Με τη δέουσα λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου, ανήμερα της 201ης επετείου της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών, η μνήμη των ηρώων οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους κατά την επανάσταση του 1821. Οι εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν στην πλατεία Χάνια των Βασιλικών, περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Μάχης και του Ολοκαυτώματος, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, χαιρετισμούς εκ μέρους των επισήμων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου “Ο Αριστοτέλης” Ιωάννης Κοτσάνης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακώττας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η τοπική σύμβουλος Νίκη Σαλαγκούδη.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών, ο κύκλος των οποίων θα κλείσει τους επόμενους μήνες. Είπε ότι βασικός στόχος των εκδηλώσεων ήταν “να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών στην μετέπειτα επιτυχή έκβαση της ελληνικής επανάστασης”. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης, ότι εκτός από τις εκδηλώσεις ο δήμος ενέταξε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών στην οποία θα δεσπόζει το μνημείο των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Τέλος, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, έπειτα από συνεννόηση του δήμου Θέρμης και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, τιμώνται από κοινού, τα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, της Επανάστασης της Χαλκιδικής και της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών.

Στο δικό του χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στα Βασιλικά γράφηκε μια από τις πιο μελανές σελίδες της Επανάστασης του 1821. Γνωρίζοντας την Ιστορία και αναλογιζόμενοι όσα έγιναν στη Μάχη των Βασιλικών, αναγνωρίζουμε όλοι τον ηρωισμό των προγόνων μας. Στεκόμαστε σήμερα ενώπιον αυτών των ηρώων μαρτύρων και σκεφτόμαστε το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Εμείς οι Έλληνες μόνον όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά”. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στη “σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας και προσωπικά τη δική μου, να είμαστε δίπλα στον Δήμο σας, δίπλα στα Βασιλικά, στην προσπάθεια που κάνετε να διαμορφώσετε και να δημιουργήσετε έναν σύγχρονο ισχυρό Δήμο”.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Πάλλας, η εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Φανή Μπλιούμη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο