Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

vasillika fwto 1vasilika fwto 4vasilika fwto 3

Με ένα δυναμικό ψήφισμα διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα, ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι η συγκέντρωση ενημέρωσης για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών σχετικά με την αδειοδότηση των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στα Βασιλικά και τη Λακκιά, που διοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών και η Επιτροπή Αγώνα.«Είμαστε όλοι μαζί, σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την περιοχή μας, το οποίο και διαχειριστήκαμε με περισσή ευθύνη και μεθοδικότητα, εκπροσωπώντας όχι κόμματα και παρατάξεις, αλλά τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας που έχουν εκφραστές τις ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του στη συγκέντρωση ενημέρωσης ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλος.
Ο Δήμαρχος Θέρμης σημείωσε πως φτάσαμε σήμερα σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δώσαμε όλοι μαζί και με τις μεγάλες προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα, ένα μήνυμα και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε και στο μέλλον για την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από τη μη εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων.
Με μεθοδικότητα, μαζικότητα και επίμονή θα κινηθούμε και από εδώ και στο εξής ώστε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους και τα Υπουργεία και να μπορέσουμε να πετύχουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο υποβάλλονται συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αδειοδοντούνται και εγκαθίστανται αυτές οι μονάδες.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ), τονίζεται πως με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις πολιτών για την εγκατάσταση μονάδων αεροποίησης βιομάζας, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα εξής κρίσιμα ζητήματα:
1. η χωρίς περιορισμούς – κριτήρια χωροθέτησης των μονάδων αυτών ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «Γη υψηλής παραγωγικότητας»
2. η μη απαίτηση για την α΄ύλη να προέρχεται από υπολείμματα – απόβλητα της περιοχής και η μη συσχέτιση της δυναμικότητας της μονάδας με τη διαθεσιμότητά της στην περιοχή και τέλος
3. η έλλειψη παρακολούθησης και ελέγχου της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αυτών, λόγω της απαλλαγής τους από την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας.
«Έχοντας στη «φαρέτρα» μας την επιστημονική τεκμηρίωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, του Τμήματος Μηχανολόγων ενεργειακού τομέα του Πανεπιστημίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας βρισκόμενοι σε διαρκή εγρήγορση μέχρι την επίτευξη του στόχου μας», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Θέρμης.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών κ.Δούμπλιος, που άνοιξε τη διαδικασία της ενημερωτικής εκδήλωσης χθες επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ετοιμαστεί άμεσα ο φάκελος ο οποίος και θα πρέπει να περιέχει όλες τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών και Τοπικών διαμερισμάτων, όπως και την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης και τις αποφάσεις όλων των φορέων της δημοτικής ενότητας Βασιλικών.
Παράλληλα ζήτησε την παρέμβαση των Κυβερνητικών Βουλευτών αρχικά να συνδράμουν ώστε να κλειστεί άμεσα ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να εκφράσουν τα δίκαια αιτήματά τους, κατόπιν να ασκήσουν πίεση στο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να γνωμοδοτήσει αρνητικά και τέλος άμεσα να φέρουν τροπολογία στη Βουλή για αλλαγή του «απαράδεκτου» όπως τον χαρακτήρισε Νόμου, που έγινε σε μία βραδιά και επιτρέπει τα φουγάρα εντός των οικισμών.
Ο Αντιδήμαρχος Θέρμης κ.Τσολάκης αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη , μετά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της υποβολής των ερωτημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου με περιεχόμενο τον πυρήνα των θεμάτων που αναδείχτηκαν με τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη του καλύτερου συντονισμού της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, της Επιτροπής Αγώνα και της Διοίκησης του Δήμου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται, με κοινό στόχο τη μη εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων στην περιοχή.

Τέλος οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες στην ενημερωτική εκδήλωση, κ.κ. Φάμελος & Αμμανατίδου δήλωσαν στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων της περιοχής και σε εγρήγορση προκειμένου να κλειστεί μέσα στην εβδομάδα που διανύομε το ραντεβού με τον Υπουργό, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα γύρω από το θέμα αυτό και θα ασκηθεί πίεση στην κατεύθυνση αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για να αποτραπεί η εγκατάσταση των μονάδων αυτών στην περιοχή.
Ανέφεραν δε πως είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη συνεδρίαση σχεδόν του μισού Υπουργικού Συμβουλίου για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ επανέλαβε την υποστήριξή του στις κινητοποιήσεις των πολιτών και την αντίθεσή του στην κατασκευή των δύο μονάδων αεριοποίησης βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά. Η αντίθεση αυτή οφείλεται πρωτίστως στις χρήσεις γης, στον αναδασμό και στα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής της περιοχής αλλά και στα σοβαρά ελλείμματα των μελετών (ΜΠΕ) και τις ελλείψεις της αντιρύπανσης και της τεχνολογίας των μονάδων. Ο μη προσδιορισμός των πρώτων υλών αποτελεί επίσης στοιχείο ανασφάλειας αλλά και ασυμβατότητας των μονάδων με τις τοπικές ανάγκες, κάτι που είναι βασικό χαρακτηριστικό των ΑΠΕ.Κατέθεσε δε την άποψή του ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή έπρεπε να εκφράσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι να αποφύγει να τοποθετηθεί. Ως άμεσες ενέργειες πρότεινε την επεξεργασία υπομνήματος με τα θεσμικά και τεχνικά ελλείμματα της έγκρισης των μελετών, ώστε να προωθηθούν στα αρμόδια Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, να παραμείνει ενεργή η τοπική κοινωνία και ο Δήμος μέχρι την επίλυση του θέματος και να οργανωθεί επίσκεψη/παράσταση εκπροσώπων του Δήμου και της Επιτροπής Αγώνα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναλαμβάνοντας από την πλευρά του την προετοιμασία αυτών των συναντήσεων. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γερασιμίδου στη σύντομη τοποθέτησή της τόνισε την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας στη χώρα μας.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο κ. Βλαχομήτρος αναφέρθηκε στη μεγάλη ενότητα που διαθέτει ο κόσμος των Βασιλικών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και συνταξιούχοι, που όλοι μαζί και έχοντας και τις ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών και του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης, με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες φτάσανε στο σημερινό αποτέλεσμα. Σε αυτό συνέβαλαν τόνισε και οι μεγαλειώδεις όπως τις χαρακτήρισε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο ενωμένος αγώνας όλων, Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών Δήμου Θέρμης και Επιτροπής Αγώνα για να επιτευχθεί ο στόχος της μη εγκατάστασης των συγκεκριμένων μονάδων στην περιοχή.
Η συνάντηση – ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση και ανάγνωση ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window