Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Τον παραμυθένιο Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζει ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου της Τοπικής Κοινότητας Περιστεράς, στο πλαίσιο των εορταστικών δρωμένων “Χριστούγεννα στη Θέρμη 2018” . Η ομορφότερη παράσταση μπαλέτου των Χριστουγέννων θα δοθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης σε χορογραφία και διδασκαλία της Register teacher of Royal Academy of dance London Μαρία Σούγγαρη και με χορεύτριες της Περιστεράς, του Λιβαδίου και της Γαλάτιστας. Η αφήγηση και η σκηνοθεσία ανήκουν στην κ.Ανδρονίκη Μαλακόζη. Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Η χορογραφία συνήθως εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού, ενώ η συμμετοχή σε αρκετές περιπτώσεις και Παιδικών Χορωδιών, είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της συγκεκριμένης παράστασης. Στον Καρυοθραύστη αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των χορευτών και χορευτριών, ενώ χάρη στις διαφορετικές διανομές το κοινό της Θέρμης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει  ένα παραμυθένιο ξεχωριστό θέαμα.

O Καρυοθραύστης με μια ματιά:

Ο  Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Συνέθεσε με την ίδια επιτυχία συμφωνίες, κοντσέρτα, όπερες, μουσική δωματίου και μουσική για τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων [1877], Η Ωραία κοιμωμένη (1890), Ο Καρυοθραύστης (1892), τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν τα δημοφιλέστερα του ρεπερτορίου, χάρη στην συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής τους. Τα ίδια στοιχεία, που διέπουν συνολικά το δημιουργικό έργο του Τσαϊκόφσκι οδήγησαν επίσης αρκετούς χορογράφους να αξιοποιήσουν τη  μουσική του συνθέτη δημιουργώντας νέα έργα. Έτσι, δεν είναι συμπτωματικό ότι το όνομα του συνθέτη έχει συνδεθεί με την τέχνη του χορού, ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου του. Το έργο:  Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ήταν μέρος μιας βραδιάς που περιλάμβανε, επίσης, την μονόπρακτη όπερα Ιολάνθη του Τσαϊκόφσκι. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών [Nussknacker und Mausekönig] του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν [1954], του Γιούρι Γκριγκορόβιτς [1966], του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ [1967] και του Τζον Νώυμαγερ [1971].

Ο Καρυοθραύστης που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και του  νηπιαγωγείου της Περιστεράς και με τη συμμετοχή  χορευτριών της Περιστεράς, του Λιβαδίου και της Γαλάτιστας,  το επόμενο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο