Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

plastikh sakoyla 3Οριστικό τέλος στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ  μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2018, αφού σύμφωνα με το νέο Νόμο για την Ανακύκλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος , όποιος επιμένει στη χρήση της θα επιβαρύνεται με τρία λεπτά (ο,ο3 ευρώ)  ανά σακούλα.
Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης με την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε, εγκαίρως,, ενημερωτικές δράσειςς, μέσω των οποίων γνωστοποίησε τις σημαντικές αλλαγές που έφερε. Αλλαγές οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από τους Δήμους. Μάλιστα, ο νόμος για την ανακύκλωση προβλέπει και  «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ σε όποιον δεν ανακυκλώνει και πετάει τα σκουπίδια του οπουδήποτε.


Ειδικότερα, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης, για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών μας,  γύρω από τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της ανακύκλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2018, υπενθυμίζει σε όλους τα εξής :
Οι Δήμοι αναγορεύονται πλέον σε βασικό μοχλό της αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων, αναλαμβάνοντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, προς όφελος του περιβάλλοντος.

plastikh sakoyla 1
Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Στόχος του νέου Νομοσχεδίου είναι  μέχρι το 2020 να γίνεται  η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι δημότες μας πως αλλαγές θα επέλθουν και στην τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τα δημοτικά τέλη να συνδεθούν με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος, έτσι ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται.

plastikh sakoyla 4
Σε ότι αφορά τέλος τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, αυτά θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί, πως στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις. Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα και με την ψήφιση του νέου Νόμου, ο Δήμος Θέρμης,  πραγματοποίησε εκστρατεία  ενημέρωσης, από την οποία  ο κάθε δημότης μας, είχε τη δυνατότητα να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σταδιακή μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

SAMARAS1Μάλιστα, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού της σχεδιασμού, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ενημερώνει τους επιχειρηματίες εστίασης του Δήμου μας, πως σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες, ενημερωτικές δράσεις σε επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής μας, για τη χρήση του μπλε κώδωνα και την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο