Εκπαίδευση για την Εμπορία των Ανθρώπων και Περπάτημα για την Ελευθερία.

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Αναγνώρισης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη για τους υπαλλήλους “πρώτης γραμμής” του δήμου Θέρμης με πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θέρμης και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων Α21. Παράλληλα, γιαα πρώτη φορά στο Δήμο Θέρμης θα πραγματοποιηθεί η διεθνής πορεία  Walk For Freedom «Περπάτημα για την ελευθερία» (Walk forFreedom) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Στόχος της εκπαίδευσης ήταν να εξοπλιστούν οι συμμετέχοντας – επαγγελματίες πρώτης γραμμής με τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ενδείξεις σε πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο προκλήθηκαν από το Κέντρο Κοινότητας και πήραν μέρος τέσσερις ψυχολόγοι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας, δώδεκα κοινωνικοί λειτουργοί, έξι διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και άλλες ειδικότητες που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό όπως ληξίαρχοι, υπάλληλοι στο Κέντρο Υγείας κ.α. Με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Κοντούδη – Συντονιστή της Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν:

1. Η Α21 & η γραμμή 1109 (‘εργο, δράσεις και υπηρεσίες)
2. Η Εμπορία Ανθρώπων (ορισμός, στατιστικά, μορφές εμπορίας ανθρώπων, τακτικές στρατολόγησης θυμάτων)
3. Το Μοντέλο Εκμετάλλευσης (απεικόνιση της διαδικασίας θυματοποίησης)
4. Ενδείξεις Εμπορίας Ανθρώπων (ενδείξεις και ψυχολογία του θύματος)
5. Τεχνικές Διενέργειας Συνέντευξης Ταυτοποίησης Πιθανών Θυμάτων
6. Εκτίμηση ρίσκου και σχεδιασμός ασφαλείας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κουλαουζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, κ. Αποστόλου.
Οι πρωτοβουλίες του Κέντρου Κοινότητας σε αυτή την κατεύθυνση δεν σταματούν εδώ. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. για πρώτη φορά στο Δήμο Θέρμης θα πραγματοποιηθεί η διεθνής πορεία  Walk For Freedom «Περπάτημα για την ελευθερία» (Walk forFreedom) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων,  ταυτόχρονα με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Λευκωσία, Βόλο.
Η πορεία με σημείο συνάντησης την Πλατεία Παραμάνα, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, θα εκκινήσει στις 11π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στη σελίδα https://www.a21.org/app/registration-intl/?store=4&event=2653&lang=en.

Η Α21, είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 14 χώρες. Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη του εγκλήματος, την διάσωση των θυμάτων και ποινική δίωξη των σωματεμπόρων, καθώς και την προστασία, φροντίδα και αποκατάσταση των θυμάτων.

Με πρωτοβουλία της Α21, τον Απρίλιο του 2012, δημιουργήθηκε η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες καθημερινά και όλες τις ώρες για ύποπτα περιστατικά που, σε συνεργασία με τις αρχές, οδηγούν πολύ συχνά σε διασώσεις θυμάτων.
Στο διάστημα αυτό έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες τηλεφωνήματα για καταγγελίες ύποπτων περιστατικών, παραπομπές θυμάτων σε υπηρεσίες και αιτήματα πληροφόρησης πάνω στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή του Υπουργείου Εξωτερικών (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ.) έχει καταφέρει, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), να βοηθήσει δεκάδες θύματα. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η Α21 έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερα από 300 θύματα εμπορίας ανθρώπων, ενώ έχει φροντίσει άτομα από 37 διαφορετικές εθνικότητες.
Στόχος της είναι να γίνει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα πιθανά θύματα, τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες φροντίδας. Η Γραμμή 1109 παρέχει, επίσης, ευκαιρίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης επαγγελματιών, με σκοπό να ενθαρρύνει την προσωπική και επαγγελματική τεχνογνωσία και να ενισχύσει τις τοπικές υποδομές για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Μέσα στο 2018, 937 επαγγελματίες ενημερώθηκαν για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και την Α21 και εκπαιδεύτηκαν στο πώς να αναγνωρίζουν πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, η Α21 πραγματοποιεί κάθε Οκτώβριο τη διεθνή εκδήλωση «Περπάτημα για την ελευθερία» (Walk forFreedom) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η εκδήλωση αυτή δεν είναι μια διαμαρτυρία, αλλά μια σιωπηλή πορεία, στην οποία τα άτομα περπατούν σε μία σειρά κρατώντας ενημερωτικές επιγραφές σχετικά με το trafficking (εμπορία ανθρώπων) και διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στη σύγχρονη δουλεία. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 450 παράλληλες πορείες σε 50 διαφορετικές χώρες με χιλιάδες συμμετέχοντες συνολικά, ενώ πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα ενημερώθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι και φέτος, στις 19 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο κίνημα για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας φέρνοντας ο καθένας την ενημέρωση στην τοπική κοινωνία.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο