ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

dhmarxos sxolarh syllogos vivlio

Με απέραντη εκτίμηση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στη σχετική αφιέρωση του βιβλίου, χάρισαν στο Δήμαρχο Θέρμης το “παλιό Ανταλί” της Ελένης Ράλλη- Τσανούκα, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Χατζάγας και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού και Εθελοντισμού Κάτω Σχολαρίου.
Κατά την επίσκεψή τους στο γραφείο του Δημάρχου, τα μέλη του Συλλόγου, συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νικόλαο Ζήση,  παρουσίασαν τη σημασία που έχει για τον τόπο τους, η νέα αυτή συγγραφική έκδοση, που ακολουθεί τα ίχνη των προγόνων τους όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχοντας ως κύριο πεδίο του αυτό της τοπικής τους ιστορίας. Ένα βιβλίο που έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι για όλους και κυρίως για τις νεώτερες γενιές η κατανόηση της τοπικής τους ιστορίας μετουσιώνοντας μνήμες των προγόνων αλλά και παράδοση.


Ένα βιβλίο που προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον παλιό προσφυγικό οικισμό, με τους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Στο βιβλίο κάτοικοι της περιοχής, έβγαλαν στη επιφάνεια με απέραντο ενθουσιασμό, αναμνήσεις και περιστατικά του παρελθόντος, που είχαν κρυμμένα μέσα τους. Με πλούσιο αλλά και ξεχωριστό φωτογραφικό υλικό ζωντανεύουν αγαπημένα πρόσωπα και ξεχωριστές στιγμές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η συγγραφέας “οι σελίδες αυτού του βιβλίου κρύβουν στιγμές μεγάλης προσφοράς, ενδιαφέροντος και συγκίνησης”.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι με τη γνώση της ιστορίας του τόπου του, ο κάθε πολίτης αποκτά σημαντικά εφόδια με συνείδηση των αξιών που ανθοφόρησαν σ’ αυτόν. Το ζωντάνεμα της ιστορίας μας λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη σύγκλισης των ανθρώπων, με γεγονότα που βγαίνουν από τη σκόνη του χρόνου, που τονώνουν την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά και τη γνώση ότι ίδιες καταστάσεις ξαναζήσαμε και επιζήσαμε. Γίνεται τέλος φανερό πόση σημασία έχει να είμαστε ένα ανθρώπινο σύνολο και όχι ένα τυχαίο πλήθος, αφού η ιστορική μνήμη ξυπνά τον στοχασμό πάνω σε κοινές εμπειρίες, μεταμορφώνει την ανώνυμη μάζα σε κοινωνία πολιτών. Πολίτες που αναζητούν μέσα στις αντιδράσεις του χθες το τι θα πράταμε σήμερα. Πολίτες ιχνευτές ήθους και ιδεών των προγόνων.

Στο βιβλίο επίσης, όπως φαίνεται και στον τίτλο του, γίνεται μία προσπάθεια να ιχνηλατηθούν το στίγμα και η διαδρομή των προγόνων των κατοίκων της περιοχής, μέσα στο χώρο και στο χρόνο, για να βγουν στην επιφάνεια στοιχεία του παρελθόντος, που χαρακτηρίζουν τον τόπο, αλλά όπως είναι φυσικό είχαν ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Στόχος του είναι από τη μια να θυμηθούν οι παλιοί και από την άλλη οι νεώτεροι και κυρίως τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Κάτω Σχολάρι να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους, καθώς και την ταυτότητα των ανθρώπων με τους οποίους συμβιώνουν.

“Επιλέγοντας τη μνήμη αντί της λήθης μπορούν οι σημερινοί κάτοικοι του Κάτω Σχολαρίου να συστρατεύσουν τα διδάγματα του παρελθόντος με το παρόν, ώστε το παλιό και το νέο, να γίνουν σύμμαχοι για την επίτευξη ενός αισιόδοξου μέλλοντος, που θα είναι γεμάτο αξίες και με καλύτερες μέρες για όλους”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο