manitariaΣε προορισμό αρχίζει να εξελίσσεται το Λιβάδι καθώς αυξάνονται οι επισκέψεις του Σαββατοκύριακου στον ορεινό οικισμό του δήμου Θέρμης. Έναν ενδιαφέροντα, κοντινό και τόσο μοναδικό προορισμό, σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που επιφυλάσσει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες, ευχάριστες εκπλήξεις και μοναδικές απολαύσεις!

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο το Λιβάδι είχε για άλλη μια φορά την τιμητική του αφού το Σάββατο 4/11 δέχθηκε την επίσκεψη του Παραρτήματος Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΚΠΕ), ενώ η Κυριακή 5/11 εξελίχθηκε σε μανιταρογιορτή με την επίσκεψη που διοργάνωσαν ο «Σύλλογος Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης» (ΜΑ.ΘΕ.) και η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με τον «Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών».

20171105_142801Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών, το Σάββατο 4/11, οδήγησε στο «Καλογερικό» μέσα από το γνωστό «μονοπάτι της αγάπης». Από εκεί θαύμασαν τη μοναδική πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου και της Χαλκιδικής που προσφέρει στους ορειβάτες η κατάκτηση της κορυφής (υψόμετρο 1000 μ.) του κατάφυτου βουνού με βαλανιδιές, οξιές και καστανιές. Η δεύτερη απόλαυση ήταν σε ταβέρνα της πλατείας με τοπικά εδέσματα και ποτά. Την τρίτη, πνευματική όμως, απόλαυση γνώρισαν οι επισκέπτες κατά την ξενάγηση από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών στην εκκλησιά του Αγίου Αθανασίου και στις πλακόστρωτες ρίμες του οικισμού που διατηρεί ζωντανό τον παραδοσιακό μακεδονικό χαρακτήρα δόμησης με τα διώροφα πέτρινα κτίσματα.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι μια ευρύχωρη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική των αρχών του 19ου αιώνα με σπάνια αγιογράφηση ως προς τη θεματογραφία, που προκαλεί τον θαυμασμό κάθε επισκέπτη. Παραδείσια άνθη , γιρλάντες και παράδοξα πτηνά σε τρία διαζώματα των πλαϊνών τοίχων της οροφής, ενδιάμεσα οι άγγελοι σε μια σπάνια απεικόνιση και στον γυναικωνίτη οι μεγάλοι δράκοντες ως σύμβολα του κακού. Εξαίρεση αποτελούν η πολύ καλά διατηρημένη απεικόνιση της Σύναξης των Αποστόλων και του Παντοκράτορα στον ψευδοτρούλο στο κέντρο της οροφής.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τα νεόδμητα κτίρια στην είσοδο του χωριού που προορίζονται για να στεγάσουν το υπό ίδρυση Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Θέρμης.

20171105_105324Την Κυριακή 5/11, οι μανιταρόφιλοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο περιαστικό δάσος και να ανεβούν στο “Καλογερικό”. Εκεί παρατήρησαν και κατέγραψαν τα τοπικά είδη μανιταριών στο φυσικό τους περιβάλλον και απόλαυσαν την όμορφη θέα του Θερμαϊκού. Ακολούθησε ενημερωτική διάλεξη για τα μανιτάρια στο Δημοτικό Σχολείο από τον Δημήτρη Βολοβότση, φαρμακοποιό και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης. Η νόστιμη σούπα μανιταριών στο εξωκλήσι της Παναγίας στη Φτέρη ζέστανε τις καρδιές και τις σχέσεις. “Ήταν μια εκδήλωση που θέλουμε να πιστεύουμε πως τη χάρηκαν όλοι. Το πλέον ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε ο μεγάλος αριθμός των νέων που συμμετείχαν στη γιορτή, δηλώνουν οι διοργανωτές που φιλοδοξούν να καθιερώσουν την όμορφη αυτή γιορτή ως θεσμό, που θα διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο μήνα στο Λιβάδι”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο