ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

DSCN2397 DSCN2398 DSCN2400Στην αποκατάσταση των ζημιών, που σημειώθηκαν από τις κατολισθήσεις μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου 2015, στην περιοχή του Κάτω Σχολαρίου, προχωρά ο Δήμος Θέρμης, καθώς μετά από προσπάθειες τριών χρόνων, δημοπρατήθηκε την Πέμπτη 3 Μαΐου το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης του πρανούς του ρέματος. Στις 21 Μαΐου θα κατατεθούν οι ηλεκτρονικές προσφορές. Το έργο, προϋπολογισμού 1.370.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τις μελέτες χρηματοδότησε ο Δήμος Θέρμης, Την ανάθεση και επίβλεψη των μελετών και του έργου έχει στην ευθύνη της η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Πρόκειται για την ενεργό κατολίσθηση που εκδηλώθηκε τον Απρίλιο του 2015 στις παρυφές του οικισμού του Κάτω Σχολαρίου μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από το Μάιο μέχρι το τέλος Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, το φαινόμενο συνέχισε να είναι ενεργό ενώ οι παραμορφώσεις και μετακινήσεις του εδάφους επεκτάθηκαν πλευρικά και προς το κατάντη μέρος του πρανούς, προς την όχθη παρακείμενου ρέματος. Ζημίες εμφανίστηκαν σε μία κατοικία, σε δύο βιοτεχνικά κτίρια και στην περίφραξη νηπιαγωγείου, που βρίσκονται στην άμεση περιοχή της κατολίσθησης.

Οι ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν άμεσες και αφορούσαν-

  • στην κίνηση και επίσπευση όλων των διαδικασιών για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα,- στην ανάληψη εκ μέρους του Δήμου της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπόνηση μελετών και για την εκτέλεση του έργου,
  •  στην ανάθεση και παρακολούθηση των απαιτούμενων μελετών του έργου (τοπογραφική, γεωλογική, γεωτεχνική, υδραυλική, στατική, περιβαλλοντική, δασική, φυτοτεχνική),- στη συνεχή παρακολούθηση του έργου από τις Υπηρεσίες του Δήμου, στη σύγκληση (με πρωτοβουλία του Δήμου), πολλών συσκέψεων με εκπροσώπους άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών (ΥΑΣΒΕ, ΙΓΜΕ, Δασαρχείο κ.λπ.),
  • στη δομητική παρακολούθηση του κτιρίου του νηπιαγωγείου,- στη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών για την έκδοση της απόφασης καθορισμού της πληγείσας και της επαπειλούμενης περιοχής, προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια η απόφαση για την αποζημίωση των πληγέντων,
  • στην έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για το έργο, και
  • στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης.Τον περασμένο Νοέμβριο 2017 μετά από προσπάθειες πολλών μηνών, η διοίκηση του δήμου εξασφάλισε τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη. Στις 25 Ιανουαρίου 2018, ο περιφερειάρχη Κεντ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανανέωσε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας μέχρι τον Ιούλιο 2018, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, στις 21 Μαρτίου 2018, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων από τις κατολισθήσεις 2015 στο Κάτω Σχολάρι. Τις συγκεκριμένες διαδικασίες θα αναλάβει η ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος).

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από την κατάλληλη προετοιμασία και τις ενέργειες τριών χρόνων δημοπρατείται αυτό το απόλυτα αναγκαίο και σημαντικό έργο και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη καθώς και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του δήμου. Επίσης, ευχαρίστησε τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, που βοήθησε σημαντικά στις διαδικασίες.. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Αντώνη Κοτσώνη, γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την προϊσταμένη διεύθυνσης της ΥΑΣΒΕ ΅Όλια Ζηκοπούλου, και τον Μπάμπη Στεργιάδη προϊστάμενο διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας για την πολύτιμη συνδρομή τους στην προσπάθεια του δήμου.

“Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση, ο δήμος “έτρεξε” τη διαδικασία για τα έργα αποκατάστασης με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς είχαμε έγκαιρα, προετοιμαστεί” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Απόστολος Τσολάκης. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα μετά τη διαδικασία της δημοπράτησης και περιλαμβάνειδιευθέτηση του ρέματος στον πόδα του πρανούς που εμφάνισε την κατολίσθηση, με κατασκευή κλειστού οχετού μήκους περίπου 150 μέτρων, ανακατασκευή του πρανούς ώστε να λειτουργεί ως αντίβαρο και φύτευσή του ώστε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο