kompostopoihsh prwthΤη δυνατότητα σε εκατό νέους χρήστες, κατοίκους Θέρμης,  να μαζέψουν τα φαινομενικά άχρηστα φύλλα και υπολείμματα από το κλάδεμα αλλά και τα υπολείμματα της κουζίνας τους και να τα μετατρέψουν σε πολύτιμη οργανική ουσία για τον κήπο τους, δίνει ο Δήμος Θέρμης και η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, με τη δωρεάν διανομή των 100 νέων κάδων κομποστοποίησης, η διάθεση των οποίων ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 οι ενδιαφερόμενοι δημότες μόνιμοι κάτοικοι της Θέρμης, θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση απόκτησης κάδου κομποστοποίησης, είτε απευθυνόμενοι στην Δημοτική – Τοπική Κοινότητα όπου διαμένουν μόνιμα, είτε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου που βρίσκεται στο κτίριο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης στο Τριάδι, όπου και θα υποβάλλουν την αίτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Θέρμης που κατά το παρελθόν δεν έχουν υποβάλει παρόμοιο αίτημα, αφορά δηλαδή αποκλειστικά νέους χρήστες. Δημότες – κάτοικοι της Θέρμης που κατά το παρελθόν έχουν προμηθευτεί κάδο κομποστοποίησης ΔΕΝ έχουν δικαίωμα υποβολής και νέου αιτήματος. Παράλληλα όπως τονίζεται από την αρμόδια Διεύθυνση, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι συνδημότες μας, μπορούν να απευθύνονται, από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, για περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου μας και στα τηλέφωνα 2310478048 και 478049.
Λίγα λόγια για την κομποστοποίηση και όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες μας:

kompostopoihsh 3

Kομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία αποδόμησης, (χωνέματος) υλικών φυτικής προέλευσης (φύλλα, κλαδιά κ.α.) τα οποία μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό μίγμα που βελτιώνει το χώμα και είναι άριστο λίπασμα στο κήπο μας.
Πως γίνεται η κομποστοποίηση σε κομποστοποιητή:
Γίνεται μέσα στους ειδικούς κάδους.Μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε τη μικροβιακή δραστηριότητα με βιοζυμωτή (επιταχύνει τη διαδικασία αποδόμησης οργανικών υλικών) και το pH με σταθεροποιητή (μεταβάλει το pH από όξινο ουδέτερο). Σημαντική είναι και η ανάδευση του σωρού στον κομποστοποιητή που εξασφαλίζει την οξυγόνωση.
Ποια υλικά είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση
1. Υπολείμματα λαχανικών (φύλλα και κοτσάνια)
2. Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σπόρους)
3. Σάπια ή χαλασμένα φρούτα – Τσόφλια από αυγά
4. Λουλούδια από ανθοδοχεία (όχι ξυλώδη μέρη)
5. Φύλλα (ελιάς κ πεύκου σε μικρή αναλογία)
6. Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (σε μικρές ποσότητες)
7. Κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα)
8. Υπολείμματα καφέ (λιχουδιά για γαιοσκώληκες)
9. Κομμένο γκαζόν (ανακατεύεται με τεμαχισμένα κλαδιά ή σε λεπτές στρώσεις.
10. Υπολείμματα λαχανικών (πατατόφλουδες, βολβοί, φασόλια, αρακάς, κουκιά)
Ποια υλικά είναι ακατάλληλα για κομποστοποίηση
Στη κομποστοποίηση δεν χρησιμοποιούνται υλικά που δεν χωνεύουν και όσα υλικά σαπίζουν και δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, δηλαδή:
1. πέτρες
2. πλαστικά, γυαλί, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί (το μελάνι είναι δηλητήριο)
3. υπολείμματα φαγητών (κρέας, λίπη, κόκαλα, λάδι)
4. υλικά καθαρισμού και χημικά
5. φλούδες εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών της χώνευσης
Ο σωρός του κομπόστ θα πρέπει κατά διαστήματα να βρέχεται, ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη. Καλό είναι να σκεπάζεται με ένα νάιλον για να μη στεγνώσει σε πολλή ζέστη και να μη μουσκέψει πολύ σε πολλή βροχή. Η χώνευση θα κρατήσει γύρω στους 3 – 6 μήνες ανάλογα με το υλικό και την εποχή. Σε κλειστά δοχεία, (κομποστοποιητές) είναι δυνατό να συντομεύσει ο χρόνος.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο