DYOP FOTOΟ Δήμος Θέρμης ως επικεφαλής εταίρος υλοποίησε το πρόγραμμα eOUTLAND το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το «Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013». Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 1.157.379,00 € με διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες. Ο γενικός στόχος του OUTLAND ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλα δομημένου πλαισίου για την συστηματική εκπαίδευση και την κατάρτιση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας. Συντονιστής Εταίρος του Προγράμματος ήταν ο Δήμος Θέρμης.

Ως επακόλουθο του Προγράμματος OUTLAND, ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας με τον Δήμο Zlatograd Βουλγαρίας και η σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών – ΔΥΟΠΠ» στην οποία συμμετέχουν εκτός από το Δήμο Θέρμης και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου. Σκοπός της ΔΥΟΠΠ είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων για την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου από δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα) γενικότερα στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

politikh prostasia 1politikh prostasia dhmos thermis 1

Ως επικεφαλής εταίρος η ΔΥΟΠΠ, υπέβαλε πρόταση η οποία έτυχε θετικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020, με τίτλο «Προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές από φυσικές καταστροφές μέσω ενός πιστοποιημένου πλαισίου διασυνοριακής εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης των εθελοντών πολιτικής προστασίας που βασίζεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες – eOUTLAND», διάρκειας 24 μηνών και προεκτιμώμενου προϋπολογισμού ίσου με ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ (1.500.000,00 €). Το έργο eOUTLAND αποτελεί τη συνέχεια, σε ευρύτερη κλίμακα, ενός ήδη ολοκληρωμένου και επιτυχημένου έργου και έρχεται να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα του OUTLAND και να «χτίσει» στη βάση των προηγούμενων εμπειριών και καλών πρακτικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναβαθμισμένο, ολοκληρωμένο και διασυνοριακό πλαίσιο πιστοποιημένης εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης των εθελοντών πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές υπαίθρου και πλημμύρες).

politikh prostasia 2politikh prostasia 4

Το έργο προβλέπει : την δημιουργία πλήρους εκπαιδευτικού πακέτου για τους εθελοντές σε ενιαίο διασυνοριακό επίπεδο , τη διενέργεια πολυήμερων κοινών εκπαιδεύσεων που θα μεταδίδονται και διαδικτυακά, καθώς και εκπαιδεύσεων που θα μεταδίδονται μόνο διαδικτυακά,  τη διενέργεια εκδηλώσεων προβολής του έργου και των αποτελεσμάτων του στο κοινό, τη δημιουργία εφαρμογών νέας τεχνολογίας για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας των εθελοντικών ομάδων,  την εκπόνηση σχεδίων φύλαξης από πυρκαγιές υπαίθρου και σχεδίων επαγρύπνησης από πλημμύρες, τον εξοπλισμό των εθελοντικών ομάδων και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της επιχειρησιακής λειτουργίας των εθελοντών.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο