Προληπτικοί ψεκασμοί με οικολογικά σκευάσματα ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις δενδρόφυτες περιοχές του δήμου Θέρμης, για την άμεση και έγκαιρη καταπολέμηση της πευκοκάμπιας στο αστικό περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν
ψεκασμούς σε άλση, κοιμητήρια και πάρκα καθώς επίσης και στο Φράγμα της Θέρμης και σε άλλες δενδρόφυτες περιοχές του δήμου, όπου απαιτείται η προστασία των πεύκων από τις κάμπιες. Η κάμπια των πεύκων ή αλλιώς πιτυοκάμπη, είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων. Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας των φύλλων των πεύκων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων, ενώ μεγάλες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων. Η παρουσία του εντόμου είναι αισθητή σε όλα τα πευκοδάση τη χρονική περίοδο που διανύουμε. Μεγάλες προσβολές συναντάμε επίσης σε μικρά και σε μεγάλα πεύκα κατοικημένων περιοχών, όπως σε σπίτια, δημόσια πάρκα, δασήλια, πλατείες και εξοχικές κατοικίες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πευκοκάμπια σχεδόν κάθε χρόνο σε αρκετά περιαστικά δάση και άλση πεύκης, είναι γνωστά σε όλους. Τα άσπρα νήματα που σχηματίζουν οι φωλιές της πευκοκάμπιας στα δένδρα, είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα και για πολλούς αντιαισθητικά. Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργείται από την παρουσία της πευκοκάμπιας στα πεύκα, αφορά την αποφυλλωτική τους δράση μιας και τρέφονται αποκλειστικά και ιδιαίτερα λαίμαργα με τις βελόνες των κωνοφόρων που προσβάλλουν και μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην πλήρη καταστροφή του φυλλώματος και κατά συνέπεια στην αποξήρανση του δένδρου.

Πέρα από την αντιαισθητική εικόνα των απογυμνωμένων από το φύλλωμα τους δέντρων στα πευκοδάση, η δράση της πευκοκάμπιας ενέχει και ορισμένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς ενδέχεται να προξενήσει κνησμό στον άνθρωπο λόγω της παρουσίας της πρωτεΐνης ταμενοποΐνης. Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες από σκόνη και γύρη. Τα άτομα αυτά καλό είναι να αποφεύγουν προσβεβλημένα πευκοδάση τουλάχιστον μέχρι τα έντομα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της μεταμόρφωσης.

Παρά το γεγονός ότι η προσβολή των διαφόρων ειδών πεύκων από την πευκοκάμπια και το μερικό ή ολικό φάγωμα του φυλλώματος, σπάνια μόνο μπορεί να προκαλέσει τη νέκρωση των προσβεβλημένων δέντρων, εντούτοις έχει ως αποτέλεσμα τα δέντρα αυτά να παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη σε ύψος, διάμετρο και όγκο. Ανάλογα με το βαθμό προσβολής της κώμης των δέντρων, παρατηρούνται απομειώσεις της τάξης του 20{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} – 45 {9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}, πράγμα που προκαλεί ζημία, ακριβώς λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, σε δάση που προορίζονται για οικονομική εκμετάλλευση. Η επίδραση όμως της προσβολής δεν περιορίζεται μόνο σε απώλεια αύξησης, αλλά επεκτείνεται και στη γενικότερη κατάσταση υγείας και ζωτικότητας των δέντρων, με αποτέλεσμα τα δέντρα αυτά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες δευτερογενείς προσβολές, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα φλοιοφάγα έντομα. Πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, γίνετε συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης της προσβολής στα πεύκα από το στάδιο του αυγού, μέχρι τις πρώτες εκκολάψεις προνυμφών.

Η παρουσία των δένδρων εντός του οικισμού και κυρίως στους αύλειους χώρους των σχολείων και σε πάρκα και παιδικές χαρές επιβάλλει τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται το βιολογικό σκεύασμα Bacillus thuringiensis sub. Kurstaki (σκεύασμα προσβολής στομάχου). Οι δοσολογίες κατά την εφαρμογή των ψεκασμών ήταν οι ενδεδειγμένες σύμφωνα με τον κατασκευαστή αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία: 25 gr σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό. Πριν την έναρξη των ψεκασμών οριοθετούνται αυστηρά οι περιοχές επέμβασης.

Στις αστικές περιοχές του δήμου Θέρμης υπάρχουν συνολικά 1.690 πευκόδεντρα.

Αναλυτικό σχέδιο δράσης:

Δημοτική Ενότητα Βασιλικών

Α/Α Τοπ./Δημ. Κοινότητα Τοποθεσία Αριθμ. δένδρων

1

Αγ. Παρασκευή

Δημοτικό σχολείο

20

Νεκροταφεία

30

Παλιά δεξαμενή

15

Αλσύλλιο (οικισμός Χρώμα)

50

Αγίασμα Αγίας Παρασκευής

30

2

Αγ. Αντώνιος Δημοτικό σχολείο

15

Νεκροταφεία

3

Αλσύλλιο εισόδου

30

3

Βασιλικά Αστυνομία

0

Παλιά νεκροταφεία

5

Λακκιά Αλσύλλιο Αγ. Παρασκευής

20

Αλσύλλιο Αγ. Παρασκευής, Βασιλικά

10

4

Μονοπήγαδο Μουσείο

6

5

Περιστερά Δημοτικό σχολείο

5

Προς Λιβάδι πριν το κιόσκι

30

6

Σουρωτή Νεκροταφεία

30

Σύνολο 299

Δημοτική Ενότητα Θέρμης

Α/Α Τοπ./Δημ. Κοινότητα Τοποθεσία Αριθμ. δένδρων

1

Θέρμη

Αλσύλλιο Αγ. Τρύφωνα

70

Είσοδος Θέρμης

40

Τούμπα Θέρμης

90

Φράγμα – κιόσκι αναψ.

30

Εκκλησία

5

1ο Δημ. Σχολείο

10

Πεζόδρομος Στενήμαχου

10

2

Ν.Ραιδεστός Είσοδος Ν. Ραιδεστού

80

Δημοτικό σχολείο

10

Εκκλησία

25

Πάρκο μπροστά από την εκκλησία

15

Κοινότητα

20

Αλσύλλιο Ν Ραιδεστού

60

Φιλοθέη

60

3

Ν. Ρύσιο Αλσύλλιο προς τα νεκροταφεία

45

Εκκλησία

15

Πέριξ του δημοτικού (διπλανό αλσύλλιο)

67

4

Ταγαράδες Δημοτικό σχολείο

20

Νηπιαγωγείο – Πάρκο μπροστά από νεκροταφεία

80

5

Τριάδι Σχολείο – εκκλησία – πάρκο

20

Νεκροταφεία

20

Αλσύλλιο Αγ. Παντελεήμονα

40

Σύνολο 832

Δημοτική Ενότητα Μίκρας

Α/Α Τοπ./Δημ. Κοινότητα Τοποθεσία Αριθμ. δένδρων

1

Πλαγιάρι Κεντρικό πάρκο

20

Σχολείο

12

Πάρκο Μόσχου

20

Πάρκο δίπλα στο γήπεδο

10

Πάρκο δυτικά από την εκκλησία, μετά το γήπεδο ΜΙΝΑΡΕΤΖΗ

25

2

Τρίλοφος Δημοτικό σχολείο – γυμνάσιο

35

Παλιό δημοτικό σχολείο

1

Αγ. Κυριακή

30

Αγ. Παντελεήμονας

35

Προφήτης Ηλίας

30

Δρόμος από Πλατάνια προς Π. Ηλία

50

3

Κάτω Σχολάρι Δημοτικό σχολείο

20

Είσοδος Σχολαρίου

25

Αλσύλλιο Π. Ηλία

101

4

Καρδία Σχολείο – Εκκλησία – Κοινότητα

25

Αλσύλλιο προς τον Τρίλοφο

25

Αλσύλλιο τέρμα Ιπποκράτους

0

Παράδρομος Εθνικής Μουδανιών

95

Σύνολο 559

“Η Αντιδημαρχία Πρασίνου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προχωρά στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών του πεύκου και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της πιτυοκάμπης, κυρίως σε σχολεία αλλά και πάρκα και άλση σε όλη την έκταση του δήμου Θέρμης, αφού προηγήθηκε ο σχετικός έλεγχος εντοπισμού των σημείων όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση. Ο ψεκασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβρη, ίσως και νωρίτερα, ανάλογα πάντα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δίνεται προτεραιότητα στα πεύκα που βρίσκονται σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς για την αποφυγή αλλεργιών σε παιδιά, ενώ τις καθημερινές ψεκάζονται πεύκα σε πάρκα, κοιμητήρια, άλση και όπου υπάρχει πρόσβαση των ειδικών οχημάτων – μηχανημάτων ψεκασμού. Για τους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου Στέλιος Γκιζάρης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο