ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με θέμα «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής Μάιος – Νοέμβριος 1821» την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Θέρμης και

το διοικητικό συμβούλιο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στο θέατρο Βασιλικών «Φώφη Πατίκα» με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων του δήμου και του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η ταινία «Καπετάν Χάψας ‘Το Λιοντάρι της Χαλκιδικής’». Ενα έργο το οποίο στηρίχθηκε σε σενάριο του αντιστρατήγου ε.α. Στυλιανού Κυρίμη και σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Κοροδήμου, υπευθύνου του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αδικοχαμένα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος καλωσόρισε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συνεχάρη τους δημιουργούς της ταινίας αλλά και τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο για την εξαιρετική πρωτοβουλία μέσα από την οποία θα μεταλαμπαδευτεί η ιστορία του τόπου μας και η Μάχη των Βασιλικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα παιδιά μας. «Η συμβολή της Επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα υπήρξε τεράστια, όπως και η προσπάθεια που καταβάλλει ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος ώστε να γίνει γνωστή η ιστορία μας και να μεταδοθεί και στις νέες γενιές”. Ο δήμαρχος Θέρμης δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη και οικονομική βοήθεια ώστε να γυριστεί η ταινία και ανακοίνωσε παράλληλα πως με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην πλατεία ΧΑΝΙΑ των Βασιλικών ξεχωριστή θέση θα έχει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Μάχη των Βασιλικών.

Ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” Ιωάννης Κοτσάνης ανέφερε ότι “ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος αξιολογεί ως ιδιαιτέρως σημαντική την σημερινή εκδήλωση, αλλά περισσότερο όμως σημαντική αξιολογεί την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, αφού η ιστορική της αναφορά και κυρίως τα απορρέοντα στοιχεία και μηνύματα θα μεταλαμπαδευτούν καλύτερα και στη ψυχή του καθένα μας και στις γνώσεις και όπου αλλού πρέπει”. Επίσης αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της Επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821 στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα, που στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη, και στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος, να γίνει γνωστή και να γραφεί επιτέλους στα σχολικά βιβλία. “Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος για τον σκοπό αυτό οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με την προβολή ταινιών για την Επανάσταση της Χαλκιδικής. Αφιέρωσε δύο τεύχη του τριμηνιαίου περιοδικού που εκδίδει σε 2.500 αντίτυπα, για την Επανάσταση, προκήρυξε παγχαλκιδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα η Επανάσταση του 1821 στην Χαλκιδική, εξέδωσε Τετράδιο-Λεύκωμα 32 έγχρωμων σελίδων με τα κυριότερα γεγονότα της Επανάστασης της Χαλκιδικής, το οποίο εκτυπώθηκε σε 15.000 αντίτυπα, με την χρηματική υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και θα μοιρασθεί σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Χαλκιδικής. Η προσπάθεια συνεχίζεται”.

Ο κ. Κοτσάνης ευχαρίστησε τον δημιουργό της ταινίας, αντιστράτηγο ε.α. κ. Στυλιανό Κυρίμη, επίλεκτο μέλος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και τον σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Κοροδήμο υπεύθυνο του κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Η ταινία αυτή είναι η δεύτερη που δημιούργησαν οι παραπάνω συντελεστές. Επίσης ευχαρίστησε τους παρουσιαστές της ταινίας Ελένη Τζήμα, Αθανάσιο Καραθανάση και Αναστάσιο Σινάκο. Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την πολύ καλή συνεργασία που είχε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος με τον δήμο Θέρμης και την κοινότητα Βασιλικών, στην προετοιμασία της εκδήλωσης και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΘ Γιώργο Αγγέλου και τον πρόεδρο της κοινότητας Αστέριο Καρακώττα καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της συγκεκριμένης ιστορικής παραγωγής στη μετάδοση της ιστορίας μας στη νέα γενιά. Χαιρετισμούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Γεώργιος Βαγιωνάς, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Πάλλας και ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακόττας. Την εκδήλωση της Κυριακής στήριξαν επίσης η Θεατρική Ομάδα Βασιλικών και ο ΛΑΧΟΣΥΒΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν την ταινία στο παρακάτω σύνδεσμο:

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο