Επιστολή προς το δήμο Θέρμης απέστειλε ο Έλληνας πρέσβης στο Σεράγεβο Δημήτρης Παπανδρέου με την οποία ευχαριστεί τους φορείς και τα στελέχη του δήμου για τη συμβολή τους στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η πρεσβεία για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και γραμματολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η ελληνική πρεσβεία στο Σεράγεβο, υπό τον συντονισμό του πρέσβη κ. Παπανδρέου, στοχεύει στη δημιουργία «Ελληνικών Εστιών» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, μέσω της ίδρυσης τμημάτων ελληνικών βιβλιοθηκών τα οποία θα εμπλουτίζονται διαρκώς με βιβλία στην ελληνική γλώσσα. Η “Ελληνική Εστία” θα λειτουργεί και ως αναγνωστήριο για όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη γλώσσα, την ιστορία, την πνευματική παραγωγή και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Ο δήμος Θέρμης συνέδραμε σε αυτήν την προσπάθεια συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας περισσότερους από δύο χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Τη σχετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού δήμου Θέρμης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία του δήμου. Η δωρεά των κατοίκων του δήμου Θέρμης περιλαμβάνει βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά (πεζογραφία και ποίηση), βιογραφίες, βιβλία τέχνης και θεάτρου.
Στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον δήμο Θέρμης ο πρέσβης κ. Παπανδρέου αναφέρει τα εξής:
“Αγαπητοί συνεργάτες,
Στις 20 Απριλίου 2021 ολοκληρώθηκε το εγχείρημα συλλογής, μεταφοράς και παραλαβής από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 4.000 περίπου βιβλίων από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Απαραίτητα προϋπόθεση για την πραγμάτωση του παραπάνω οράματος ήταν η συγκέντρωση βιβλίων λογοτεχνικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου για τη δημιουργία βιβλιοθηκών. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια υπήρξε συγκλονιστική. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σύλλογοι αλλά και απλοί πολίτες συνέδραμαν τα μέγιστα δωρίζοντας απλόχερα δεκάδες βιβλία, τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία Ελληνικών Εστιών (Creek Corners) σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας σε μία τόσο συμβολική χρονολογία για τη χώρα μας, ήταν η έναρξη μαθημάτων ελληνικής γλώσσας.
Ενδεικτικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εξής:
Tο Δήμο Θέρμης, τη ΔΕΠΠΑΘ και τη Δημοτική βιβλιοθήκη, ιδιαίτερα τον Προϊστάμενό της κ. Βαγιωνά Χρήστο, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από τα σχολεία Βασιλικών (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό), το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών “ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ” , τον Αθλητικό Σύλλογο “Ατρόμητος Πλαγιαρίου”, το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πλαγιαρίου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κάτω Σχολαρίου, το Συμβούλιο Νέων Θέρμης, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης” που εδράζεται στον Τρίλοφο, το Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών “Σόνια Μαστορούδη” στα Βασιλικά, το Τμήμα Εικαστικών του Α.Π.Θ. , την κ. Ευαγγελία Αναγνώστου συνταξιούχο εκπαιδευτικό και τον κ. Αναστάσιο Καραλίγκα, δικηγόρο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στα ακόλουθα άτομα που επιμελήθηκαν την οργάνωση και τον συντονισμό του εγχειρήματος στη Θεσσαλονίκη με περισσή προθυμία:
Την κ. Χρόντσιου Μαρία Τοπική Σύμβουλο της Κοινότητας Νέου Ρυσίου, και Διαχειρίστρια του “Δικτύου Προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας, Επιστήμης και Τεχνών, τον κ. Γουλιό Δημήτριο Τοπικό Σύμβουλο Περιστεράς, την κ. Καραμανώλη Αργυρώ Τοπική Σύμβουλο Βασιλικών, την κ. Καρατσώρη Στέλλα Τοπική Σύμβουλο Κάτω Σχολαρίου,, τους κ.κ. Παπαστεριανό Κωνσταντίνο και Παστρικάκη Γεώργιο επικεφαλής της ομάδας “Ατρόμητου Πλαγιαρίου”, την κ. Γαλανίδου Ειρήνη από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης” τον Δελημήτρου Ιωακείμ από τον Τοπικό Κύκλο Νέων της Καρδίας, καθώς και τους εξαίρετους συνεργάτες κ.κ. Καραγιάννη Θωμά Αριστοτέλη, ερευνητή Διεθνών Σχέσεων από τη Θεσσαλονίκη και Ψαλλίδα Αναστασία εκπαιδευτικό φιλόλογο.
Η επιτυχία αυτού του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη δική σας βοήθεια”.