Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Μια πρώτη γνωριμία με το βοτανικό πάρκο φυτοποικιλότητας στην Καρδία είχαν κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου. Στελέχη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσία και του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου, ξενάγησαν μια μικρή ομάδα κατοίκων της Καρδίας στο υπό κατασκευή πάρκο, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ενεργή υποστήριξή τους σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι εργασίες στο βοτανικό πάρκο φυτοποικιλότητας το οποίο θα φιλοξενεί χίλια φυτά από εβδομήντα φυτικά είδη τα οποία δεν υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά είναι φυτά εξημερωμένα, που συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και των βόρειων συνόρων της χώρας.

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, γεωπόνος, Δρ. Βιολογίας και Φυσιολογίας Φυτών, Ελένη Μαλούπα, “όλα αυτά τα είδη φυτών τα οποία φιλοξενούνται στο πάρκο χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας με βάση τη σπανιότητά τους, το βαθμό απειλής τους, τον ενδημισμό που παρουσιάζουν καθώς και το κατά πόσο προστατεύονται ή όχι από κάποια νομοθεσία”. Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα για τη συγκέντρωση αυτών των σπάνιων φυτών χρειάστηκαν πολλές βοτανικές αποστολές στις οροσειρές της Μακεδονίας, στα σύνορα με τους βόρειους γείτονες, οι οποίες διήρκεσαν περί τα δύο χρόνια.

Ξενάγηση στο πάρκο έκανε η αρχιτέκτονας τοπίου Μαρίνα Παναγιωτίδου η οποία εξήγησε τη φιλοσοφία με την οποία έγιναν οι φυτεύσεις. Παρουσίασε τα σπάνια χαρακτηριστικά των φυτών, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του ταυτότητα και ονομασία και είναι ταξινομημένα ανά οικογένειες.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι “μας ενέπνευσε αυτό το εγχείρημα, είναι σημαντικό για το δήμο μας να φιλοξενεί ένα τέτοιο πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα”. Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η Καρδία για τη δημιουργία του πάρκου γιατί λείπουν από τον οικισμό πάρκα και χώροι αναψυχής και σημείωσε, παράλληλα, πως το βοτανικό πάρκο θα συνδυαστεί και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο δίμηνο, στο Λιβάδι.

Στην ξενάγηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της κοινότητας Καρδίας Ιωακείμ Τρικαλιάρης καθώς και εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Νέων οι οποίοι δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το πάρκο και να φροντίσουν για την ανάπτυξή του και την προστασία του.
Το πάρκο βρίσκεται επί των οδών Στρατηγού Καρατάσου, Νίκης, Αλ. Υψηλάντη και Β. Γεωργίου Α’, διαθέτει συνολική επιφάνεια 3.340 τμ, αναπτύσσεται σε δύο οριζόντια επίπεδα και είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 282.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό έργο Conse pp του προγράμματος INTERREG.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο