ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

κατάλογοςΕνημερωτική εκδήλωση για τoυς κατοίκους της Αγίας Παρασκευής σχετικά με το ζήτημα της μακροχρόνιας μίσθωσης δημοτικών ακίνητων του αγροκτήματος της Αγίας Παρασκευής έγινε την προηγούμενη βδομάδα με πρωτοβουλία του δήμου Θέρμης.
Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας για την άντληση εσόδων για το δήμο Θέρμης, καθώς η συνεχής περικοπή πόρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δήμο.
Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι η δυνατότητα αυτή έγινε πράξη χάρη στις ενέργειες του δήμου και την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2014 για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες του παλιού δήμου Θέρμης για την ενοικίαση δημοτικών ακίνητων του αγροκτήματος της Θέρμης, από τα οποία σήμερα ωφελείται το δημοτικό ταμείο με έσοδα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακίνητα Α. Παρασκευής
Αναφερόμενος στα δύο ακίνητα της Αγίας Παρασκευής ο δήμαρχος Θέρμης εξήγησε ότι το πρώτο ακίνητο είναι έκτασης 30 στρεμμάτων και είναι τμήμα του δημοτικού ακίνητου αγροτεμαχίο1451, το οποίο έχει συνολική έκταση 160 στρεμμάτων.
Σημείωσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως χώρος στάθμευσης για τις ανάγκες των επισκεπτών της Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου και εξέφρασε την απορία του για το ότι ενώ τόσα χρόνια το δημοτικό ακίνητο δεν αποφέρει κανένα έσοδο, τώρα, που ο δήμος σχεδιάζει την αξιοποίηση του για την άντληση εσόδων υπάρχουν διαμαρτυρίες.
Για το άλλο δημοτικό ακίνητο ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για δύο τμήματα του αγροτεμαχίου 1560 έκτασης 100 και 45 στρεμμάτων αντίστοιχα, για την δημιουργία ερευνητικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και για την εγκατάσταση θερμοκηπίου. Ανέφερε, επίσης ότι το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο έχει έκταση συνολικά 250 στρέμματα, από τα οποία σήμερα καλλιεργούνται από καταπατητές 121 στρέμματα. Η αξιοποίηση θα γίνει με τη διαδικασία της πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Τοποθετήσεις
Σε παρεμβάσεις τους κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής ζήτησαν την εκμίσθωση όλων των δημοτικών ακινήτων σε αγρότες της περιοχής, άλλοι ζήτησαν να δοθούν σε ακτήμονες, να δοθούν για εκμετάλλευση στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής, και γενικότερα να αξιοποιηθούν για τη λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οικισμός.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους της εταιρείας Αmerican Genetics που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξήγησαν το σχεδιασμό της εταιρείας και απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων.
Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Ιωσηφίδης, ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση για το αντικείμενο έρευνας της εταιρείας, το κόστος της επένδυσης και τα οφέλη για τους αγρότες της περιοχής.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βλαχομήτρος εξέφρασε την άποψη ότι η γη θα πρέπει να καλλιεργηθεί από τα φυσικά πρόσωπα, τάχθηκε υπέρ της συνεταιριστικής εκμετάλλευσης της αγροτικής γης και της αλλαγής του μοντέλου στην γεωργία.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεοφάνης Καρκατζούνης, επισήμανε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι αρνητικήστις μακροχρόνιες μισθώσεις, γιατί κάτι τέτοιο «δεσμεύει τη γη του δήμου».

Απαντήσεις
Απαντώντας ο δήμαρχος Θέρμης αναφέρθηκε στα οφέλη των επενδύσεων για την περιοχή αλλά και για το δήμο. Σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η απασχόληση, θα υπάρξει λειτουργικό όφελος από την δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε ο νέος δήμος στον τομέα της αποχέτευσης και στις προετοιμασίες που έκανε για την ετοιμασία των φακέλων για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή των έργων αποχέτευσης.
Ανέλυσε, ακόμη, το σχεδιασμό του δήμου για την υποστήριξη νέων αγροτών στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, καθώς και ότι ο δήμος σχεδιάζει τη νόμιμη ενοικίαση των υπολοίπων ακινήτων.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο