marths kpad 1Με κεντρικό σύνθημα “Καλώς ήρθες Μάρτη, Καλώς ήρθες  Άνοιξη” τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, γνώρισαν το έθιμο “Μάρτης ή Μαρτιά”, που απλώνεται σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο και χάνεται στα βάθη του χρόνου. Σύμφωνα με το έθιμο, τα παιδιά έφτιαξαν βραχιολάκια με μια ιδιαίτερη και μοντέρνα πλέξη, την τεχνική kumihimo που σημαίνει πλεκτά κορδόνια. Με κόκκινη και λευκή κλωστή, όπως προστάζει η παράδοση, τα παιδιά έπλεξαν ευφάνταστα βραχιόλια που θα τα προστατέψουν από τις πρώτες δυνατές εμφανίσεις του ήλιου.

marths kdap 2marths koyklesΠαράλληλα, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, “ταξίδευαν” σε άλλες γειτονικές περιοχές και γνωρίσαν πώς υποδέχονται οι άλλοι λαοί την Άνοιξη. Την πρώτη Μαρτίου στη Βουλγαρία μικροί και μεγάλοι φορούν φυλαχτά από άσπρη και κόκκινη κλωστή.
Κατασκευάσανε επίσης σε χάρτινη παραλλαγή διακοσμητικές κούκλες τις αποκαλούμενες «martenitsa”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρές διακοσμητικές κούκλες από κόκκινη και λευκή μάλλινη κλωστή, τις οποίες φορούν σα φυλαχτό μέχρι να δουν έναν πελαργό οπότε και τις τοποθετούν κάτω από μια πέτρα για να τις πάρει το πουλί να στολίσει τη φωλιά του. Οι κούκλες αυτές, συμβολίζουν την ειρήνη, την αγάπη, την υγεία και την ευτυχία.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο