Η σημερινή μέρα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα και την καλή διαβίωση των ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, καθιερώθηκε ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα και την καλή διαβίωση των όλων των ζώων.
Έκτοτε η 4η Οκτωβρίου είναι ημέρα δράσης με στόχο στόχο την προώθηση, ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της  φιλοζωίας. Η σημερινή μέρα, όμως, είναι και αφορμή για σκέψη τόσο ως προς τη συμπεριφορά μας στο περιβάλλον, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά μας στα υπόλοιπα όντα του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουμε.
Ο Αντιδήμαρχος  Υπηρεσιών Πρασίνου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέργιος Γκιζάρης δήλωσε ότι “Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων θα θέλαμε να σας θυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η υποχρέωση που έχουμε όλοι μας σαν άνθρωποι απέναντι στα ζώα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Θέρμης, από πέρυσι έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας, σε συνεργασία με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ και το Φιλοζωικό Σωματείο Προστασίας και Πρόνοιας των Ζώων – Animal Rescue.org”.
Μέσα από την ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του δήμου μπορεί ο κάθε πολίτης να δει τα ζωάκια που αναζητούν οικογένειες, να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με το Γρ. Αγροτικής Παραγωγής 2396330032 και Ανάπτυξης και να υιοθετήσει ένα εμβολιασμένο, τσιπαρισμένο και στειρωμένο ζωάκι με πιστοποιητικό υιοθεσίας.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Από το 2005 ο Δήμος θέρμης με τους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με κοινή απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων ίδρυσαν το Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Στόχος είναι η περίθαλψη, στείρωση, προστασία και επανένταξη των αδέσποτων ζώων. Πέρα από αυτά, ο δήμος Θέρμης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του δήμου Θέρμης με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τη φιλοζωία, τις υποχρεώσεις και ευθύνες των ανθρώπων απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο υλοποίησης των συγκεκριμένων ενημερωτικών δράσεων οι εκπρόσωποι του ΣΥΠΠΑΖΑΘ και η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θέρμης, έχουν επισκεφτεί συνολικά τριάντα σχολεία σε όλη την έκταση του Δήμου μας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο