Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Ν.Π.Δ.Δ., εκπροσωπώντας τους Δήμους Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού και επιθυμώντας να επαναφέρει στην επικαιρότητα τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κοινοποίησε επιστολή με τίτλο “τα προβλήματα με τα αδέσποτα” στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως “η πολυάριθμη ύπαρξη των αδέσποτων ζώων όπου κινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια, όπως και των ζώων που ζουν έγκλειστα σε παράνομους χώρους χωρίς την απαραίτητη φροντίδα, περίθαλψη, περιποίηση ή σίτιση  είναι αυτά που δημιουργούν στην χώρα το μεγάλο πρόβλημα και παράλληλα την διασύρουν διεθνώς”.

Παρόλο που η πολιτεία και κατ’ επέκταση οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για το θέμα των αδέσποτων ζώων δεν υπάρχει η σωστή διαχείριση, η προστασία, η περίθαλψη και η φροντίδα αυτών. Επίσης, η έλλειψη παιδείας-κουλτούρας των πολιτών που θεωρούνται φιλόζωοι επιδεινώνουν το πρόβλημα με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ζώων μέσα από τις γέννες. Αν σκεφτούμε πως ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να γεννήσει έως και δύο φορές τον χρόνο συνολικά 10-16 κουτάβια και από αυτά όσα είναι θηλυκά γεννήσουν με τη σειρά τους αντίστοιχο αριθμό κουταβιών κ.ο.κ μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Σ’ αυτό αν προσθέσουμε και τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες ζώων που έχουν αστείρωτα τα οικόσιτά τους και πολλά από αυτά γεννάνε και τα κουτάβια τους εγκαταλείπονται η κατάστασή τους γίνεται απελπιστική. Το μεγάλο αγκάθι λοιπόν είναι οι στειρώσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ζητείτε η βελτίωση του σχετικού Νόμου, να μπει τάξη και να εντατικοποιήσει  η Πολιτεία τους  ελέγχους στους πολίτες ώστε να μη  διαιωνίζεται το πρόβλημα καθώς επίσης και να σταθεί αρωγός και να επωμισθεί το κόστος κατασκευής ενός καταφυγίου με κλινικές και όλες τις σχετικές δράσεις που αφορούν τα αδέσποτα ζώα απέναντι σε όλους εκείνους του Δήμους και τους Διαδημοτικούς Συνδέσμους που έχουν στην κατοχή τους αδειοδοτημένους χώρους, με όλες τις προβλεπόμενες άδειες και μελέτες.Συγκεκριμένα στη επιστολή αναφέρεται:

“Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα βελτιώνοντας το Ν4039/12, για τον οποίο έγιναν διαβουλεύσεις. Παρόλο που περιγράφτηκε ένα σχέδιο νόμου και δημοσιεύθηκε, αποσύρθηκε μετά από τρεις μέρες με το σκεπτικό επαναφοράς του μετά από ένα μήνα. Δυστυχώς πετάχτηκε στο καλάθι των ανεπιθύμητων δράσεων παρότι επιβεβλημένων από την πλευρά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Αν η πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της και δεν επιβάλει τάξη και ελέγχους στους πολίτες μοιραία το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι οι Δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες εκπονώντας προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών των ζώων και παράλληλα με ευθύνη δική τους και την οικονομική στήριξη της πολιτείας να δημιουργήσουν Δημοτικά ή Διαδημοτικά νόμιμα καταφύγια. Για τους Δήμους ή Διαδημοτικούς Συνδέσμους που έχουν στην κατοχή τους αδειοδοτημένους χώρους, με όλες τις προβλεπόμενες άδειες και μελέτες, η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός και να επωμισθεί το κόστος κατασκευής ενός καταφυγίου με κλινικές και όλες τις σχετικές δράσεις που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.

Στη φάση αυτή βρίσκεται ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ο οποίος έχει δικό του αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων, όλες τις νόμιμες άδειες και μελέτες , έχει την άδεια δόμησης και αναμένει από την πλευρά της πολιτείας τη χρηματοδότηση.

Σε μια περίοδο όπου η χώρα βγήκε από τα μνημόνια κι έχει πλεόνασμα χρημάτων, ας φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας”.

Επίσης, υπενθυμίζεται δε πως o ΣΥΠΠΑΖΑΘ εδώ και τρία χρόνια στέλνει επίμονα επιστολές στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, στα γραφεία του Πρωθυπουργού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε Ιδρύματα, Φορείς, προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ και αναμένει κάποια εξέλιξη και καταλήγει:

“ Επιτέλους! Οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους κι ας δρομολογήσουν εξελίξεις ακόμη και μέσω της Ε.Ε. O ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Ν.Π.Δ.Δ, που εκπροσωπεί τους Δήμους Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς), παρουσιάζει μεγάλο έργο πραγματοποιώντας στειρώσεις, εμβολιασμούς, αποθεραπείες ασθενών και τραυματισμένων ζώων, προάγει τη ζωοφιλία στα σχολεία και προωθεί υιοθεσίες, που για το 2018 έχουν φτάσει μέχρι και σήμερα τις 317”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο