Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

kidsΤο 5ο Νηπιαγωγείο της Θέρμης έχει τη χαρά για τη σχολική περίοδο 2013-15 να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius 2013-14 – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις με το έργo«Weallsmileinthesamelanguage» το οποίο σε συνεργασία με επτά ακόμη χώρες ( Ισλανδία , Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Σουηδία, Αγγλία) είχε καταθέσει για έγκριση την οποία τελικά πήρε.

Γενικοί στόχοι των  προγραμμάτων Comenius(πολυμερείς σχολικές συμπράξεις) είναι η βελτίωση της ποιότητας της  σχολικής εκπαίδευσης(μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας), η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής διάστασης της, καθώς επίσης η προαγωγή της εκμάθησης γλωσσών και η  διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση. Μιλώντας για διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση εννοείται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των πολιτισμών, η βελτίωση των δεξιοτήτων στο πεδίο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η βελτίωση της ζωής των διακινούμενων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 5ου Νηπιαγωγείου κ. Αικατερίνη Σιδέρη: «Εμείς στο σχολείο μας στην προσπάθεια μας να πραγματώσουμε τα σύγχρονα δεδομένα της εκπαίδευσης για ένα σχολείο καινοτόμο, χώρο ελεύθερης έκφρασης, κατανόησης και συνεργασίας,  ανοιχτό στις ιδέες και την κοινωνία, στη γνώση και το μέλλον και αξιοποιώντας  κάθε σύγχρονο εργαλείο αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο έργο. Το έργο αυτό   «Weallsmileinthesamelanguage» γεννήθηκε μέσα από μία  κοινή επιθυμία των εκπαιδευτικών των σχολείων και των  οκτώ  συμμετεχουσών  χωρών. Την επιθυμία να έχουμε όχι μόνο μεγαλύτερη  αποδοχή αλλά  και βελτίωση της  ικανότητας να «γιορτάζουμε» τη διαφορετικότητα αλλά και τις ομοιότητες των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συνθήκες ζωής  των μαθητών των σχολείων μας είναι πολύ διαφορετικές. Υπάρχουν σχολεία από πολυπολιτισμικές , υποβαθμισμένες γειτονιές πόλεων με υψηλό αριθμό παιδιών που μιλούν μία δεύτερη γλώσσα (δίγλωσσα), υπάρχουν όμως και σχολεία με μαθητές από εύπορες οικογένειες με λίγα ξενόγλωσσα παιδιά.

Τα σημερινά παιδιά καλούνται να ζήσουν σε μια κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται . Τόσο η είσοδος άλλων λαών και η συμβίωση μαζί τους, όσο και η πιθανή μετακίνηση των ιδίων μελλοντικά, επιβάλλει ώστε η αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών να λαμβάνει υπόψη της την ποικιλία των πολιτισμικών ταυτοτήτων, την πολυπολιτισμική πολυγλωσσία..

Ήδη από την προσχολική ηλικία τα παιδιά οικειοποιούνται ρόλους και υιοθετούν συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές , αναπτύσσοντας παράλληλα προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μέσα από  τη συμμετοχή μας αυτή ελπίζουμε να στηρίξουμε  την προσπάθεια για αγωγή των μαθητών μας που θα βάζει βάσεις μιας διαπολιτισμικής παιδείας.

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν είναι το αποτέλεσμα ενός μαθήματος. Είναι στάση ζωής. Είναι προσπάθεια παροχής ίσων ευκαιριών. Σημαίνει σεβασμό στο συνάνθρωπο, δίκαιη συμπεριφορά, κατανόηση, συνεργασία, ευαισθησία, αλληλεγγύη. Είναι ηθική αγωγή που θεμελιώνει το δικαίωμα στη διαφορά. Η πολιτισμική ταυτότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της διαφορετικότητας , ως ένα στοιχείο που διαφοροποιεί  τον έναν άνθρωπο από τον άλλον έτσι ώστε όλα μαζί να συμβάλλουν στη μοναδικότητά του. Αυτή την αγωγή θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Βασικοί  συμπαρασταστάτες στην προσπάθεια μας αισιοδοξούμε να είστε εσείς οι γονείς τους  αλλά και οι γείτονες, οι φίλοι, οι αρχές του τόπου μας. Γιατί υπάρχει ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε  και να αποδεχτούμε ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στο μεγαλύτερο σπίτι μας , το Ευρωπαϊκό σπίτι μας, ζουν και άλλοι άνθρωποι που η ζωή τους είναι ισότιμη με τη δική μας. Γιατί υπάρχει ανάγκη  να ξεφύγουμε από εγωκεντρικές συμπεριφορές, να αποκτήσουμε ευέλικτη σκέψη και σεβασμό για το συνάνθρωπο. Σας θέλουμε μαζί μας στο ταξίδι μας αυτό που ελπίζουμε να είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλους μας!!»


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window