Με πέντε νέα ειδικά οχήματα 4Χ4 ενισχύονται οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας των δήμων μελών του Δικτύου για την Υποστήριξη της Λειτουργίας και την Εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε Θέματα Φυσικών Καταστροφών (ΔΥΟΠΠ) στo πλαίσιo του προγράμματος eOUTLAND.

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους εθελοντές πολιτικής πολιτικής προστασίας για την προσφορά τους στην κοινωνία και το αίσθημα ευθύνης” απηύθυνε ο οικοδεσπότης και Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εκ μέρους όλων των δημάρχων μελών του δικτύου. Στόχος μας είναι, μέσα από τα προγράμματα στα οποία έχουμε ενταχθεί να αξιοποιήσουμε και να διευκολύνουμε το έργο της πολιτικής προστασίας δημιουργώντας νέα γνώση, παρέχοντας ειδικό εξοπλισμό και πιστοποιημένη εκπαίδευση για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας τους, ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι να ανταποκριθούμε ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες”.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλλος παρέλαβαν τα πέντε ειδικά εξοπλισμένα οχήματα πολιτικής προστασίας παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, των εθελοντών πολιτικής προστασίας των δήμων, εκπροσώπων του ΕΚΕΤΑ και της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος τα πέντε ειδικά οχήματα περιπολίας 4Χ4 θα εξοπλιστούν επιπλέον με ασύρματο οχήματος, σύστημα παροχής internet και ασύρματο δικτύου, tablet για σύνδεση στις ψηφιακές εφαρμογές του προγράμματος, drone παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών, φορητό υπολογιστή και σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης , μέσω του προγράμματος eTHESSLAND που, ήδη υλοποιεί η ΔΥΟΠΠ τα οχήματα θα εξοπλιστούν με δεξαμενή 600lt, βενζινοκίνητη αντλία, ανέμη μεταλλικής κατασκευής 20-30 μ κλπ.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε τους στόχους του Δικτύου για την Υποστήριξη της Λειτουργίας και την Εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια με έδρα το δήμο Θέρμης. Η ΔΥΟΠΠ προέκυψε από την μεγάλη επιτυχία του διασυνοριακού έργου Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας OUTLAND. το οποίο υλοποίησε ως Συντονιστής Εταίρος ο Δήμος Θέρμης και είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία όπου συμμετέχουν έξι δήμοι. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου για την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των εθελοντών πολιτικής προστασία.

Το έργο eOUTLAND, φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει και να αναπτύξει περαιτέρω τις συνέργιες που έχουν εδραιωθεί. Προβλέπει τη δημιουργία πλήρους εκπαιδευτικού υλικού για τους εθελοντές, τη διενέργεια κοινών εκπαιδεύσεων, τη δημιουργία εφαρμογών νέας τεχνολογίας για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας των εθελοντικών ομάδων, σχέδια φύλαξης από πυρκαγιές και σχέδια επαγρύπνησης από πλημμύρες, εξοπλισμό των εθελοντικών ομάδων και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της επιχειρησιακής λειτουργίας των εθελοντών.

Το πρόγραμμα eTHESSLAND χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμου πλαισίου μέσων μείωσης των δυσμενών επιπτώσεων από πυρκαγιές υπαίθρου για το περιαστικό δάσος του ΠΚΘ».

Σε φάση εξέλιξης βρίσκεται και η πρόταση συνεργασίας που κατατέθηκε στο ΠΕΠ – ΠΚΜ από την ΠΚΜ, το Δήμο Θέρμης και τη ΔΥΟΠΠ με τίτλο ‘Ενίσχυση υποστήριξης της λειτουργίας και της εκπαίδευσης του δικτύου των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών και των υποδομών εκπαίδευσης και επιχειρησιακής επάρκειάς του. Αναφορικά με το τα επόμενα βήματα της ΔΥΟΠΠ ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα παραμείνει δραστήρια για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των σκοπών της και τη διεύρυνση των υποδομών, του εξοπλισμού και κατά συνέπεια του αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία μέσω του εθελοντισμού πολιτικής προστασίας.

Το έργο πέρα από τις υπηρεσίες εξειδίκευσης του τοπικού κινδύνου πυρκαγιάς και πλημμύρας για την περιαστική ζώνη Θεσσαλονίκης που θα υλοποιήσει, θα προβεί στη προμήθεια τριών ακόμη εξειδικευμένων οχημάτων, στην προμήθεια εξοπλισμού βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της ΔΥΟΠΠ, καθώς επίσης και στη δημιουργία διαδικασιών και ειδικού πρωτοκόλλου για τους εθελοντές πολιτικής προστασίας των δήμων εφαρμογής σε επίπεδο μητρώου συμμετοχής, αξιολόγησης και βεβαίωσης παρακολούθησης προόδου.

Η δράση που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το ΠρόγραμμαeOUTLAND(Protecting biodiversity at NATURA 2000 sites and other protected areas from natural hazards through a certified framework for cross-border education, training and support of civil protection volunteers based on innovation and new technologies), με την υποστήριξη του Προγράμματος ΣυνεργασίαςINTERREG V-A Greece Bulgaria” 2014 – 2020 (ref. Number 1672). Οι συμμετέχοντες και Εταίροι του Προγράμματος “eOUTLANDείναι: (LB) το Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας – ΔΥΟΠΠ, (PB2) το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ – ΙΠΤΗΛ), (PB3) ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Δήμων “Maritza, (PB4) το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών / Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και (PB5) ο Δήμος του Zlatograd.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο