Εκατοντάδες πολίτες από πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης προσέλκυσε το 2ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων το οποίο διεξήχθη στα Βασιλικά, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022. Έπειτα από αποχή δύο χρόνων λόγω της πανδημίας η σημαντική αυτή διοργάνωση επέστρεψε δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Θέρμης. Κεντρικός άξονας της φετινής διοργάνωσης ήταν «Το παρόν, το μέλλον, ο ρόλος και η αξία του αιγοπρόβειου κρέατος στις νέες προκλήσεις της κτηνοτροφίας”.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε «στη σημαντική συμβολή της κτηνοτροφίας αλλά και της γεωργίας στην τοπική οικονομία καθώς μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή των Βασιλικών ασχολείται και βιοπορίζεται από το αίγειο και πρόβειο κρέας όπως και από τα οπωροκηπευτικά τοπικά προϊόντα”. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “ο δήμος Θέρμης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα το δήμο, καθώς και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπονούν σχέδια και δράσεις σαν τη σημερινή, που δίνουν το έναυσμα στο επισκέπτη να έρθει στο δήμο Θέρμης και να γνωρίσει από κοντά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία είναι το ποιοτικό αίγειο και πρόβειο κρέας των Βασιλικών και τα ξακουστά οπωροκηπευτικά του”. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι “οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας θα συνεχιστούν με παρεμβάσεις όπως οι εργασίες βελτίωσης της οδοποιίας που ξεκινούν άμεσα ώστε να μετακινούνται με ευκολία και ασφάλεια οι τοπικοί παραγωγοί, καθώς και το μεγάλο αρδευτικό έργο των Βασιλικών που θα τονώσει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγική δραστηριότητα”. Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη την Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών για την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση και παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους Συλλόγους, τους φορείς αλλά και τους εθελοντές που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ, τους σεφ και την ένωση Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης για τη σημαντική συνδρομή τους στη διοργάνωση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακότας αναφέρθηκε “στους σημαντικούς στόχους της διοργάνωσης που είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων τα οποία είναι υψίστης ποιότητας”. Παράλληλα ευχαρίστησε το Σύλλογο των Επαγγελματιών αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης. «Βασική προτεραιότητα του θεσμού αποτελεί η οργανωμένη και ουσιαστική προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων Βασιλικών, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή και συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης «Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών” Απόστολος Μαστορούδης. Υπογράμμισε πως «η δημιουργία και η προώθηση συμπράξεων στον τομέα της παραγωγής κρέατος αλλά κυρίως η γνωριμία όλων των πολιτών με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής μας αποτελούν κάποιους μόνο από τους στόχους του 2ου Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και τοπικών προϊόντων που πλέον αποτελεί θεσμό για τον τόπο μας, για το δήμο μας. Με τη στήριξη του δήμου Θέρμης, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και φυσικά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης  στοχεύουμε στη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, τις προκλήσεις και την εμπορικότητα των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ για την πολύτιμη συμβολή τους καθώς και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται κοντά μας και συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή αυτής της μεγάλης διοργάνωσης», τόνισε ο κ. Μαστορούδης.

Παραδοσιακές συνταγές

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, άνοιξε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών, Τοπική Σύμβουλος Όλγα Γιαννιού και περιελάβανε μεταξύ άλλων παραδοσιακές μαγειρικές κατασκευές με βάση το αιγοπρόβειο κρέας από διάφορους φορείς και συλλόγους. Ειδικότερα οι γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών παρουσίασαν το ξακουστό «Βουλωτό», η ΕΝΩΣΗ Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης το «κατσίκι στο γάστρο» και τυρόπιτα και σπανακόπιτα με προϊόντα Βασιλικών, τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης ετοίμασαν γιουβέτσι με ρύζι, οι γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου προσέφεραν σε όλους το ξακουστό ¨Περέκ¨, ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης έφτιαξε την παραδοσιακή γίδα με κριθαράκι, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» επιμελήθηκε παραδοσιακές νοστιμιές όπως τη γίδα με τη μελιτζάνα Βασιλικών και το παραδοσιακό γιουβέτσι Περιστεράς με αιγοπρόβειο κρέας, ενώ ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» σέρβιρε το περίφημο «Αντικριστό Κρήτης».

Ο πρόεδρος Νίκος Μπαλαμπανίδης και τα μέλη του διοικητικού συβμουλίου της Ένωσης Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης παρουσίασαν νέες κοπές και τεχνικές για το αιγοπρόβειο κρέας, ενώ αναφέρθηκαν και στη διατροφική αξία του προϊόντος. Επίσης διακεκριμένοι και ταλαντούχοι σεφ έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση όπως οι καθηγητές Σεφ Σοφία Γεωργακάκη, Γιάννης Αγγελούδας και Σοφία Ουργατζίδου, ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιοκτήτης του Κυλικείου ΚΑΠΗ Θέρμης Σάκης Τζαγκατζής, ο Μάγειρας Α΄ Φάνης Ιωάννου και ο Σεφ Νίκος Στεργιάννης. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Αγίου Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η Δρ. Δέσποινα Καρατοσίδη από το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε για “το ρόλο και την αξία του αιγοπρόβειου κρέατος στις νέες προκλήσεις της κτηνοτροφίας”.

Στο 2ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και τοπικών προϊόντων Βασιλικών παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο διευθυντής του Γραφείου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακρδονίας Γιώργος Παπαλεξίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Πάλλας και Νίκος Τζόλλας, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Βασίλειος Μουστάκας, Στέλιος Αποστόλου, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης και Αργύρης Μωραϊτης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Φανή Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου και Πολυχρόνης Κοντοπίδης αντίστοιχα, η πρόεδρος της Μονομετοχικής Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Δασικής Εκμετάλλευσης και Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Θέρμης Ζωή Γεωργαλή, η πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής Ευαγγελία Κούτρη, ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Αχιλλέας Μεταλούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Βλαχομήτρος, Σάββας Φωτιάδης και Κώστας Πάζης, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και πρόεδρος του τμήματος Επαγγελματιών του ΕΕΘ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης Φανή Μπλιούμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Μίκρας Απόστολος Ζαφειρίου, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Θέρμης Βάσω Κοστοπούλου.

Επίσης παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Καρδίας και Αγίου Αντωνίου Ιωακείμ Τρικαλιάρης και Πόπη Πουρσανίδου αντίστοιχα και οι τοπικοί σύμβουλοι Βασιλικών Νίκος Ιωαννίδης, Γιώργος Μουστάκας, Ρούλα Καραμανώλη και Γιώργος Βουλγαρούδης καθώς και οι Πρόεδροι των ΚΑΠΗ Βασιλικών Βασίλης Δημητρούλας και Θέρμης  Ανδρέας Βιολιτζής.

Στην ομαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ συνέβαλαν οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Βασιλικών, ενώ παραγωγοί της περιοχής διέθεταν τα προϊόντα τους μέσα από τα ξύλινα σπιτάκια που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο της εκδήλωσης.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο