Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, ο Γιώργος Κουγιάμης, επί 12 χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης και στη συνέχεια πρώτος δήμαρχος του δήμου Θέρμης. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιώργου Κουγιάμη.

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιώργος Κουγιάμης, ο επί 16 χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας και εν συνεχεία πρώτος δήμαρχος του δήμου μας. Ο Γιώργος ήταν συνεργάτης και συνοδοιπόρος μου για πολλά χρόνια στο δύσκολο και σύνθετο τοπίο της αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας άνθρωπος με αρχές, με όραμα και με πολιτική συγκρότηση. Πρωτοπόρος και γεμάτος ορμή, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, μιας εποχής δύσκολης για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση εξαιτίας των έντονων κοινωνικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, ανέλαβε πρωτοβουλίες και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, εμπνευσμένος από το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που πίστευε, υποστήριξε και υπηρέτησε. Στο πλαίσιο αυτό ίδρυσε την αυτοδιοικητική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα», που αποτελούσε μια πρωτοπόρο ενωτική πολιτική πρωτοβουλία με μοναδικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης που τότε είχε πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Ο Γιώργος ηγήθηκε της παράταξης μας τότε ως υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας Θέρμης. Η παράταξη αυτή είναι η μακροβιότερη δημοτική παράταξη στη χώρα μας, μια παράταξη στην οποία εντάχθηκαν την εποχή της ίδρυσής της πολλά νέα άτομα μεταξύ των οποίων και εγώ. Μια παράταξη που με προσήλωση στις αρχές που τέθηκαν τότε συνεχίζουν να υπηρετούν μέχρι τις μέρες μας πολλοί συμπολίτες και πολλές συμπολίτισσές μας.

Με τον Γιώργο μάς ένωναν πολλά. Μεταξύ αυτών τα πιο σημαντικά είναι η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας και η πίστη μας ότι η ισχυρή αυτοδιοίκηση, λόγω της εγγύτητας με τον πολίτη είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση καθώς και στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ο Γιώργος με τους συνεργάτες του κατόρθωσε, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες νικηφόρες εκλογές και πολλή δουλειά, σε δύσκολες συνθήκες, να οδηγήσει στον μετασχηματισμό των δύο μικρών και αφανών οικισμών της Θέρμης και του Τριαδίου σε αξιοζήλευτες κωμοπόλεις των προαστίων της Θεσσαλονίκης. Επί διοίκησής του και με πολλές συγκρούσεις ξεκίνησε η επέκταση των οικισμών τη δεκαετία του ’80, μια αναπτυξιακή απόφαση που σηματοδότησε την μελλοντική πορεία του δήμου. Ταυτόχρονα, με τη φροντίδα για τον τόπο του, ο Γιώργος συνέβαλε ουσιαστικά στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της αυτοδιοίκησης. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες κατοχυρώθηκε η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων, απέκτησε ουσιαστικό νόημα η αποκέντρωση, αλλά και θωρακίστηκε θεσμικά η αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος, τόσο ως Δήμαρχος αλλά και ως μέλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων αγωνίστηκε ενεργά για την διοικητική μεταρρύθμιση που έχει μείνει γνωστή με το όνομα «Καποδίστριας».

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας άξιος άνθρωπος, που τίμησε με το έργο του και την παρουσία του, τον Δήμο Θέρμης αλλά και όλο τον κόσμο της αυτοδιοίκησης.

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας καλός φίλος. Εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου και ολόκληρου του δήμου, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλου του. Καλό ταξίδι Γιώργο».

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κουγιάμης

Ο Γιώργος Κουγιάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Υπήρξε πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Το Νοέμβριο του 1973 συμμετείχε ως φοιτητής στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., συμβάλλοντας ενεργά στους αγώνες του ελληνικού λαού για την ανατροπή της χούντας. Το 1982, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης και επανεκλέχθηκε το 1986 και το 1990. Το 1994 εξελέγη πρώτος δήμαρχος του Δήμου Θέρμης.

Το 1998 εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ του νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου και ανέλαβε καθήκοντα βοηθού νομάρχη σε θέματα αγροτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

– Άσκησε τα καθήκοντα Προέδρου του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου από το 1984 έως το 1998 και του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων από το 1984 έως το 1994.

– Διετέλεσε Πρόεδρος τριών αμιγώς δημοτικών επιχειρήσεων από το 1988 έως το 1998.

– Την περίοδο 1987-1991 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του Νομού Θεσσαλονίκης.

– Από το 1988 έως το 1998 συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, φορέας που δημιουργήθηκε με προσωπική του πρωτοβουλία.

– Από το 1988, οπότε και ιδρύθηκε, έως το 1994 διετέλεσε πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ανθεμούντα, ενώ το 1996 εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής της 1ης Εδαφικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

– Το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Θεσσαλονίκης.

Ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ συμμετείχε έως το 1998:

– Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΘ,

– Στο Συμβούλιο Χωροταξίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

– Στην Επιτροπή εκτίμησης αξίας για περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης του Ν. Θεσσαλονίκης,

– Στην Επιτροπή διερεύνησης των επιπτώσεων από την εγκατάσταση του RADAR αεροδρομίου στην Περαία,

– Στην Επιτροπή για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών ραδιοτηλεοπτικών μέσων από τον Χορτιάτη.

Από το 1997 έως το 1998 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Διετέλεσε επίσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 1997 ήταν μέλος της Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του Προγράμματος «Ι. Καποδίστριας» (συνενώσεις ΟΤΑ). Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα Συνέδρια του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης.

Την διετία 1999 – 2000 άσκησε καθήκοντα ως βοηθός νομάρχης Θεσσαλονίκης, έχοντας στην αρμοδιότητα του: Τις  Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης,  Αλιείας,  Κτηνιατρικής, Υδατικών Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων, Τοπογραφικών καταγραφών και Κτηματογραφήσεων, Πολιτική Γης και τη Διοίκηση Αγροφυλακής.

Τη διετία 2001 – 2002 ήταν εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος με αρμοδιότητες στις Δ/σεις: Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Υδατικών Πόρων και Εγγύων Βελτιώσεων, Περιβάλλοντος.

Την ίδια περίοδο διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νομαρχιακής Επιχείρησης Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Από το 1995 έως τον Ιούνιο του 2015 υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.».

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του ο αποχαιρετισμός στον Γιώργο Κουγιάμη θα γίνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00 πμ, στην αίθουσα Billy’s Palace, απέναντι από τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, όπου θα εκτεθεί η σορός του, σεβόμενοι την επιθυμία του για αποτέφρωση.

Η οικογένειά του επιθυμεί αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών Β. Ελλάδος «ΛΑΜΨΗ».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο