Ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούνιο ο πρώτος κύκλος του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο υλοποιεί ο δήμος Θέρμης, συμπληρωματικά προς το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός αυτού του επιπλέον προγράμματος το οποίο υλοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια είναι η πλήρης κάλυψη του συνόλου των οικισμών του δήμου Θέρμης, με δράσεις οι οποίες μειώνουν στο μέγιστο δυνατό την ενόχληση από τα κουνούπια καθώς και άλλα ενοχλητικά έντομα. Το συγκεκριμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα υλοποιεί εδώ και χρόνια η αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος προκειμένου να μην υπάρξει κανένας οικισμός χωρίς την απαραίτητη προστασία. Κρίνεται, δε, αναγκαίο καθώς το πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν περιλαμβάνει ψεκασμούς εντός των οικισμών.

Στο πλαίσιο αυτού του πρώτου κύκλου εφαρμογής του προγράμματος ο οποίος ξεκίνησε λίγο μετά τα μέσα Μαΐου, έγιναν ψεκασμοί σε όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς του δήμου. Οι ψεκασμοί γίνονται από ειδικά συνεργεία της εταιρείας “Οικοανάπτυξη Α.Ε.” στις χαρτογραφημένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (βόθροι, φρεάτια, υδατοσυλλογές και νεροκρατήματα κάθε τύπου, κ.λπ.), πέριξ καθώς και εντός των οικισμών, ακόμη και σε αυλές σπιτιών όπου κρίθηκε αναγκαίο. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε στάσιμα νερά και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς εκτός από τις προνύμφες κουνουπιών. Για την εκτέλεση των εφαρμογών προνυμφοκτονίας χρησιμοποιείται το εγκεκριμένο προνυμφοκτόνο σκεύασμα με δραστική ουσία Diflubenzuron, συμπυκνωμένο εναιώρημα ή ταμπλέτες, με εμπορική ονομασία Dudim 15SC και Dudim 2DT αντίστοιχα. Ταυτόχρονα ενημερώνονται οι κάτοικοι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών.

Σύμφωνα με τον Στέργιο Γκιζάρη, αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος”ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έως τώρα τουλάχιστον, φαίνεται πως η όχληση από τα κουνούπια είναι σε υποφερτό επίπεδο. Θα ακολουθήσει και ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών, εντός του Αυγούστου και θα περιλαμβάνει και πάλι στο σύνολο των οικισμών του δήμου”.

Εκτός από τα κουνούπια, το συμπληρωματικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί ο δήμος Θέρμης εστιάζει και στην καταπολέμηση των ψύλλων με ψεκασμούς σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, προληπτικά αλλά και σε υπαίθριες εκτάσεις όπως πάρκα, περίβολοι δημοσίων κτιρίων, πλατείες, όπου έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου, οι κάτοικοι μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία “Οικοανάπτυξη” η οποία έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 800 11 24 424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ή να αναφέρουν το γεγονός στο δήμο Θέρμης προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο