Ανακοινώσεις, Χωρίς κατηγορία|

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιρετών στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης διοργάνωσε χθες Δευτέρα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Θ. Καράογλου και τον ενημέρωσε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα κοινωνικο-προνοιακά προγράμματα που εφαρμόζονται από τους Δήμους της χώρας.

Το αίτημα έθεσε στον υπουργό κ. Καράογλου ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σιμός Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι από τις συνολικά 4.500 δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα της τοπικής αυτοδιοίκησης εξυπηρετούνται περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες.

Στη συνάντησή τέθηκε και το θέμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
για τους οποίους παρουσιάστηκε εμπλοκή στη χρηματοδότηση τους. Οι αιρετοί ζήτησαν να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ισχύσει η αρχική προκήρυξη του προγράμματος

Επίσης  ζήτησαν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης να παρέμβει στο υπουργικό συμβούλιο και τους ομολόγους του της κυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να μην σταματήσει η εφαρμογή των κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε ένα εκατομμύριο έλληνες πολίτες.

Οι δήμαρχοι δεν είχαν απλώς αιτήματα. Έκαναν ολοκληρωμένες εφαρμόσιμες προτάσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν ήδη  υποβληθεί από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.  Τέτοιες προτάσεις είναι για παράδειγμα η αλλαγή των όρων προκήρυξης του προγράμματος «Κατ’ οικον φροντίδα συνταξιούχων», καθώς οι ισχύοντες είναι ασφυκτικοί (78 έτη ηλικιακό όριο, ανώτατο εισόδημα 7.715 ευρώ, μίνιμουμ 67{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} αναπηρία και κριτήριο συμβίωσης) και εάν εφαρμοστούν θα αποκλείσουν από τη φροντίδα την συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

«Υπολογίζουμε ότι εάν ισχύσουν τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν τότε δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ούτε καν το 10{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} των επωφελούμενων σήμερα. Εάν σταματήσει το πρόγραμμα τότε η ελληνική οικονομία θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως, αφού η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων θα γίνεται από νοσοκομεία, γηροκομεία και οίκους ευγηρίας και κάθε είδους ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα με πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον προτείναμε συγκεκριμένη μέθοδο συγχρηματοδότησης του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντιδα συνταξιούχων», με την οποία διασφαλίζεται εκτός από το ίδιο το πρόγραμμα και η απασχόληση των 3.740 εργαζομένων», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

 

Για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, η Αυτοδιοίκηση ζητά να επανέλθει η προκήρυξη του προγράμματος στη νομιμότητα και τα αρχικά δεδομένα, νομιμότητα που διαταράχθηκε από αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατανομή των πόρων.

 

Η Αυτοδιοίκηση ζητά ακόμη το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από τα λιμνάζοντα κονδύλια άλλων προγραμμάτων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα.

Στην ίδια συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΚΜ παρέδωσαν στον κ. Καράογλου ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα της Ένωσης που αφορούν: το αίτημα για παραμονή στη Θεσσαλονίκη της 383 ΜΕΕΑ (Μονάδα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών), την αντιμετώπιση των κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών και την έκκληση προς τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εργαστούν μέχρι τις γιορτές προκειμένου να μην σταματήσει η διαδικασία έγκρισης και πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων των Δήμων προς εργαζομένους, εργολήπτες και προμηθευτές τους.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window