Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ημερίδα «ΡΩΤΑΩ. ΜΑΘΑΙΝΩ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ» με θέμα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Εκπαίδευση και τη Σταδιοδρομία, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο «Αμφιθέατρο» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η ημερίδα απευθυνόταν σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης και της ΔΕΠΠΑΘ.

Περισσότεροι από διακόσιοι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην ημερίδα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας για το μέλλον τους, από αξιόλογους ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και επιτυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι μύησαν τους νέους στον χώρο του εργασιακού περιβάλλοντος, δίνοντάς τους το έναυσμα να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε δημιουργικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα έμφυτα ταλέντα τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτησαν, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Στυλιανός Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμου Θέρμης, ο  Άγγελος Χαριστέας, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Τζόλλας και Κωνσταντίνος Πάλλας, ο Γεώργιος Καρατάσιος, πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γεώργιος Αγγέλου, πρόεδρος ΔΕΠΠΑΘ, η Χρυσή Κληματσούδα, προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Θέρμης, o Κώστας Τσαπουρνάς, τπεύθυνος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Πέτρα Καρυώτη, δημοσιογράφος, υπεύθυνη διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ΔΕΠΠΑΘ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης ανέφερε ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι να σας δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό γιατί όσο καλύτερα ενημερωμένοι είστε, τόσο καλύτερες αποφάσεις θα πάρετε για το μέλλον σας. Άλλωστε ανοίγονται και καινούργιοι δρόμοι, κι εγώ για πρώτη φορά ακούω για καινούργια επαγγέλματα. Δεν ξέρω πόσο εύκολα είναι. Αυτό θα το διαπιστώσετε εσείς που θα τα επιλέξετε. Εκείνο που θέλω να σας είναι να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έκαναν αυτό τους αρέσει. Με αυτό ως δεδομένο να πάρετε την απόφασή σας». Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του δήμου τα οποία εργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις ακαδημαϊκών. Ο Δρ. Γεώργιος Κουλαουζίδης, επίκουρος καθηγητής ΕΑΠ αναφέρθηκε στην συμβολή και στην κατανόηση του κριτικού στοχασμού ως μαθησιακή διεργασία. Ο Δρ. Ανδρέας Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ, μίλησε για την άυλη περιουσία και πως τη διαχειριζόμαστε. Στην συνέχεια ο Δρ. Γεώργιος Φυτιάνος,καθηγητής στο Perrotis College, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή εξήγησε στο κοινό για το πώς η επιστήμη μπορεί να σώσει το περιβάλλον. Η Μαριάννα Παντούρα, ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ, τόνισε την σημασία της έρευνας ως επάγγελμα και για το πως μπορούμε να μάθουμε για τη διατροφή και την υγεία, μέσω αυτής. Την σκυτάλη πήρε ο Αντώνιος Καταβέλος, αρχιτέκτων Α.Π.Θ., διευθυντής ΙΕΚ Θέρμης ο οποίος μίλησε για το ΙΕΚ, την επαγγελματική κατάρτιση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Δρ. Μανόλης Μανωλεδάκης, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών & Οικονομικών Επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας αναφέρθηκε στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην σημασία τους και στις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρουν.

Αξιόλογο τμήμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η δεύτερη ενότητα με ομιλίες επιχειρηματιών όπως του Πρόδρομου Μαρκόπουλου, Education Manager της Εταιρίας Eduk8, ο οποίος μίλησε για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές λύσεις που προσφέρουν για τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς. Ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΘΒΕ επισήμανε τις αρετές της πολιτισμικής παιδείας και τις ευκαιρίες της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ο Ιωάννης Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΚΥΑΝΑ Pro Cosmetics Hellas και δασολόγος μίλησε για την προσωπική του διαδρομή στο δρόμο της επιχειρηματικότητας και για το πως κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που συνάντησε. Ο Βασίλειος Μπέκας, αρχιμάγειρας της προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην πορεία του προς το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, ο Σπύρος Βαρσάμης, αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. & ΦΠ/ΑΠΘ Επίτιμος Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. μύησε τους μαθητές στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πυροσβεστικής ακαδημίας και το πυροσβεστικό επάγγελμα και τέλος ο Χρήστος Χέλμης, υπεύθυνος Επικοινωνίας Aviation Engineering Τraining Centre αναφέρθηκε στο σημαντικό και δύσκολο επάγγελμα του Μηχανικού Αεροσκαφών στην Πολιτική Αεροπορία. Στην συνέχεια όλοι οι εισηγητές απάντησαν σε απορίες των νέων και προσπάθησαν να τους καθοδηγήσουν.

Κατά την διάρκεια του διαλείμματος που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το σύνολο εγχόρδων του ωδείου Θέρμης SpiraMinore, με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δήμητρας Κατιώτη.

Ευχαριστούμε πολύ τους Κώστα Περήφανο, Παντελή Αμπατζή και Ελπίδα Παπαδανιήλ για την συνεισφορά τους στην διεξαγωγή της Ημερίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα «Ρωτάω. Μαθαίνω. Αποφασίζω.» έχει γίνει πλέον θεσμός για τον Δήμο Θέρμης και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παιδείας, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου.

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο