ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

plastikh sakoyla kalhΞεκινά σε λίγες μέρες και με την έναρξη της νέας χρονιάς η εφαρμογή περιορισμού της χρήσης πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται ειδικό τέλος  που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές από την Πρωτοχρονιά 2018 για κάθε πλαστική σακούλα, ένα τέλος που σταδιακά θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών. Ήδη στα περισσότερα Σούπερ Μάρκετ του Δήμου Θέρμης έχει τοποθετηθεί η ειδική ένδειξη με το κόστος που θα επιβαρύνει από 1-1-2018 όλους τους καταναλωτές για τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης με αφορμή το συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνει σε όλους τους δημότες Θέρμης το σημαντικό πρόβλημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των πλαστικών και της  μεγάλης ποσότητας πλαστικής σακούλας που χρησιμοποιείται και διατίθεται καθημερινά. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Σαμαράς τονίζει:

plastikh sakoyla pswnia«Οι πλαστικές τσάντες είναι εξαιρετικά εύχρηστες, λειτουργικές, ελαφρές, ανθεκτικές και δυστυχώς φθηνές για τους καταναλωτές, σε χώρες όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση. Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που είναι πεταμένα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα φυσικά υλικά, δεν διαλύονται στο περιβάλλον παρά μετά από πολλά χρόνια.  Στη θάλασσα διαλύονται ακόμα με πιο αργούς ρυθμούς και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πτηνά, τα ψάρια, τα δελφίνια, τις φώκιες και κυρίως τις θαλάσσιες χελώνες. Στο βυθό οι σακούλες καλύπτουν τη θαλάσσια βλάστηση και νεκρώνουν την περιοχή που καλύπτουν. Επιπλέον, το πλαστικό, το οποίο καταλήγει στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα ή σε ΧΥΤΑ αποσυντίθεται σιγά σιγά και επιβαρύνει το χώμα και το νερό με επικίνδυνα χημικά από το πλαστικό.

plastikh sakoyla 2Οι ποσότητες των πλαστικών που δυστυχώς παράγονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 250 εκατομμύρια τόνους και η ζήτηση για αυτά συνεχώς αυξάνεται. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών προορίζεται για χρήσεις με μικρό χρόνο ζωής όπως π.χ. για συσκευασίες προϊόντων. Δεδομένων των κινδύνων που παρουσιάζουν τα πλαστικά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι δημότες μας πως “αυτά” δεν πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον». Μάλιστα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών μας που πραγματοποιήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα  με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων γύρω από το ζήτημα της μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας και της εκπαίδευσης στη χρήση εναλλακτικών επιλογών πλαστικής σακούλας καθώς και στην αναλυτική παρουσίαση του θέματος με ειδικό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Θέρμης δρώμενα” του Δήμου Θέρμης, έτσι ώστε οι δημότες μας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τις αλλαγές που επιφέρει ο περιορισμός χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα όλων μας.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο