Με τη συμβολική απονομή των πρώτων τίτλων στους δικαιούχους, την Κυριακή 29 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η μακρά και επίπονη διαδικασία του αναδασμού στην περιοχή των Βασιλικών. Παρουσία του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, των αντιδημάρχων Απόστολου Τσολάκη, Βασίλη Μουστάκα, Σπύρου Γαντά και Στέλιου Αποστόλου και μελών του τοπικού συμβουλίου, παραδόθηκαν οι πρώτοι περίπου 250 τίτλοι αναδασμού στους δικαιούχους.

 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο αναδασμός είναι από τα μεγαλύτερα έργα τα οποία έγιναν εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή των Βασιλικών. Ήταν, δε, ο πρώτος που έγινε πανελλαδικά, μετά τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Ο δήμαρχος σημείωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων συντάχθηκε με αυτό το έργο, ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδασμού. Μια διαδικασία η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε πριν από χρόνια, διακόπηκε και άρχισε εκ νέου, έπειτα από κοινή προσπάθεια του δήμου Θέρμης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος «επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ολοκληρώσει μία τέτοια μελέτη, υπογράφηκε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Περιφέρειας, μέσω της οποίας ο δήμος Θέρμης προκήρυξε μελέτη την οποία χρηματοδότησε από το ταμείο του και επέβλεψε με τις τεχνικές του υπηρεσίες, με την Περιφέρεια να έχει την υψηλή εποπτεία, με δύο υπαλλήλους στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, χωρίς τη συνδρομή των οποίων ο αναδασμός δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί».

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο καθώς ο προηγούμενος αναδασμός δεν είχε Κτηματολόγιο. Κι αυτό μας ανάγκασε, αν και η ΠΚΜ είχε εκδώσει τους τίτλους το καλοκαίρι του 2020, ως δήμο να ξανακάνουμε μελέτη έτσι ώστε να γίνουν οι διασταυρώσεις για κάθε τίτλο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής του κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει πως από σήμερα που θα λάβετε τους τίτλους ιδιοκτησίας είστε σε θέση να μεταγράψετε το ακίνητο καθώς είναι πλέον της απολύτου ιδιοκτησίας σας».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «σήμερα με την ολοκλήρωση του σημαντικού βήματος του αναδασμού, δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν οικονομίες κλίματος για την πρωτογενή παραγωγή κι εμείς ως δήμος σε συνεργασία με την ΠΚΜ θα προχωρήσουμε στην άμεση διάνοιξη δρόμων και το επόμενο διάστημα θα γίνει η διάνοιξη των τριών συγκεκριμένων δρόμων που θα δώσουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες. Επίσης, σε συνεργασία με την ΠΚΜ θα εντάξουμε τους δρόμους σε ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ασφαλούς μετάβασης στις ιδιοκτησίες σας».

 

Ο δήμαρχος Θέρμης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ δύσκολου εγχειρήματος, τον αντιδήμαρχο Απόστολο Τσολάκη, υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τα λαϊκά μέλη των επιτροπών, λέγοντας ότι «χάρη στη δική τους συνεισφορά καταφέραμε και ολοκληρώσαμε όλη αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε σήμερα να αποδίδουμε τίτλους στους δικαιούχους του αναδασμού».

Στην άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θέρμης αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια βρίσκεται σταθερά δίπλα στο δήμο, στην υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Β’ αναδασμός κυρώθηκε με την απόφαση με αριθ. πρωτ. οικ. 343783(2618)/02.07.2020 της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου (ΦΕΚ 2834 Β’/13.07.2020). Έκτοτε ακολούθησε μία επίπονη προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής – καταχώρισης των δεδομένων του αναδασμού στην κτηματολογική βάση των ακινήτων που τηρείται στο Υποκατάστημα Καλαμαριάς του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, ώστε να αποδοθούν νέα ΚΑΕΚ στα τεμάχια του αναδασμού.

Προς τον σκοπό αυτό, υπήρξε διαρκής, στενή συνεργασία μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης, της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Περιφέρειας, της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» και του αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Μελέτη Β’ Αναδασμού Αγροκτήματος Βασιλικών της Δ.Ε. Βασιλικών του Δήμου Θέρμης και ΜΠΕ έργων αναδασμού». Προκειμένου, μάλιστα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ο Δήμος Θέρμης ανέθεσε σε ιδιώτες μηχανικούς νέα σύμβαση παροχής τεχνικών υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση της εργασίας αυτής.

Χρειάστηκε περίπου ενάμισι χρόνος για την απόδοση των ΚΑΕΚ στα νέα αγροτεμάχια. Έτσι, σήμερα, για κάθε τεμάχιο υπάρχει αντίστοιχο ΚΑΕΚ και με τους τίτλους ιδιοκτησίας που θα δοθούν θα μπορεί ο κάθε ιδιώτης να μεταγράφει το ακίνητό του στο Εθνικό Κτηματολόγιο (Υποκατάστημα Καλαμαριάς του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης), ώστε να καθίσταται απόλυτα κύριος αυτού.

Η έναρξη της παράδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους έγινε την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στο δημοτικό κατάστημα των Βασιλικών. Όσοι δεν μπόρεσαν να παραλάβουν τους τίτλους ιδιοκτησίας θα μπορούν να προσέλθουν πέντε ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, 8:00-14:00 και πάλι στο Κοινοτικό Κατάστημα Βασιλικών. Έπειτα από αυτήν την ημερομηνία, η απονομή των τίτλων, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, δηλαδή από 6 έως 17 Ιουνίου 2022, εργάσιμες ημέρες και ώρες, θα γίνεται μόνον στο Δημαρχείο, υπό την ευθύνη  της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου,  οδός Δημοκρατίας 1 στη Θέρμη . Στη συνέχεια, όσοι δικαιούχοι δεν θα έχουν παραλάβει τους τίτλους ιδιοκτησίας τους θα μπορούν να το κάνουν από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, οδός 26ης Οκτωβρίου 64, περιοχή Σφαγείων).


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο