Δελτία Τύπου|

Στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που διοργάνωσε χθες το βράδυ Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ  συμμετείχε ο Δήμος Θέρμης μέσω της παρουσίας του Δημάρχους Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Επικοινωνίας Σωκράτης Φάμελλου. Στη συνέλευση όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης,  Δήμοι, επιμελητήρια, σωματεία, ΑΠΘ,  πρωτοβουλίες κατοίκων, συνελεύσεις γειτονιών και ενεργοί πολίτες συζητήθηκε η οργάνωση του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης  και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με  σκοπό τη μη ιδιωτικοποίηση του μονοπωλίου του νερού.

Στην τοποθέτησή τους οι εκπρόσωποι του Δήμου Θέρμης αναφέρθηκαν στην απόφαση του δήμου να στηρίξει, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήδη από το 2011, τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ,  πρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη της εταιρείας και κατέθεσαν τη διαθεσιμότητα τους για συμμετοχή στο συντονιστικό όργανο που θα προκύψει.

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ

 Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης αρ. απ. 288/2011

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Θ.»

Τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ανακτούν τη διαχείριση της ύδρευσης τους από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες την είχαν παραχωρήσεις, η κυβέρνηση αθετώντας τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. του 2009 ότι οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται», προχωρεί στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ., μιας κερδοφόροι κοινωφελούς επιχείρησης, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις.

Η διεθνής στροφή στη δημόσια διαχείριση του νερού στηρίζεται :

α. στον κοινωνικό ρόλο του νερού, που δεν είναι ένα ακόμη εμπόρευμα ή μια χρηματιστηριακή αξία προς απόδοση κέρδους, αλλά ένα απαραίτητο για τη ζωή φυσικό αγαθό, στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και ιδιαίτερα οι ασθενείς και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

β. στον αρνητικό απολογισμό της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, όπως :

  • Μηδενικές αυξήσεις
  • Οριακή συντήρηση των υποδομών
  • Αύξηση της τιμής του νερού
  • Μειώσεις προσωπικού με αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες – καταναλωτές
  • Εξάντληση των αποθεμάτων από την υπερεκμετάλλευση.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών και την έλλειψη του πόσιμου νερού στο άμεσο μέλλον, είναι απαραίτητο η διαχείριση του νερού να γίνεται από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση και να μην εξαρτάται από το κριτήριο της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Θεωρούμε απαράδεκτο μια δημόσια επένδυση – υποδομή, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Κράτος, τους δημότες και τους Ο.Τ.Α. του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ξεπουλιέται μισοτιμής σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η επιλογή αυτή πέρα από την απώλεια δημόσιου πλούτου οδηγεί και στην απαξίωση σημαντικής τεχνογνωσίας, που έχει η επιχείρηση και μπορεί να αξιοποιηθεί για το δημόσιο όφελος.

Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ιδιοκτησίας της Ε.Υ.Α.Θ. με συμμετοχή της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας – μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί τους πραγματικούς επενδυτές των υποδομών, δηλαδή τους πολίτες.

Καταδικάζουμε την επιλογή της κυβέρνησης που σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης και της αύξησης των επενδύσεων αποφασίζει την απώλεια των μοναδικών πραγματικών μέσων παραγωγής της χώρας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την εκστρατεία των σωματείων της Ε.Υ.Α.Θ. για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της μετατροπής της ύδρευσης σε ιδιωτικό μονοπώλιο.

Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ για να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό!»

 

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window