budgetΟλοκληρώνεται το πρώτο σταδιο της διαδικασίας σύνταξης του προϋπολογισμού του Δήμου Θέρμης, αφού χθες η Οικονομική Επιτροπή κατάρτησε το Σχεδιο Προϋπολογισμού βάσει του προσχεδίου πάνω στο οποίο γνωμοδότησε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή. Η διαδικασία προβλέπει να κατατεθεί άμεσα στο οικονομικό παρατηρητήριο προκειμένου να ελεγχθεί και να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις εφόσον υπάρξουν.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης καταρτίστηκε με βάση την πολιτική απόφαση να μην μετακυλήσει στους πολίτες το βάρος της έλλειψης πόρων και υποχρηματοδότησης και να διατηρήσει, πάση θυσία, την κοινωνική παρουσία του δήμου.

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Ο κ Παπαδόπουλος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο ρόλο της αυτοδιοίκησης στις κοινωνίες καθώς και στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πράγμα που, δυστυχώς σήμερα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αγνοούν καθώς ενδιαφέρονται, κυρίως, για το πλεόνασμα που θα εμφανίσουν στους δανειστές της χώρας. Τόνισε, δε ότι το μισό πλεόνασμα είναι των δήμων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης κεντρικά και λειτουργικά ζητήματα οδηγούν τους δήμους σε αδυναμία να λειτουργήσουν και να καταρτίσουν προϋπολογισμούς. Λόγω της οικονομικής συγκυρίας, είπε, περισσότεροι από 100 δήμους δεν θα καταφέρουν να καταρτίσουν έγκαιρα προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι πέρα από τις μειώσεις που υπέστη η Τ.Α. τα προηγούμενα χρόνια και αγγίζουν το 60{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}, φέτος θα υπάρξει επιπλέον μείωση συνολικά 15{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} από τους ΚΑΠ. Διευκρίνισε, δε ότι παρακρατείται το 4{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} από τους ΚΑΠ για τους υπερχρεωμένους δήμους.

Ανέφερε ότι τα έσοδα των δήμων έχουν περιοριστεί αρκετά, ενώ δεν αποδίδονται στους δήμους, ο φόρος ζύθου και τα τέλη διαφήμισης αλλά ούτε και τα παρακρατηθέντα, που ενώ υπολογίζονται σε 1,2 δις εγγράφονται ως έσοδα, θα λείψουν από τους προϋπολογισμούς.
Στην απουσία οικονομικής ενίσχυσης από την πλευρά της πολιτείας για τις επισκευές των σχολείων τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε, στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι την τελευταία χρονιά δεν διατέθηκαν κονδύλια ούτε για τη θέρμανση των σχολείων. Πρόβλημα, όπως σημείωσε υπάρχει και με τα ανταποδοτικά, δηλαδή τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού λόγω της αδυναμίας είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από τα 340 περίπου εκ. που είναι ανείσπρακτα στο δήμο Θέρμης αναλογεί, περίπου 1 εκ που λείπουν από την υπηρεσία καθαριότητας της οποίας ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος.
Σε όλα αυτά, τόνισε ο κ Παπαδόπουλος η κεντρική κυβέρνηση απαντά με την αύξηση τελών, δηλαδή τη μεταφορά του βάρους στους πολίτες! Παράλληλα ανακοίνωσε την πολιτική απόφαση της διοίκησης του δήμου να μην επιβαρύνει τους πολίτες, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τα βγάλει πέρα.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ”, το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο  που έχει σταματήσει λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να καταβάλλει τη συμμετοχή της και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή 1300 περίπου έργων σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι οι δήμοι κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις στους εργολάβους καθώς ως φορείς υλοποίησης φέρουν, τυπικά, την ευθύνη. Πρόσθεσε ότι η προγραμματική περίοδος για την υλοποίηση των έργων τελειώνει φέτος, χωρίς άλλη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι για όσα έργα δεν ολοκληρωθούν ενδέχεται η Ε.Ε. να ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα.
Ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε ότι το μοναδικό εργαλείο, που έχει απομείνει στο δήμο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, είναι να μειώσει τα ανελαστικά του έξοδα, όπου μπορεί, διατηρώντας πάντα την κοινωνική παρουσία του Δήμου. Ξεκαθάρισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός διατηρεί ανέπαφα τα ποσά που αφορούν στις δαπάνες για την κοινωνία είτε αφορούν πολιτισμό και αθλητισμό, είτε αφορούν σχολεία και παιδικούς σταθμούς, είτε αφορούν την κοινωνική πρόνοια. Πρόσθεσε ότι μετά την κάλυψη των βασικών λειτουργικών εξόδων οι δαπάνες που μένουν για να μειωθούν είναι αυτές που αφορούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Κλείνοντας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αφού διανύουμε προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας ότι το όραμα της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι αυτό που ζούμε σήμερα και γι’ αυτό οι πολίτες χρειάζονται μια πολιτική σκηνή σταθερή.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο