Το Κέντρο Πρόληψης “ΕΛΠΙΔΑ” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, οργάνωσε στις 28 Ιουνίου διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Εξαρτήσεις και πανδημία: Δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης». Η εκδήλωση ξεκίνησε δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καταθέσουν το δικό τους μήνυμα πρόληψης, έστω και χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Μέσα από το chat μοιράστηκαν σκέψεις και προτάσεις για το τι σημαίνει πρόληψη και πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα για τον καθένα από εμάς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος της Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μαρία Παυλίδου, ο αντιδήμαρχος Νεολαίας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θερμαϊκού Χρήστος Τζίνας, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας του Δύο Φύλων του δήμου Καλαμαριάς Ευλαμπία Μπανιώρα – Ντόντη και η Φανή Χατζηδημητρίου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Θέρμης.

Στη συνέχεια ο Μανώλης Χαλεπούδης, ψυχολόγος και υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, παρουσίασε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις εξαρτήσεις εστιαζόμενος κυρίως στην περίοδο της πανδημίας. Ακούστηκαν επισημάνσεις που αφορούσαν την ανθεκτικότητα της αγοράς των ναρκωτικών, η οποία κατάφερε δυναμικά να προσαρμοστεί στους περιορισμούς του COVID-19. Παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ιδίως αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και ηρεμιστικών, καθώς και αύξηση της ενασχόλησης με τυχερά παιχνίδια σε ορισμένες ομάδες. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η Covid-19 δημιούργησε μια παρατεταμένη ψυχοκοινωνική συνθήκη με κύρια χαρακτηριστικά το άγχος, την κοινωνική απομόνωση την ανασφάλεια και ένα έντονο φόβο αρρώστιας και θανάτου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποιους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους αυτορρύθμισης και διαχείρισης της ζωής τους μέσα στις εξαρτήσεις. Πρόταση αντιμετώπισης όλων των παραπάνω είναι η έμφαση προς μοντέλα υποστήριξης της αυτοοργάνωσης που αξιοποιούν την ενεργό εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερομένων, την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και κατ’ επέκταση την αναίρεση της παθητικότητας.

Το θέμα των εξαρτήσεων προσεγγίστηκε και από μια άλλη πλευρά, ίσως όχι τόσο γνωστή, αυτή του κινηματογράφου. Ο Μιχάλης Αγραφιώτης, σκηνοθέτης – εκπαιδευτικός, παρουσίασε αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, υπογραμμίζοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη στάση των ανθρώπων του κινηματογράφου απέναντι στις εξαρτήσεις, καθρεφτίζοντας παράλληλα και τη στάση της εκάστοτε κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους εξάρτηση. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1930 διαφάνηκε η εξέλιξη στον τρόπο που ο κινηματογράφος προσεγγίζει τόσο το θέμα των εξαρτήσεων όσο και το προφίλ του χρήστη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια προσπάθεια αναζήτησης όλων εκείνων των παραγόντων που θα μας βοηθήσουν να ορίσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των αποκλεισμών που αυτές επιφέρουν. Έτσι λοιπόν, κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις τόσο από τους ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων και πρόληψης, όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Η φιλοσοφία της σύγχρονης πρόληψης στηρίζεται στην δημιουργία ελεύθερων και ανεξάρτητων χαρακτήρων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Χτίζοντας ειλικρινείς και αυθεντικές σχέσεις, σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας και τους άλλους, μοιραζόμενοι εμπειρίες και όχι ναρκωτικά. Φροντίζοντας και προστατεύοντας ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε κλειστές τις χαραμάδες της ψυχής που αφήνουν να “τρυπώσουν” οι όποιες εξαρτήσεις και να μην αναγκαζόμαστε να “καταφεύγουμε” σε αυτές… ήταν κάποιες από τις προτάσεις των παρευρισκόμενων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της εισαγωγής τεκμηριωμένων παρεμβάσεων πρόληψης χρήσης ουσιών σε γονείς, σχολεία, χώρους εργασίας και μέσα ενημέρωσης και τη διατήρησή τους που αναγνωρίζεται ως σημαντική. Οι δραστηριότητες πρόληψης συμπληρώνουν την προαγωγή της υγείας, αλλά διαφέρουν στο ότι προσφέρουν συγκεκριμένες δράσεις που εστιάζουν σε τροποποιήσιμους κινδύνους και προστατευτικούς παράγοντες που πιστεύεται ότι προκαλούν ή μετριάζουν την κακή υγεία.

Η φιλοσοφία της σύγχρονης πρόληψης προϋποθέτει όχι μόνο καλή πληροφόρηση και διαρκή ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των διαφόρων τοξικών ουσιών, αλλά και κοινωνικές αλλαγές και δυνατότητες ανάπτυξης της προσωπικότητας. Περισσότερο όμως από όλα προϋποθέτει προσωπική ευθύνη του καθένα που είναι όχι τόσο πολύ ευθύνη για τους άλλους – ακόμα και αυτής για τα παιδιά του – αλλά για τον ίδιο τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία 2 χρόνια, προϋποθέτει το μοίρασμα, το μαζί και την αναζήτηση βοήθειας όταν αισθανόμαστε ότι τη χρειαζόμαστε.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο