ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

κατάλογος

Διαμερίσματα στην περιοχή του δήμου Θέρμης για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων αναζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται ήδη εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Νεάπολης Συκεών και η πρόθεση της Υ.Α. είναι να επεκταθεί και σε άλλους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή απευθύνει πρόσκληση στους δημότες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μισθώσουν τα διαμερίσματά τους, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον  συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα https://goo.gl/forms/37lx2HEx7HuUNIW63 ή καλώντας στα τηλέφωνα 2313 300745 και 2313 300746.
Σύμφωνα με την Υ.Α. στα διαμερίσματα αυτά θα μείνουν οικογένειες προσφύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου ή μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για την εξασφάλιση των ιδιοκτητών προκειμένου να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις σχετικά με την υλοποίηση της σύμβασης, προκαταβάλλεται ένας αριθμός ενοικίων ενώ όλοι οι λογαριασμοί είναι στο όνομα του δήμου ή άλλου αντισυμβαλλόμενου φορέα, όπως για παράδειγμα η Ανατολική. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια έως και το τέλος του 2018 και το μίσθωμα θα κυμαίνεται έως 400 ευρώ μηνιαίως.

Ποια είναι τα κατάλληλα διαμερίσματα;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα προς ενοικίαση διαμερίσματα θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Να βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου, σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 60 με 90 τ.μ. και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό, τίτλοι ιδιοκτησίας, σχέδια από μηχανικό κ.ο.κ.).
2. Να προσφέρουν από 4 μέχρι 6 θέσεις φιλοξενίας. Επίσης να διαθέτουν:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση
β) Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής.
3. Θα μπορούν να είναι επιπλωμένα, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.
4. Το μίσθωμα ορίζεται από Επιτροπή Εκτίμησης σε αναλογία με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και με την κατάσταση του διαμερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η περιοχή ή ο όροφος ή αν είναι επιπλωμένο, με ανώτατο όριο τα 400 € / μήνα, σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και μετά την αφαίρεση των νόμιμων κατά τους κείμενους νόμους, κρατήσεων και θα προπληρώνεται ανά τρίμηνο.
5. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη ποσού για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.
6. Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο το δήμο ή άλλον φορέα (Ανατολική), με χρονική διάρκεια έως το τέλος του 2018.
7. Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο (ή οποιονδήποτε άλλον αντισυμβαλλόμενο φορέα), στο όνομα του οποίου θα εκδίδονται και οι λογαριασμοί.
8. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και η καλή κατάσταση των διαμερισμάτων θα επιβλέπονται καθημερινά, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των προσφύγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο