ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

ENERGEIA LOGOΠραγματοποιήθηκε την 1 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, η ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως μέσο Κοινών Δράσεων των Δήμων για χρήση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας», που συνδιοργάνωσαν η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
Η ημερίδα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου INTERREG MED, «ENERJ – Joint Actions for Energy Efficiency», στο οποίο η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. είναι επικεφαλής εταίρος, και πραγματεύτηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των Δήμων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Στην ενημερωτική εκδήλωση το Δήμο Θέρμης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης κ. Απόστολος Τσολάκης ο οποίος κατά την τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:  “ το θέμα το οποίο μας απασχολεί για μία ακόμη φορά σήμερα με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει διπλό όφελος αφού από τη μια επιτυγχάνεται το μειωμένο κόστος παραγωγής ενέργειας και από την άλλη σηματοδοτούνται πολλαπλά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος.

TSOLAKHS OMILIAΑν και οι δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια, δυστυχώς έως σήμερα δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο γύρω από αυτό, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο σήμερα, στην κατεύθυνση περαιτέρω διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο  και το κεφάλαιο “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην «προώθηση, έρευνα, ανάπτυξη και αύξηση της χρήσης νέων και ανανεώσιμων µορφών ενέργειας, τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και προηγμένων και καινοτόμων αξιόπιστων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον», στη διαμόρφωση δηλαδή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης της ενέργειας που θα στηρίζεται στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων, στην εξοικονόμηση της ενέργειας, τη μείωση του κόστους αλλά και στην ενεργό προστασία του περιβάλλοντος. Είναι κοινά παραδεκτό πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνιστούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελούν βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο νέος θεσμός των “ενεργειακών κοινοτήτων” θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εργαλείο επίτευξης των παραπάνω στόχων και στην κατεύθυνση αυτή ως Δήμος Θέρμης δεν θα μπορούμε να απουσιάζουμε από μία τέτοια συλλογική προσπάθεια με ενεργό συμμετοχή αλλά και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

energeia fwto

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές ο Δημήτρης Τσέκερης, ειδικός σύμβουλός του Υπουργού για θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ανέλυσε το πρόσφατα ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο Μάρκος Δαμασιώτης, Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα αξιοποίησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και του πολίτες, ο Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.), που εστίασε στις προοπτικές σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας από τους ΟΤΑ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας παράλληλα την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από αντίστοιχα συνεταιριστικά εγχειρήματα στην περιοχή της Καρδίτσας, ο Δημήτρης Ραχιώτης, εκπρόσωπος της εταιρείας Eunice Energy Group, ο οποίος παρουσίασε λύσεις και εφαρμογές τοπικής ενεργειακής αυτοδιαχείρισης, όπως αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μέσω Συστήματος S4S, και ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, υπεύθυνος του έργου ENERJ και εκπρόσωπος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., που αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Λαζαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Νικόλαος Μπουλομύτης, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Σωκράτης Σαμαράς. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι και στελέχη φορέων της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο