ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Τις δράσεις και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις οποίες έχει σχεδιάσει ο δήμος Θέρμης για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 παρουσίασε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στη συνάντηση δημάρχων με την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία έγινε το Σάββατο 15 Μαΐου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Παπαδόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Επανάστασης της Χαλκιδικής καθώς και της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών, παρουσίασε στη συνέχεια τους βασικούς άξονες των δράσεων και των εκδηλώσεων τις οποίες έχει προγραμματίσει ο δήμος Θέρμης προκειμένου να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της περιοχής των Βασιλικών και των παλικαριών του καπετάν Χάψα στον απελευθερωτικό αγώνα.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης “η συμβολή των Μακεδόνων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μπορεί να είναι λιγότερο γνωστή, μπορεί να μην έχει προβληθεί στο βαθμό που της αξίζει, ίσως επειδή δεν ευδοκίμησε και τελικά πνίγηκε στο αίμα, ωστόσο συνετέλεσε αποφασιστικά στην έκβαση της επανάστασης καθώς εγκλώβισε για αρκετούς κρίσιμους μήνες στη Μακεδονία τα οθωμανικά στρατεύματα, που θα μπορούσαν να είχαν μεταβεί στο Μοριά και να είχαν καταπνίξει τον αγώνα για την απελευθέρωση. Εδώ, στα δικά μας μέρη, τέτοιες μέρες, τον Μάιο του 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση της Χαλκιδικής και σχεδόν έναν μήνα μετά έγινε η μεγάλη Μάχη των Βασιλικών και η θυσία του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του, για να ακολουθήσει το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών, τα οποία πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Χρέος δικό μας, σήμερα, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, είναι να τιμήσουμε τον αγώνα τους, την προσφορά τους, τη θυσία τους. Εμείς, ως δήμος Θέρμης, προετοιμαστήκαμε εδώ και καιρό γι’ αυτή την επέτειο. Αναθέσαμε σε μια ειδική οργανωτική επιτροπή το σχεδιασμό των εκδηλώσεων και των δράσεων οι οποίες είναι δεκάδες. Ξεκινούν στις 13 Ιουνίου, στην επέτειο της Μάχης των Βασιλικών και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος “μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος της Μάχης των Βασιλικών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η περιοχή στον αγώνα κατά των Τούρκων το 1821 και παράλληλα να συμβάλουμε, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε να μάθουν οι νέοι την ιστορία του τόπου τους, προκειμένου να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς τους”.

Ο δήμαρχος Θέρμης σημείωσε ότι εκτός από τις δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις, ο δήμος αξιοποιεί αυτήν την επέτειο για να κάνει και κάποιες παρεμβάσεις με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής των Βασιλικών. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Θέρμης έχει υποβάλλει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπλαση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, την εγκατάσταση μνημείου, στη μνήμη των αγωνιστών της περιοχής το 1821, την εγκατάσταση μόνιμου πληροφορικού περιπτέρου (Infokiosk) το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμη έκθεση, ανοικτή προς το κοινό και θα προβάλει ψηφιακά όλα τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με τη μάχη των Βασιλικών και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, την αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, υπό τη μορφή εκπαιδευτικής πλατφόρμας κ.ά.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε προς την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ότι η πρόταση έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η έγκριση για τη χρηματοδότησή της καθυστερεί, για το λόγο αυτό ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” να παρέμβει ώστε να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των δράσεων τις οποίες έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο δήμος ανέρχεται περίπου στο 1,1 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 660.000 αναμένεται να διατεθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και τα υπόλοιπα θα τα διαθέσει ο δήμος.

Η κα. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη τόνισε από την πλευρά της ότι οι προτάσεις των δημάρχων είναι ουσιαστικές, “όχι μόνο για γιορτές και πανηγύρια, αλλά και για να αλλάξουν τον τόπο τους προς όφελος των δημοτών”. “Θα γίνουν από όλους πράγματα για να τιμήσουν αυτήν την μοναδική επέτειο. Πράγματα που θα μείνουν στις πόλεις, στις γειτονιές, που θα ξεσηκώσουν ανθρώπους για να μάθουν, που θα ανοίξουν το κανάλι της μνήμης. Και έχοντας υπόψιν τους ότι είμαστε ένας μικρός λαός, αλλά έχουμε μεγάλη ψυχή, είμαστε σε όλο τον κόσμο και ξεσπιτωθήκαμε, δεχθήκαμε πρόσφυγες, φύγανε μετανάστες και όμως αυτός ο κόσμος που έχει περάσει τόσα πολλά σε αυτά τα 200 χρόνια, ζει και δυναμικά δημιουργεί”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο