Κοντά στους μαθητές του δημοτικού ωδείου και της σχολής χορού, αλλά και σε όλους όσους παρακολουθούν τμήματα εικαστικών και θεάτρου σε όλο τον δήμο Θέρμης βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού, διαδικτυακά, για άλλη μια φορά, φέτος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μαθητές του δημοτικού ωδείου από κάθε γωνιά του Δήμου Θέρμης όπως οι μικροί Γιώργος Παπαγεωργίου και Πρόδρομος Σαμαράς που κατοικούν στη Ν. Ραιδεστό και μαθήτριες στη Σχολή Χορού της ΔΕΠΠΑΘ όπως η Άρτεμις Καραματθαίου από το Τριάδι, η οποία παρακολουθεί εδώ και οκτώ χρόνια μαθήματα χορού, συνεχίζουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στους αγαπημένους τους τομείς. Αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνδέονται καθημερινά, μέσω διαδικτύου για να συνεχίσουν τις δημιουργικές δραστηριότητες που είχαν πριν από την πανδημία. Ο κ. Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης από τη Σουρωτή, για παράδειγμα, παίρνει σε καθημερινή, σχεδόν βάση οδηγίες για να συνεχίζει τα έργα του στην Αγιογραφία και η κ. Φανή Μόσχου από το Ν. Ρύσιο συνεχίζει διαδικτυακά τα μαθήματα της στην κοπτική-ραπτική.

Στο δημοτικό ωδείο τα ατομικά μαθήματα ενόργανης μουσικής όπως το πιάνο, το βιολί, η κιθάρα, η βιόλα, το βιολοντσέλο κ.α, αλλά και τα ομαδικά όπως η θεωρία πραγματοποιούνται καθημερινά με σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαδικτυακά γίνεται το 90{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} των μαθημάτων, ενώ πέρυσι χάρη στην εργασία και την επιμονή καθηγητών και μαθητών κανένα παιδί δεν “έχασε τη χρονιά” και οι εξετάσεις έγιναν όλες κανονικά, όπως δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου Θεόδωρος Γκρούνης.

Με διαδικτυακό τρόπο, συνεχίζονται, επίσης, τα μαθήματα στα τμήματα των διευθύνσεων Εικαστικών και Χορού, ενώ οι καθηγητές στη Διεύθυνση Θεάτρου διατηρούν την επαφή με τους μαθητές και το αντικείμενο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στη σχολή χορού η διαδικασία εκμάθησης και απασχόλησης μέσω διαδικτύου στα διάφορα τμήματα υλοποιείται συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Τα παιδιά πραγματοποιούν on-line μαθήματα χορού με την δασκάλα του τμήματος να δείχνει το μάθημα ή οι δασκάλες προωθούν video με ασκήσεις ή link με διαδικτυακό υλικό κατάλληλο για το ηλικιακό και χορευτικό επίπεδο, οδηγίες για τη δημιουργία χορογραφιών και την ορθή εκτέλεση ασκήσεων, ή ζωγραφιές και παραμύθια με θέμα το χορό για τις πιο μικρές ηλικίες. “Βασικό μας μέλημα” σύμφωνα με τη Σοφία Τσαμασλίδου, καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής χορού “είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των σπουδαστών με την εκπαιδευτική διαδικασία και το χορό, αλλά και να αξιοποιήσουμε, παράλληλα, τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια, εξέλιξη και εμβάθυνση των γνώσεων και της τεχνικής κατάρτισης, τόσο των μαθητών όσο και των δασκάλων χορού μέσω του διαδικτύου”.

Τα τμήματα χορού που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως μάθηση είναι τα τμήματα μπαλέτου, μουσικοκινητικής αγωγής, σύγχρονου χορού, μοντέρνου χορού, hip hop, ρυθμικής και ενόργανης, των Κέντρων Πολιτισμού Θέρμης, Τριαδίου, Ν. Ραιδεστού, Βασιλικών, Ταγαράδων, Σουρωτής, Ν. Ρυσίου, Καρδίας, Τριλόφου και Πλαγιαρίου.

Στα εικαστικά και πολιτιστικά, όλα τα τμήματα ενηλίκων χρησιμοποιούν συνδυασμό ασύγχρονων και σύγχρονων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σύντομα θα ενταχθούν στην ίδια διαδικασία τα εφηβικά και παιδικά τμήματα.

Στόχος σύμφωνα με την Εύα Κωνσταντινίδου, καλλιτεχνική διευθύντρια εικαστικών είναι “να στηρίξουμε το σύνολο των μαθητών μας, συνεχίζοντας να προσφέρουμε γνώση και εκμάθηση δεξιοτήτων και παράλληλα μια δημιουργική διέξοδο, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε και τώρα πομποί έμπνευσης και δημιουργίας και να τονώσουμε το αίσθημα της ενότητας και της αλληλοϋποστήριξης. Γι’ αυτό και δημοσιοποιούμε μέρος της δουλειάς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Κέντρων Πολιτισμού και του δήμου Θέρμης, ώστε να έχουν πρόσβαση πέρα από τους σπουδαστές μας και οι υπόλοιποι δημότες.

Μέχρι στιγμής τα τμήματα εικαστικών που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι τα τμήματα ζωγραφικής ενηλίκων, αγιογραφίας, κοπτικής-ραπτικής και διακοσμητικών αντικειμένων των Κέντρων Πολιτισμού Θέρμης, Τριαδίου, Ν. Ρυσίου, Ταγαράδων και Βασιλικών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Αθηνά Παπαδάκη “η ανταπόκριση τόσο των εργαζομένων και των καθηγητών όσο και των μικρών ή μεγάλων μαθητών στα διαδικτυακά μαθήματα είναι μεγάλη και συγκινητική. Όπου υπάρχει η δυνατότητα και ανάλογα με το αντικείμενο τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Σύντομα οι υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης πρόκειται να αναβαθμιστούν μέσα από μία νέα πιο δυναμική πλατφόρμα. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας να παρακολουθούν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα, αλλά και να διατηρήσουν την επαφή με τις καθημερινές δραστηριότητές τους”.

Η δημοτική βιβλιοθήκη υλοποιεί, ως μέλος του δικτύου βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το πρόγραμμα «Από τη βιβλιοθήκη στο σπίτι», που έχει στόχο την εξ αποστάσεως ενασχόληση των πολιτών με δημιουργικές δράσεις, με κύριο άξονα το βιβλίο.

Παράλληλα, η ΔΕΠΠΑΘ δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία για δημιουργικές διεξόδους για όσους μένουν στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές των διευθύνσεων του δημοτικού ωδείου, του χορού, του θεάτρου, των εικαστικών και πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη στηρίζουν εξ αποστάσεως τους μικρούς και μεγάλους φίλους που μένουν σπίτι. Ανεβάζουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Θέρμης και του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης μικρά και μεγάλα αποσπάσματα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία, που ψυχαγωγούν αλλά και εκπαιδεύουν.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο