ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

 

Με την πολύτιμη βοήθεια του αρχείου της Κοινότητας Νέας Ραιδεστού που εξασφάλισε αυθεντικές πηγές στους συντελεστές της μεγάλης αυτής μαθητικής παραγωγής, ολοκληρώθηκε το Ψηφιακό Μουσείο «Ραιδεστός: το ταξίδι συνεχίζεται» που κατασκεύασαν μαθητές από το 2ο Λύκειο Θέρμης “Γιώργος Ιωάννου”. Το ψηφιακό μουσείο έγινε στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και βραβεύτηκε στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας “Η ιστορία σου είναι ιστορία της πόλης σου” στην κατηγορία «Λύκεια: Ψηφιακή Δημιουργία» (με τους παρακάτω διοργανωτές: Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Βουλή Τηλεόραση, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γενικά Αρχεία Κράτους).

Στο μουσείο, το οποίο ακολουθεί τη βασική κάτοψη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Νέας Ραιδεστού, μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της «παλιάς» Ραιδεστού (σημερινό Tekirdag στην Τουρκία) σε χρονογραμμή (εφαρμογή timetoast.com), στιγμιότυπα από την ιστορία αυτή μέχρι την μικρασιατική καταστροφή, να γνωρίσει την Παναγία Ρευματοκρατούσα, εικόνες και κειμήλια που μετέφεραν από τις εκκλησίες της Ραιδεστού οι κάτοικοι και βρίσκονται σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, μαρτυρίες για τον ξεριζωμό τον Οκτώβριο του 1922, την εγκατάσταση των προσφύγων στη νέα πατρίδα, παραδόσεις που διατηρήθηκαν και σημερινές εικόνες της “παλιάς” και της Νέας Ραιδεστού. Στο ξεπροβόδισμα υπάρχει κι ένα μικρό παιχνίδι ερωτήσεων (εφαρμογή kahoot.it).

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί με την έτοιμη ξενάγηση (guided tour) στον παρακάτω  σύνδεσμο, όπου μπορεί να περπατήσει το μουσείο (με βοηθητικές οδηγίες που δίνονται στις ταμπέλες στην είσοδο και μπαίνοντας δεξιά). Πατώντας πάνω στα εκθέματα δίνονται για αυτά περισσότερες πληροφορίες. Σύνδεσμος μουσείου:

https://www.artsteps.com/embed/622b40eec5ae572d08d51bdd/1280/720


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο