ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Η ποίηση δημιουργεί έναν μαγικό χώρο όπου το ασύλληπτο γίνεται οικείο και το αδύνατον πραγματικό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κηρύχθηκε το 1999, από την UNESCO, στις 21 Μαρτίου. Χρόνια τώρα η ποίηση δίνει χρώμα στα λόγια που ντρεπόμαστε να πούμε, στα γράμματα που ντρεπόμαστε να γράψουμε. Δίνει οστά στην ελπίδα που είχε χαθεί μέσα στους φόβους και τις ανησυχίες που μας τρώνε το βράδυ, αφήνει το μυαλό να ταξιδέψει σε μέρη που ούτε είχαμε φανταστεί. Ο Δήμος Θέρμης, η ΔΕΠΠΑΘ και οι χορωδίες του Δήμου μας δίνουν  στη μέρα αυτή τη σημασία που της αξίζει.

Ειδικότερα, για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Θέρμης η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ και οι χορωδίες μας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης. Η Θεσσαλονίκη έχει εμπνεύσει και έχει ενθαρρύνει πολλούς ποιητές να γράψουν την ιστορία της πόλης μας αλλά και τη «δική τους ιστορία». Η εκδήλωση αυτή, που από τη συμμετοχή του κόσμου, όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ποιητικού κόσμου και των συμπολιτών μας, δίνει βήμα στις εξαίρετες χορωδίες μας καθώς και σε φιλοξενούμενες από άλλες περιοχές να παρουσιάζουν υπεροχές χορωδιακές στιγμές της Ελληνικής ποίησης.

Ας ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας στην ποίηση. Άνθρωποι του κόσμου εμπνευστείτε, διαβάστε και γράψτε ποίηση, απαγγείλετε, ακούστε.
Ό,τι ο καθένας μας μπορεί ας μη το αφήσει να πάει χαμένο!
Και όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα, λίγο λίγο, ας βάζουμε την ποίηση όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Η ποίηση είναι σαν τη βροχή.
Σε ξεπλένει απ’ τις αμαρτίες σου και σε λούζει με άλλες τόσες.

Τα τελευταία χρόνια η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Πλήθος δράσεων οργανώνονται με αφορμή αυτή την ημέρα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.
Η αρχική πρόταση για την γιορτή αυτή έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο τότε Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος την υιοθέτησε, ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου και μέλος του Δ.Σ. πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους.

Το 1998 ο Βασίλης Βασιλικός έκανε την εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO και τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης… μιας τέχνης που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».
Η ποίηση μέσα στους αιώνες μεταξύ άλλων έχει αποτυπώσει σε λέξεις τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων για έναν καλύτερο κόσμο. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε η ανάγκη της φαντάζει όλο και πιο επιτακτική.
Η ποίηση βρίσκεται γύρω μας παντού, αρκεί να έχουμε τις καρδιές, τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά.

Η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με τραγούδια από την παιδική χορωδία Ταγαράδων, τη πολυφωνική χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων, την Πολυφωνική χορωδία “Θερμαϊδες”, την πολυφωνική χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού, τη Μικτή χορωδία Πάργας, την πολυφωνική χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, την πολυφωνική χορωδία Μίκρας του Κέντρου Πολιτισμού Πλαγιαρίου.   Η Διεύθυνση – Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκει στην κ. Ελευθερία Μεταξά Αρμοδώρου. Η Διεύθυνση της Μικτής χορωδίας Πάργας ανήκει στην κ.Ανέλια Χρίστοβα-Στεφάνοβα. Στο πιάνο συνοδεύουν η κ. Λαμπρινή Ράπτηκαι ο Κωνσταντίνος Γκαρίπης, ενώ η επιμέλεια των κειμένων και η αφήγηση θα γίνει από την κ. Ιωάννα Καρυπίδου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο