Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

Από τις  14 έως τις 17.11.2019 πραγματοποιήθηκε στο Corby του Ηνωμένου Βασιλείου συνάντηση των εταίρων στο πλαίσιο του προγράμματος “Προώθηση ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού σε επίπεδο δήμων – Sport4Values”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 9 Δήμοι (Kaunas – Λιθουανία, Θέρμης και Λάρισας – Ελλάδα, Portimao – Πορτογαλία, Umea – Σουηδία, Campobasso – Ιταλία, Fazana – Κροατία, Sandanski – Βουλγαρία, Liepaja – Λετονία) και η Ένωση πόλεων της Βαλτικής με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Kaunas της Λιθουανίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος “Sport4Values” είναι η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών μέσω αθλητικών πρωτοβουλιών και συγκεκριμένα του αστικού αθλητισμού σε επίπεδο δήμων. Τα αστικά σπορ (BMX, skateboarding, inline skating, parkour / free running) είναι ατομικά και θεωρούνται «υπο πολιτιστικές» δραστηριότητες, οι οποίες έχουν αυξήσει την ελκυστικότητα των νέων που δεν ενδιαφέρονται για τα γνωστά ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μέσω αυτού του προγράμματος γίνεται προσπάθεια ώστε να εντοπιστούν ορθές πρακτικές, να αναπτυχθούν πρακτικά εργαλεία, και να διαδοθεί, μέσω μιας σειράς εργαστηρίων, κατάρτισης και συνεδρίων, ο αστικός αθλητισμός.


Οι εκπρόσωποι των εταίρων επισκέφτηκαν το Adrenaline Alley, τον μεγαλύτερο χώρο αστικών αθλημάτων στην Ευρώπη έκτασης 120.000 τμ., ο οποίος περιλαμβάνει διάφορα Indoorskateparks σε τρία κτίρια και ένα Outdoorskatepark. Το Adrenaline Alley έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 600-800 αθλητές στις εγκαταστάσεις του, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε αστικά σπορ όπως είναι το ΒΜΧ, skateboarding, scooter και inline skating. Επίσης, αποτελεί χώρος προπόνησης πολλών εθνικών ομάδων BMX, επίσημο πλέον άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο το 2020. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές, αποτελούν πόλο έλξης πολλών αθλητών από όλο τον κόσμο, γεγονός το οποίο έχει συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη γενικότερα της περιοχής, η οποία ήταν από της πιο υποβαθμισμένες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Adrenaline Alley είναι ένας χώρος, ο οποίος αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα αστικά σπορ, ακόμα και ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ένας χώρος, όπου οι ευρωπαϊκές αξίες – σεβασμός – αλληλεγγύη – ανθρώπινη αξιοπρέπεια – συνεργασία – ελευθερία έκφρασης και ισότητα, προασπίζονται στο μέγιστο βαθμό και δημιουργούν αισθήματα κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των χωρών – εταίρων παρουσίασαν τους δικούς τους Δήμους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων τους και τα βήματα που έχουν κάνει στην προώθηση του αστικού αθλητισμού. Ο Δήμος Θέρμης, εκπροσωπήθηκε από στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, το οποίο και παρουσίασε τις γενικότερες δράσεις στον τομέα του αθλητισμού και επικεντρώθηκε σε αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2019: την Hatha Υοga και το αστικό άθλημα Inline Skating. Στόχος του Δήμου είναι η απόκτηση, μέσω του προγράμματος, τεχνογνωσίας, και μεταφορά καλών πρακτικών στον τομέα του αστικού αθλητισμού.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο