Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

ryssio 5Είκοσι συνολικά άτομα θα αποτελούν την Ομάδα Πυρήνα του έργου SUNRISE του Προγράμματος HORIZON 2020, όπως αποφασίστηκε κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Νέου Ρυσίου. Στην ομάδα συμμετέχουν  μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης – Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Θέρμης κ. Στυλιανός Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ρυσίου κ. Χρήστος Θωμάρεϊς, Τοπικοί Σύμβουλοι του Νέου Ρυσίου, εκπρόσωποι της Αθλητικής, Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Κοινότητας της περιοχής, καθώς και στελέχη του Δήμου Θέρμης.

Η Ομάδα Πυρήνα θα είναι εκείνη που θα αποτελέσει στην πορεία υλοποίησης του έργου, το βασικό μέσο έκφρασης της γνώμης, του οράματος, όλων των ιδεών καθώς επίσης και των ανησυχιών που σχετίζονται με την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση κινητικότητας της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

ryssio 4ryssio 3ryssio 2Το Ευρωπαϊκό Έργο SUNRISE του Προγράμματος Horizon 2020 ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και έχει διαρκεια 48 μηνών. Σκοπός του έργου SUNRISE είναι η αντιμετώπιση συνήθων προκλήσεων αστικής κινητικότητας σε επίπεδο γειτονιάς μέσα από δημιουργικές συμμετοχικές διαδικασίες προκειμένου να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες λύσεις μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει:
·         συμμετοχή των πολιτών στον εντοπισμό των προβλημάτων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την κινητικότητα
·         εύρεση, ανάπτυξη και προετοιμασία λύσεων που είναι καινοτόμες για την κάθε περιοχή
·         εφαρμογή αυτών των λύσεων, μέσω νέων συνεργασιών μεταξύ των αρχών της πόλης, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών («συν-δημιουργία»)
·         αξιολόγηση της επιτυχίας αυτών των δράσεω

ryssio 1
Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Σαμαρά, Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης – Πολιτισμού και Νέας Γεννιάς κ. Στυλιανού ποστόλου, του Αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου των “ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” του Δήμου Θέρμης κ. Γιώργου Κοντοπίδη αλλά και πολλών στελεχών του Δήμου μας.
Το Νέο Ρύσιο επιλέχθηκε μετά από συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, ως περιοχή εφαρμογής , καθώς παρουσιάζει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων κινητικότητας που προκύπτουν σε επίπεδο γειτονιάς.
Οι εργασίες της πρώτης συνάντησης φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού του Νέου Ρυσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ευρωπαϊκό επίπεδο οι έξι πόλεις που έχουν επιλεγεί από την κοινοπραξία ως «Εργαστήρια κινητικότητας» σε επίπεδο γειτονιάς θα εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις κοινωνικο-τεχνικής φύσης, ως προϊόντα συν-δημιουργίας (co-creation). με σκοπό να αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς όπως π.χ. η εγγύτητα, η εμπιστοσύνη, οι εύκολοι και σύντομοι δίαυλοι επικοινωνίας, η ταυτότητα κλπ που αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών της πρότασης και την ενεργοποίηση των πολιτών. Εκτός του Νέου Ρυσίου οι πέντε (5) περιοχές – γειτονιές που συμμετέχουν στο έργο είναι το Mάλμο, η Βουδαπέστη, το Σάουθεντ, η Ιερουσαλήμ και η Βρέμη.

sunrise συμμετοχη δημου LOGO

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων του επικεφαλής του πακέτου εργασίας 1 του SUNRISE, URBANISTA, οι οποίοι ήρθαν από το Αμβούργο για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου, ενώ μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και διαδραστικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι έγινε η πρώτη χαρτογράφηση των κοινωνικών ομάδων τις οποίες αφορά το SUNRISE. Επιπλέον έγινε και ηπαρουσίαση της σύγχρονης μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί για την καταγραφή των τοπικών αναγκών και προβλημάτων της περιοχής.  Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα με μια ανοιχτή πρόσκληση για όλη την τοπική κοινωνία του Νέου Ρυσίου.

 


Κοινοπόιηστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window