Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Μία ξεχωριστή μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα της τα “9/8 της Μικράς Ασίας” και τα ζεϊμπέκικα της περιοχής, επιμελήθηκε και  παρουσίασε χθες Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, ο Λαογραφικός Σύλλογος “η Αρετσού” στις 20.00 το βράδυ στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, καθώς και πλήθους κόσμου.
Στην εκδήλωση εκτός από τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου συμμετείχαν και οι μουσικοί: Βασίλης Κασούρας, Δημήτρης Θεοδωράκης και Τάσος Μπαμπατζάνης, που μάγεψαν με τις μελωδίες τους και τους χορούς τους όλους τους παρευρισκόμενους. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.

Λίγα λόγια για τα “ζεϊμπέκικα” της Μικράς Ασίας:

Ζεϊμπέκικο είναι ο χορός της ψυχής, το αυτοσχέδιο «άπλωμα» του ανθρώπινου πόνου σε λίγα τετραγωνικά, η εξωτερίκευση ενός συναισθήματος, που πάλλεται μέσα στα σωθικά, αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο.

Ο συγκεκριμένος χορός, επονομαζόμενος και ως «ο χορός του αετού», -σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, αντλεί την καταγωγή του από τους εξισλαμισμένους Ζεϊμπέκους, τους «ιππότες των όρεων», μιας ιδιαίτερης μειονότητας του πληθυσμού της Προύσας, του Αϊδινίου και της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας.

Μάλιστα, αρκετοί λαογράφοι υποστηρίζουν πως «με το ζεϊμπέκικο ο άνδρας κερδίζει την απαλλαγή του από κάθε καταθλιπτικό σύμπλεγμα που μπορεί να τον κυριεύει κι αποκτά την σύνθεση της δωρικής και της φρυγικής αρμονίας, μέσα από την κατανυκτική ορχηστική περισυλλογή του στο χώρο».

Ο χορός αυτός είναι μία σιωπηλή ποίηση, είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών, είναι το ορμητήριο, το καταφύγιο και η λύτρωση του συναισθήματος.

Το άνοιγμα των χεριών και η πρόταξη του στήθους είναι δηλωτικά αυτής της απελευθέρωσης της ψυχής, που αναζητά ορίζοντα για να πετάξει. Στο δε ακούσιο δυναμικό παραπάτημα του ζεϊμπέκικου αντικατοπτρίζεται όλη η προσπάθεια του ανθρώπινου πάθους να βρει τα σωστά πατήματα για να «περπατήσει» επιτέλους στη γη.

Χθες  Κυριακή παρουσία πλήθους κόσμου και Αιρετών,  ο Λαογραφικός Σύλλογος του Νέου Ρυσίου μετάφερε  όλη αυτή τη μουσική σύνθεση, στο Θέατρο  του Πολιτιστικού Κέντρου σε μία αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά που εντυπωσίασε  μικρούς και μεγάλους.

Την  ξεχωριστή αυτή βραδιά μουσικής, χορού  και παράδοσης παρακολούθησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στέλιος Αποστόλου και Απόστολος Τσολάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αγγέλου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής  Κοινότητας Νέου Ρυσίου κ. Χρήστος Θωμάρεϊς.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο