Η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης ανακοινώνει την επαναλειτουργία των δομών της από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020.
Το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών &Βρεφ/κών Σταθμών του Δήμου μας, θα είναι 07.00 έως 14.00 καθημερινά μέχρι νεωτέρας.
Πραγματοποιήθηκαν  όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υγιεινή και ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών, των επισκεπτών των δομών, αλλά και του προσωπικού (σχολαστικός καθαρισμός, απολύμανση των χώρων, προμήθεια απαραίτητων απολυμαντικών για την προστασία ατομικής υγιεινής, ενημέρωση του προσωπικού με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
Τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια θα παραλαμβάνονται στην είσοδο των δομών, για αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού των χώρων από τις δασκάλες τους. ‘ Οσον αφορά τους ενδιαφερόμενους γονείς που θα επισκεφθούν τις δομές του Δήμου μας για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την εγγραφή των παιδιών τους στην επόμενη σχολική χρονιά, θα γίνεται απαραίτητα κατόπιν ραντεβού.
Υπενθύμιση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία των βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς &Βρεφονηπιακούς του Δ. Θέρμης, παραμένει ανοικτή έως τις 31 Μαΐου (Κυριακή μεσάνυκτα). Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί, αυτές και θα μοριοδοτηθούν.


Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια παιδιών και παιδαγωγών.

Τα Νήπια και Βρέφη φτερνίζονται, βήχουν, βγάζουν σάλια, χρησιμοποιούν πάνες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, αγκαλιάζουν, φιλούν, αγγίζουν τα πάντα και βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Τέτοιου είδους εκκρίσεις μπορεί να περιέχουν μολυσματικούς βιολογικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η θέσπιση, κατανόηση και εφαρμογή κανόνων και υποδείξεων ώστε να παρέχονται υπηρεσίες ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Γενικές Οδηγίες:

– Τα Βρέφη και τα Νήπια που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προτείνεται να παραμείνουν στο σπίτι τους και να μην προσέρχονται στο Σταθμό. Τα άρρωστα Βρέφη και Νήπια καθώς και οι άρρωστοι εργαζόμενοι παραμένουν σπίτι και σε καμιά περίπτωση δεν προσέρχονται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό.
– Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά το φαγητό, μετά από φτάρνισμα ή βήχα και μετά την επαφή με απορρίμματα.
– Εναλλακτικά καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών που να περιέχει 60-70{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} αιθυλική αλκοόλη.
– Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο σε περιπτώσεις βήχα/πταρμού (ή με τον αγκώνα και τον ώμο εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο).
– Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
– Η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη, αλλά δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
– Ενημερωτικές αφίσες με οδηγίες για το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών, θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε κάθε νιπτήρα του Σταθμού.


– Η χρήση της μάσκας μπορεί να μειώσει τη διασπορά του ιού σε περιπτώσεις στενής επαφής. Συστήνεται η εκπαίδευση των εργαζομένων στην ορθή χρήση μάσκας.
– Όλο το προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, μυαλγίες, αρθραλγίες, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, ανοσμία. Κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός θα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και Μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.
– Ο συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
– Συχνή και σχολαστική εφαρμογή των τυπικών εργασιών καθαρισμού, δίνοντας έμφαση στο συχνό καθαρισμό των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, διακόπτες κάθε είδους, βρύσες κλπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε συγκέντρωση 0,1{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} (1000 ppm χλωρίου)δηλ.αραίωση1:50 (20ml χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού) ή αλκοολούχο απολυμαντικό επιφανειών.
– Επιβάλλεται χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολής εργασίας από το προσωπικό καθαριότητας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίηση τους
– Όλα τα παιδιά, το προσωπικό και οι εθελοντές πρέπει να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών τις ακόλουθες ώρες και με το εξής τρόπο:

1. Άφιξη στην εγκατάσταση και μετά από διαλείμματα.

2. Πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού ή γάλακτος ή υγρών.

3. Πριν και μετά τη σίτιση των νηπίων ή το χειρισμό τροφίμων.

4. Πριν και μετά τη χορήγηση φαρμάκων ή αλοιφών.

5. Πριν και μετά την αλλαγή πάνας.

6. Πριν και αφού χρησιμοποιήσετε το WC ή κατά την συνοδεία ενός παιδιού για να χρησιμοποιήσει το παιδικό WC.

7. Μετά από επαφή με σωματικό υγρό (εμετός ή ούρα).

8. Μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους ή στην άμμο.

9. Αφού χειριστείτε απορρίμματα.

10. Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν τα χέρια δεν είναι ορατά βρώμικα, μπορούν να χρησιμοποιηθεί αντισηπτικό χεριών με βάση την αιθυλική ή την ισοπροπυλική αλκοόλη.

11. Εκπαιδεύστε και βοηθήστε τα Νήπια στο σωστό πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβανομένων των Βρεφών που δεν μπορούν να πλένουν μόνα τους τα χέρια και ακολούθως πλύνετε εκ νέου τα χέρια σας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο