ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Με κεντρικό σύνθημα “Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μία ζωή” οι εθελοντές πολιτικής προστασίας Θέρμης τιμούν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, που καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού των ασθενών οι οποίοι επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη ενημέρωση και τη εκπαίδευση του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Με αφορμή την ημέρα αυτή οι εθελοντές πολιτικής προστασίας Θέρμης, ξεκίνησαν διαδικτυακή ενημέρωση των πολιτών, ενώ τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα ενημερώνουν σε κάθε κοινότητα του δήμου τούς πολίτες για την καρδιακή ανακοπή, η οποία αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας Θέρμης Ντία Παυλικιάνη την τρέχουσα εβδομάδα οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των νέων μελών θα είναι αφιερωμένες στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων.

“Σύμφωνα με τα επίσημα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στο δρόμο, στη δουλειά ή στην άθληση ή κατά τη διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, ενώ τις περισσότερες φορές συμβαίνει στο σπίτι. Τα ποσοστά επιβίωσης έπειτα από καρδιακή ανακοπή παραμένουν χαμηλά, μόλις ένας στους δέκα τα καταφέρνει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει” σημειώνει η κ. Παυλικιάνη.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο