Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του θερινού κινηματοθέατρου «Φώφη Πατίκα» στα Βασιλικά, η τελετή λήξης του κύκλου των εκδηλώσεων “Βασιλικά 200 χρόνια” που ήταν αφιερωμένες στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν φιλικό αγώνα Taekwondo, ακολούθησαν ομιλίες και τιμητικές απονομές σε πρόσωπα τα οποία συνέβαλαν στη διοργάνωση και τέλεση των εκδηλώσεων και ολοκληρώθηκε με τους «Bouche Fermee”, οι οποίοι παρουσίασαν ένα κονσέρτο ορχηστρικής μουσικής με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις έργων που συνοδεύονταν από προβολή σκηνών του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, στον προαύλειο χώρο του θερινού κινηματοθέατρου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι “με τον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώσαμε πετύχαμε να αναδείξουμε στο πανελλήνιο κοινό τα άγνωστα σε πολλούς γεγονότα της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών και την τεράστια συμβολή τους στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης του 1821. Με αυτές τις εκδηλώσεις κατορθώσαμε και τοποθετήσαμε και τα Βασιλικά στον χάρτη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα. Αυτό ήταν ένα χρέος μας προς τους προγόνους μας οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας”. Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη όσες και όσους μόχθησαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων υπογραμμίζοντας ότι “δώσαμε την ευκαιρία στον κόσμο των Βασιλικών να εργαστούμε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό και αποδείξαμε πως όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα”.

Ο δήμαρχος Θέρμης έκανε ειδική μνεία στο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, Γιάννη Πολυράκη ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το καλοκαίρι λέγοντας ότι “ο Γιάννης αγαπούσε τα Βασιλικά, σκεφτόταν σαν Βασιλικιώτης χωρίς όμως τις συνήθεις αγκυλώσεις, και μου έλεγε πως ‘πρέπει να κάνουμε κάτι για τα Βασιλικά γιατί έχουν μείνει πίσω. Θα τον τιμήσουμε όπως του πρέπει, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης της πλατείας”. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά αυτό το έργο, το οποίο είχε ενταχθεί στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ανάπλαση της πλατείας επρόκειτο να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά έπειτα από αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής, μετατέθηκε για το φθινόπωρο. Στο μεταξύ όμως, ο εργολάβος ο οποίος είχε αναλάβει το έργο δεν προσήλθε να υπογράψει και τώρα προχωράμε με τους υπόλοιπους μειοδότες ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες”. Ο δήμαρχος σημείωσε πως “παράλληλα, κατασκευάζεται το μνημείο το οποίο θα δεσπόζει στη νέα πλατεία και θα τοποθετηθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλασή της”.

Στο δικό της χαιρετισμό η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νανά Παπαδάκη τόνισε ότι “οι εκδηλώσεις οι οποίες διήρκεσαν περίπου ενάμιση χρόνο, πραγματικά ξεσήκωσαν τα Βασιλικά, όλους τους φορείς, Δήμο, Κοινότητα, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, σχολεία, αλλά και κάθε Βασιλικιώτη, που εθελοντικά προσέφερε στον κοινό στόχο, που δεν ήταν άλλος από να τιμηθεί η Μάχη και το Ολοκαύτωμα και να γίνει γνωστή η ιστορία του τόπου μας όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά και σε όλη τη Μακεδονία και την Ελλάδα”.

Η κ. Παπαδάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καθώς και σε όλους τους εθελοντές Βασιλικιώτες όπως οι γυναίκες οι οποίες ύφαναν την μεγάλη ελληνική σημαία, προς τον ΛΑΧΟΣΥΒΑ, τη Θεατρική Ομάδα Βασιλικών, τον ΑΕΤΟ Βασιλικών, τη ΔΕΠΠΑΘ, τα μέλη των ΚΑΠΗ, τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στη διοργάνωση, την Ελληνική Αστυνομία, το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης και φυσικά όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και των δύο υποεπιτροπών Παιδείας και Επιστημονική.

Η κ. Παπαδάκη έκανε ειδική μνεία στον Γιάννη Πολυράκη λέγοντας πως “ο ξαφνικός θάνατός του μας γέμισε θλίψη. Αποτέλεσε μαζί με άλλους την ψυχή των εκδηλώσεων,  συνεργάστηκε με όλους, χωρίς να διαχωρίζει. Για μένα προσωπικά αποτέλεσε έναν συνεργάτη αναντικατάστατο, που μου έλυνε τα χέρια , όπου προέκυπταν δυσκολίες. Ένας άνθρωπος  γνώστης της ιδιοσυγκρασίας των Βασιλικιωτών, αλλά και του τόπου, προσπαθούσε να τους αφουγκραστεί και να συνθέσει απόψεις, ιδέες, συμπεριφορές. Ήταν πάντα έτοιμος να κόψει το γόρδιο δεσμό, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω. Αιωνία του η μνήμη…”.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακώτας στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο εκπροσωπεί και όλη την τοπική κοινότητα Βασιλικών που με την ώθησή της πάρθηκε πρωτογενώς η απόφαση για ένταξη των Βασιλικών στο πρόγραμμα “Βασιλικά 200”. Δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο δήμος Θέρμης με μπροστάρη τον δήμαρχο κύριο Παπαδόπουλο με αγαθή συνεργασία ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις και δράσεις μνήμης των 200 χρόνων». Τελειώνοντας ο πρόεδρος της κοινότητας είπε πως το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας είναι επίκαιρο για άλλη μια φορά όπως και τότε το 1821.

Στην τελετή λήξης έδωσαν το “παρών” η βουλεύτρια Δώρα Αυγέρη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Πάλλας, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκη, Στέλιος Αποστόλου και Σπύρος Γαντάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακώτας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Στη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν μετάλλια και έπαινοι στους εξής:

Αθανάσιο Γεροθανάση, τ. γραμματέα της Κοινότητας Βασιλικών, Νίκο Λογοθέτη για τη χορηγία για τη μεγαλύτερη σημαία στην Βόρεια Ελλάδα επιφάνειας 30 τ.μ. που ανέβηκε σε ύψος 55 μέτρων στην Τελετή Έναρξης, Γιώργο Γιαννιώτη που πρόσφερε αφιλοκερδώς την φημισμένη ντομάτα Βασιλικών στην βραδιά αναβίωσης παραδοσιακών γεύσεων «Όπως Παλιά», Δημήτρη Γουδήρα, για το σύνολο της προσφοράς του στις εκδηλώσεις, ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αφιερωμένη στη παραδοσιακή μουσική, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους μαθητικούς διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής και εικαστικής έκφρασης, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, για την συμμετοχή τους με την παράσταση «Σπαράγματα Μνήμης», ΚΔΑΠμεΑ Αγκαλιάζω, για τη συμμετοχή τους με την παραγωγή του ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών και στους συλλόγους ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ,  ΑΕΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΓΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΑΣ. TKD ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ MARS, για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Επίσης απονεμήθηκαν έπαινοι στους νικητές μαθητικού διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής:  Αναστασία Τάκου, 1ο Δ.Σ. Θέρμης, Στυλιανός Γαρίτσης, Δ.Σ. Αγ. Αντωνίου, Θοδωρής Ιορδανίδης + Γιώργος Λάγκας, 1ο Δ.Σ. Θέρμης, Ευστάθιος Καραμπάσης, 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, Αναστασία Αστεριάδου, Γυμνάσιο Βασιλικών, Αθανάσιος – Παΐσιος Παπουτσάκης, Γυμνάσιο Βασιλικών. Στους νικητές μαθητικού διαγωνισμού εικαστικής δημιουργίας: Βασίλης Τσιούντος,  1ο Δ.Σ Τριλόφου, Γεωργία και Ευανθία Καζάκη, Δ.Σ. Ν.Ρυσίου, Πέτρος Γιάντσε, Δ.Σ. Βασιλικών, Κωνσταντίνος Νούκαρης, Γυμνάσιο Βασιλικών, Δάφνη Κωφίδου, Γυμνάσιο Βασιλικών, Φρειδερίκη Σταμάτη, Γυμνάσιο Βασιλικών.

Απονεμήθηκε ειδικό βραβείο συλλογικής μαθητικής προσπάθειας στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου ΑντωνίουΓ’ τάξη για τη δημιουργία του Βίντεο Stop Motion και στο Νηπιαγωγείο Αγ.Παρασκευής για το συλλογικό έργο εικαστικής έκφρασης.

Επίσης, απονεμήθηκαν αναμνηστικά και έπαινοι για την ύφανση του ιστορικού λάβαρου σε αργαλειό 200 ετών, σε Αλέκα Μποχώρη, Αικατερίνη Γεροθανάση, Βασιλική Γιαννακούδη και Αχιλλέα Ζαλακώστα και στο ΚΑΠΗ Βασιλικών.

Έπαινοι απονεμήθηκαν και στους επαγγελματίες αρτοποιούς και κρεοπώλες των Βασιλικών που προσέφεραν το παραδοσιακό ψωμί και λουκάνικο Βασιλικών και συμμετείχαν στη βραδιά αναβίωσης παραδοσιακών γεύσεων «Όπως Παλιά». Πρόκειται για τα κρεοπωλεία: “Γέργος Νίκος” , “Δήμητρα Κυρκούδη” , “Τριαντάφυλλος Βογιατζής”, “Κώστας Αλωπούδης” και τα αρτοποιεία: “Καραμανώλης – Αλθαία”, “Κουργιόζος”, “Παπαϊωάννου”, “Πανταζής” και “Αφοι Σαράντου”. Τέλος, δόθηκαν μετάλλια στους οκτώ συμμετέχοντες στο φιλικό αγώνα Tae Kwon Do του συλλόγου  Mars Βασιλικών καθώς και έπαινος στις Γιάννα Μπλόγκα και Αλέκα Σύρρου για την εθελοντική προσφορά τους στην προβολή του ντοκιμαντέρ του ΚΔΑΠμεΑ.


ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων «Βασιλικά 200 χρόνια» παρουσίασε η δικηγόρος Πωλίνα Μπιζέρα. Η τελετή έναρξης έγινε στις 13 Ιουνίου 2021 στην πλατεία των Βασιλικών και με την Πορεία Μνήμης έως το σημείο της Μάχης. Ακολούθησαν πολλές εκδηλώσεις όπως:
– Λειτουργία διαδημοτικής έκθεσης Βιβλιοθηκών της Μακεδονίας που ήταν μια πρωτοβουλία του τμήματος Βιβλιοθηκών της ΔΕΠΠΑΘ και η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας.


– “Σπαράγματα Μνήμης”, μια συγκλονιστική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Βασιλικών (4 Ιουλίου 2021).
– Βραδιά παραδοσιακής μουσικής (18 Σεπτεμβρίου 2021).
– Προβολή του ντοκιμαντέρ του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Θέρμης “Έλληνες Σώμα και Ψυχή” (25 Σεπτεμβρίου 2021).
– Ημερίδα “Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή του 1821” (16 Οκτωβρίου 2021).
– Εσπερίδα με θέμα “Ανάπτυξη, η σύγχρονη επανάσταση” (4 Νοεμβρίου 2021).
– Παρουσίαση του έργου της ανάπλασης της πλατείας και η φιλοτέχνηση του νέου μνημείου από τον γλύπτη Κώστα Τσιάρα (12 Ιουνίου 2022).

Παράλληλα διοργανώθηκαν:
– Ιστορική έκθεση στην κοινότητα των Βασιλικών με επίσκεψη πολλών σχολείων.
– Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής και εικαστικών στα σχολεία.
– Καταγραφή ιστορικών γεγονότων σε ειδικό τόμο.
– Γκράφιτι στο κτίριο του κινηματοθέατρου “Φώφη Πατίκα”.

Σημειώνεται επίσης, πως κάποιες από τις εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας.

 

 

 

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο