ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

«Ο έφηβος σήμερα…» ήταν ο τίτλος της πρώτης θεματικής ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης με τη συμμετοχή γονέων, κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και όλων όσων φροντίζουν/στηρίζουν εφήβους. Η διοργάνωση της ημερίδας έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων του Δήμου Θέρμης» το οποίο υλοποιούν η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα το Τμήμα Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Επιτροπών σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα είχε ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ομαλής εξέλιξης των εφήβων και την ανάδειξη προβλημάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις και την πρόοδο των μαθητών/τριών και την κοινωνική ανάπτυξή τους.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας Στυλιανός Αποστόλου, τονίζοντας τις ανάγκες των γονέων-δημοτών που καλύπτουν οι δράσεις του προγράμματος και ο πρόεδρος του δ.σ. της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Σωκράτης Σαμαράς ο οποίος σκιαγράφησε τις δράσεις του προγράμματος όπως  υλοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης η διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρύσα Κληματσούδα τόνισε τη μοναδικότητα του προγράμματος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ο εισηγητής Γιώργος Πούλος, συντονιστής εκπαιδευτικών έργων, 1ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση (συμπεριφορές –φιλοδοξίες –στάσεις-ενδιαφέροντα) των εφήβων με το εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα υπογράμμισε το ρόλο του εφήβου, ως πρωταγωνιστή των αλλαγών και των μετασχηματισμών της κοινωνίας και ως φορέα  των κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών, της ρήξης και της συνέχειας στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τη φύση.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Σωκράτης Τουμπεκτσής, συντονιστής εκπαιδευτικών έργων, 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ.Κ.Ε.Σ),  ο οποίος ανέλυσε το «γιατί» που προτάσσουν οι γονείς στην επικοινωνία με τους εφήβους, τη δυσκολία που αυτό επιφέρει στην συναναστροφή με τον/την έφηβο/η και το πώς μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά στηριζόμενοι στα προτερήματα και στις αδυναμίες των έφηβων, βάζοντας γονείς και λοιπούς συμμετέχοντες στον πειρασμό να ανακαλύψουν τον δικό τους ψυχολογικό τύπο και αυτόν των παιδιών.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο οποίος παρέθεσε τους λόγους που οδηγούν τους ανήλικους στην υιοθέτηση  παραβατικών συμπεριφορών, ενώ μίλησε και για την αύξηση του φαινομένου και τη σχέση της παραβατικότητας με το σχολείο και την οικογένεια. Επίσης, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε  στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών των εφήβων.

Κατά την παρέμβασή της η διευθύντρια Διοικητικής – Οικονομικής Διαχείρισης και Έργων Ανθρώπινου Δυναμικού, Ευτυχία Κιβρακίδου, ευχαρίστησε τα στελέχη του δήμου Θέρμης για την καλή συνεργασία και ανακοίνωσε τις επόμενες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Στο τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης έγινε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα των συμμετεχόντων.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο