο του, αλλά και τις θυσίες του. Και αυτή η μνήμη πρέπει να διατηρηθεί. Οι νεότερες γενιές πρέπει να θυμούνται εκείνους που αγωνίστηκαν για το δικό τους παρόν.  Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, εμείς ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, ως συνοδοιπόροι και συναγωνιστές, φίλοι και φίλες του Χρήστου Θωμάρεϊ είναι να διασφαλίσουμε την αναφορά στο όνομα και το έργο του. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα του Χρήστου Θωμάρεϊ στο κλειστό γυμναστήριο του Ν. Ρυσίου. Χρήστο Θωμάρεϊ, σε ευχαριστούμε που συνυπήρξες μαζί μας, σε ευχαριστούμε για όσα προσέφερες, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!».

Στο έργο που άφησε ο Χρήστος Θωμάρεϊς στο Νέο Ρύσιο μίλησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας  Γιώργος Δημητριάδης. “Ως πρόεδρος της κοινότητας αλλά και ως αντιδήμαρχος, άφησε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα και το όνομά του συνδέθηκε με τη μεταμόρφωση του τόπου μας, από ένα χωριό των 950 κατοίκων το 1982, σε ένα αξιοζήλευτο προάστιο της Θεσσαλονίκης των περίπου 3.500 κατοίκων σήμερα”. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως “ο Χρήστος Θωμάρεϊς ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της αυτοδιοίκησης και μας άφησε βαριά κληρονομιά. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να φανούμε αντάξιοί του. Θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση και σεβασμό, ως έναν άξιο πρόεδρο που ποτέ δεν εγκατέλειψε τους συγχωριανούς του, μια φωτεινή παρουσία, ως ένα δικό μας άνθρωπο που για πολλά χρόνια υπηρέτησε το χωριό μας και τον δήμο Θέρμης, με ήθος και υψηλό φρόνιμα, με όραμα, συνέπεια και αγωνιστικό πνεύμα”. Σημείωσε δε, πως ως ελάχιστο φόρο τιμής, το τοπικό συμβούλιο του Νέου Ρυσίου αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης, να δοθεί το όνομα του Χρήστου Θωμάρεϊ στο κλειστό αθλητικό κέντρο Νέου Ρυσίου, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή και από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο γιος του Χρήστου Θωμάρεϊ, Σοφοκλής παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να δοθεί το όνομα του πατέρα του στο κλειστό αθλητικό κέντρο του Νέου Ρυσίου. “Σας ευχαριστώ για την τιμή που κάνετε στον πατέρα μου και στην οικογένειά του και για την αναγνώριση της προσφοράς και του έργου του στη μακροχρόνια παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες του που τον στήριξαν και τους συμπολίτες του που τον εμπιστεύτηκαν και τον αγκάλιασαν και τον ανέδειξαν από τους μακροβιότερους και πλέον επιτυχημένους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό του και μητέρα μου, για την αμέριστη συμπαράσταση και υπομονή που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια” δήλωσε συγκινημένος ο Σοφοκλής Θωμάρεϊς.

 

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Πάλας, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Βασίλης Γερανίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης Αθηνά Παπαδάκη, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Στέλιος Αποστόλου, Στέλιος Γκιζάρης, Κώστας Κουγιουμτζίδης, Λάκης Μωραΐτης και Βασίλης Μουστάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι της κοινότητας Νέου Ρυσίου και πολύς κόσμος.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο